„Az applikáció segítségével megismerjük a cégünk emberi oldalát és közelebb kerülünk egymáshoz a távolságok ellenére is”

A Blue Colibri App kifejezetten kríziskommunikációra létrehozott platformját a Blue Colibri App Smartot a járványhelyzettel egyidőben 3 hónapig ingyenessé tettük minden érdeklődő vállalat számára. Első webináriumunkon három partnerünk, a Praktiker Magyarország Kft., a Volvo Hungária Kft. és a J. H. Ziegler Magyarország Kft. tapasztalatairól beszélgettünk.

Fel lehet fogni úgyis a járványt mint lehetőséget a belső kommunikáció fejlesztésére?

Az innováció az egyetlen út a belső kommunikációs kihívások megoldásához

Mindhárom vállalatnál a munkavállalók döntő többsége fizikai területen dolgozik. Míg az irodai dolgozók megszólításának kézenfekvő módja az email, valamint az intranet, a kékgalléros munkavállalók esetében bonyolultabb a képlet.

A legnagyobb kihívást számunkra az jelentette, hogyan érjük el közvetlenül a fizikai munkavállalókat, akiknek nincs vállalati e-mail címe, és az ország eltérő szegleteiben dolgoznak” – mondta Váncsodi Réka a Volvo Hungária Kft. marketingkommunikációs igazgatója. – „Sok mindennel próbálkoztunk, de az emaillel nem értünk el mindenkit, a faliújság pedig nem megfelelő módja annak, hogy az információt közvetlenül egyidőben adjuk át az embereknek.”

Ehhez kapcsolódóan Gombolai Ildikó a J. H. Ziegler Magyarország Kft. gazdasági és személyügyi vezetője hozzátette, hogy a hagyományos kommunikációs gyakorlatokkal az információk hitelessége torzulhat, valamint nincs lehetőség arra, hogy nyomon kövessük, elérnek-e mindenkihez a vállalati hírek. Kiemelte, hogy „a kommunikáción túl az emberek motiválásának is remek eszköze a Blue Colibri App. Azáltal, hogy a dolgozók folyamatosan informálva vannak, és lehetőségük van a vállalati hírekre visszajelzést adni, nagy lépést tettünk afelé, hogy minden egyes munkavállalónk érezze, hogy számít a cégnél és fontos részei a vállalatunk életének.”

Márton Katalin a Praktiker Magyarország Kft. HR és CSR vezetője a mindennapi életünk változásai és a vállalati szféra párhuzamára hívta fel a figyelmet:

2 évtizeden át a 20 áruházunk 1600 kollégáját egy belső kommunikációs újsággal igyekeztünk elérni. De rá kellett jönnünk, hogy efelett a megoldás felett eljárt az idő. Ahogyan a magánéletünkben is megváltoztak a médiafogyasztási szokásaink, és a napi hírekről jellemzően online portálokról és az okostelefonjainkon keresztül értesülünk, érdemes felvennünk a fonalat a szervezeti kommunikációban is, és a papíralapú kommunikációt átterelni az online térbe.”

Nem jelent plusz munkát, sőt...

Az innovációtól rendre az rémiszti el leginkább a cégvezetést a HR-t és a kommunikációval foglalkozó szakembereket, hogy nem tudják mennyi plusz anyagi és emberi erőforrást fog felemészteni egy belső kommunikációs újítás bevezetése. A webinárium mindhárom résztvevője egyhangúan nyilatkozott ezzel az aggodalommal kapcsolatban.

„Az alkalmazás bevezetése és napi szintű működtetése egyáltalán nem jelent plusz terhet és munkát. A korábban alkalmazott információmegosztási és hírközlési folyamatokkal járó feladatok elhagyásával a szabad kapacitásainkat át tudjuk csoportosítani az alkalmazás működtetésébe és a tartalomgyártásba. Nálunk minden osztály és terület oszthat meg tartalmakat, így mindenki kiveszi a részét a tartalomgyártásból, nem terhelünk senkit többletfeladatokkal” – emelte ki Gombolai Ildikó.

