Két hét alatt modernizálni a teljes belső kommunikációt? Lehetséges!

Az utóbbi évek rengeteg változást hoztak a szervezetek életébe kezdve az ipar 4.0-tól, a wellbeing szerepén át, az employer branding átalakulásáig. A legnagyobb kihívást mégis kétségkívül a márciusban kitört vírushelyzet okozta. Hatalmas igény jelentkezett mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalon egy stabil, könnyen implementálható, a mai trendeknek megfelelő és mérhető kommunikációs platformra, amely a mai változó világban nyújt biztos megoldást különféle cégeknek szektortól függetlenül.

A Blue Colibri App kríziskommunikációs felületét a Blue Colibri App Smartot és a belső kommunikációs rendszerét, a Blue Colibri App Prot sokféle vállalat használja, akik eltérő kihívásokkal küzdenek. Mégis rengeteg párhuzamot és ismétlődő elemet fedezhetünk fel közöttük.

Fűkasza, apróhirdetés és céges hírek ömlesztve

„Termelővállalatként javában fizikai dolgozókat foglalkoztatunk. A 130 fős állományból 100 kékgalléros munkavállaló. Jellemzően a klasszikus problémákkal küzdöttünk a vállalati kommunikációban. Több telephelyen dolgozunk, főként a faliújságon hirdetményeken keresztül kommunikáltunk. A kommunikációnk nem volt kétirányú, nem tudtuk a visszajelzéseket mérni. Szerettük volna jobban bevonni a dolgozóinkat és rendszeresebben, több információt megosztani velük, amelyeket bármikor és bárhonnan elérnek.” - mondta Gombolai Ildikó.

„Ildikóékhoz hasonlóan mi is gyártócég vagyunk, a 240 munkavállalónkból mindösszesen 29-en dolgoznak szellemi területen és rendelkeznek e-mail címmel, valamint számítógéppel” – tette hozzá Gyurgyik Nikoletta. – „Korábban minden információ ömlesztve jelent meg a faliújságon a céges hírektől kezdve a »Fűkaszálást vállalok!« felhívásokon át, az »Eladó telefon« hirdetésekig. Ha kihelyeztünk egy újabb hirdetményt a korábbi 30-40 mellé, nem igazán fedezték fel a dolgozók. Emellett a műszakvezetőkön keresztül próbáltunk híreket eljuttatni a munkavállalóknak, de sokszor torzult az információ, lecsúsztak fontos határidőkről. A Blue Colibri Appal azonban 240 embert egy időben tudunk értesíteni, akkor is, ha épp nincsenek is bent a munkahelyen, ez pedig felbecsülhetetlen.”

Az LPP Hungary Kft.-nél a belső folyamatok sikertelensége jelentette a legnagyobb kihívást. Nem érkezett elég jelentkező a belső álláshirdetésekre, hiába jelentett volna előrelépést számos dolgozónak a pozíciók megpályázása.

„Vajon miért nem jelentkeznek az emberek? Kiteszik egyáltalán ezeket a híreket az üzenőfalra? Eljut a dolgozóinkhoz az információ, amit nekik szánunk? Számos kérdés merült fel bennünk a folyamatainkkal kapcsolatban. Emellett fontos volt számunkra, hogy mérhető legyen a kommunikáció. Tudjuk, hány emberhez érünk el és kapjunk azonnali visszajelzést. A vírushelyzet alatt nem tudtuk, mihez kezdtünk volna a Blue Colibri App nélkül, és hogyan tájékoztattuk volna mind a 400 dolgozónkat, akik 33 különböző üzletből egyszerre mentek haza”. – emelte ki Komáromi Zsófia.

Nyomtatás és szaladgálás helyett csak egy gombnyomás

Sokakat az riaszt vissza a belső kommunikáció fejlesztésétől, hogy nem tudják, mennyi időt, energiát és plusz emberi erőforrást fog felemészteni egy új platform bevezetése. Ezekre a kételyekre partnereink egyértelműen rácáfoltak. Szerintük a felület bevezetése és üzemeltetése nem jár plusz erőforrásigénnyel.

„Nem, hogy több, inkább kevesebb munkám van. Korábban meg kellett írnom egy hirdetményt, azt kinyomtatnom, majd végig mennem az egész gyáron, hogy kifüggesszem. Ehelyett most csak megnyomok egy gombot, és ott is van 240 ember telefonján minden fontos és friss hír azonnal." – emelte ki Gyurgyik Nikoletta.

Eddig is használta mindenki a saját telefont céges célra

Az applikációt a munkavállalók a saját eszközeikre telepíthetik fel, így kényelmesen bármikor bárhonnan elérik a céges híreket. Vajon okoz bennük ellenállást a saját eszköz használata, és hogyan fogadták a felületet az idősebb kollégák?

„Az app bevezetésénél jöttek a klasszikus kifogások »nincs hely a telefonomon«, »nem tudom majd frissíteni«. Szerencsére a Blue Colibri App nem foglal tárhelyet és a háttérben frissül. Ha valaki mégsem szeretné a telefonjára telepíteni, akkor akár számítógépről, akár tabletről is bármikor elérhetőek számára a hírek". – mondta Gombolai Ildikó.

Ehhez Komáromi Zsófia hozzátette, hogy a náluk dolgozó fiatalok már eddig is használták a telefonjaikat céges célra, hiszen voltak csoportjaik Facebookon és WhatsAppon.

„Adatvédelmi okokból pont az volt a legfontosabb számunkra, hogy a céges adatok és információk ne ezeken a csatornákon áramoljanak. Ez sikerült is, hiszen ma már az állomány 99%-a a Blue Colibri Appon keresztül kommunikál.”

Nemcsak a fiatalok használják előszeretettel az appot, az idősebb korosztály is kíváncsian követi nyomon a céges híreket. Gombolai Ildikó szerint aki a Facebookot aktívan használja, az a belső kommunikációs alkalmazást is fogja. Ehhez kapcsolódva Gyurgyik Nikoletta hozzátette, hogy az idősek körében náluk is meglepően pozitív volt a Blue Colibri App fogadtatása.

„Miután látták a kollégák, hogy mennyire egyszerű telepíteni és használni az appot, már egymásnak segítettek. A felhasználóbarát működést a számok is igazolják. A 240 munkavállalónkból 202 aktív felhasználónk van. Azok közül, akik nem telepítették, sokaknak nincs okostelefonja, de azt látjuk, hogy a kollégák segítik egymást, ha kimegy egy hír, egyből megosztják azokkal is, akik nem használják az appot.”

A webinárium résztvevői szerint a jelenben és a jövőben is a megtartás biztos eszköze a transzparens, azonnali kommunikáció. Emellett pedig a közösségépítésben is fontos szerepet játszik. Az alkalmazással áthidalhatóak a földrajzi távolságok és erősíthető a csapategység.

„A vírushelyzetben mindenki bizonytalan volt. Ilyenkor a legrosszabb, amit tehetünk, ha nem kommunikálunk, mivel az táptalajt teremt a pletykáknak és a rossz hangulatnak. Ezért heti rendszerességgel küldtünk ki vezetői tájékoztatókat a legfontosabb tudnivalókról, annak érdekében pedig hogy egy kis vidámságot csempésszünk a dolgozók mindennapjaiba, különféle játékokat is létrehoztunk a felületen, amelyért nyereményeket is adtunk. Ezek nagyon sokat jelentettek a bizonytalan időkben. Összekovácsolták az embereket”. – emelte ki Gyurgyik Nikoletta.

Ha te is szeretnél elindulni már ma a fejlődés útján, további jó tanácsokért vagy információért vedd fel velünk  a kapcsolatot (hello@bluecolibriapp.com) és kérj egy ingyenes demót!