Nem kell félni attól, hogyan fogadják majd a kollégák

Egy belső kommunikációs alkalmazás bevezetésével kapcsolatban gyakran merül fel a kérdés, hogy hogyan fogják fogadni a kollégák, mennyire lesznek nyitottak rá az idősebb vagy fizikai területen dolgozó munkatársak. A három vállalat mindegyikében dolgoznak idősebb kollégák és kékgallérosok, mégis mindenhol a felület letöltöttsége a 90 százalékhoz közelít.  

„Nálunk az alkalmazást elsőként az egyik legidősebb fizikai munkavállalónk telepítette fel. Szerintem a nyitottság a felületre nem attól függ, hogy a munkavállaló milyen területen dolgozik, vagy mennyi idős, hanem sokkal inkább a céghez és általánosságban a vállalat életéhez fűződő hozzáállástól” – mondta Váncsodi Réka.

A felület önmagában is megnyerő, hiszen minden korábbi belső kommunikációs eszköztől eltérően lehetőséget nyújt az azonnali visszajelzésre és ezáltal a kétirányú kommunikációra. Érdekes, színes és az alkalmazásban kizárólagosan publikált exkluzív tartalmak csak tovább növelik a dolgozók hajlandóságát. Márton Katalin kiemelte, hogy a Praktiker Magyarország Kft. ügyvezetője minden héten videós bejelentkezéseket tart a felületen keresztül, amelyre minden munkavállaló nagyon kíváncsi. A járvány kezdetén rengeteget jelentett a kollégáknak, hogy az ügyvezetőtől első kézből kaptak információkat a krízissel kapcsolatban.

Közösségépítés és motiválás kéz a kézben

Minden cég életében kulcskérdés a dolgozók motiválása, a közösségérzés növelése, valamint az új kollégák beintegrálása a szervezetbe. A Blue Colibri App rendszere a belső kommunikáción túl támogatást nyújt az elkötelezés növelésében, valamint a képzések és az onboarding folyamataiban.

„Mi rendszeresen hirdetünk meg különféle kihívásokat a felületen, amelyekre minden áruházunkból kivétel nélkül részt vesznek a kollégák. Hirdettünk már maszkvarró versenyt, most pedig épp egy főzős kihívásunk fut. Nagyon jó érzés látni, mennyi embert mozgatnak meg ezek az aktivitások, együtt örülnek és drukkolnak a munkavállalók. Ezek az apróságok kizökkentenek a szürke hétköznapokból mindenkit” – mesélte Márton Katalin. – „Minden olyan kezdeményezés, amibe bevonjuk a munkavállalókat és segíti az eligazodásukat a cég életével kapcsolatban, az jelentősen növeli az elköteleződésüket. Az applikáció remek lehetőséget nyújt a közösségépítésre, hiszen mindenki a sajátjának érzi, a dolgozók megoszthatják a véleményüket a hírekkel kapcsolatban, és érzik, hogy a véleményüknek van súlya.”

A Volvo Hungária Kft. a felület kvíz funkcióját használva igyekszik bevonni a jelenlegi munkavállalókat és ösztönözni őket arra, hogy használják a felületet, és erősödjön bennük a vállalati identitástudat. A home office időszak alatt a felületen keresztül érdekes emberi történeteket osztanak meg egymással, és megismerik a kollégák munkahelyen kívüli arcát is. A felület segítségével a távolság ellenére is közelebb kerülnek egymáshoz és motiválva érzik magukat a dolgozók.

A felület nemcsak a munkaerő megtartásának eszköze, de az új munkavállalók szemében is vonzó lehet.

„Az onboarding során szerintem nagyon trendi, hogy azt mondhatjuk az új dolgozóknak, hogy töltsék le a Volvo appot, és azon megtalálnak minden fontos információt. A dokumentumtárban megnézhetik az összes fontos dokumentumot, a névjegyzékben pedig látják az összes kollégát és az elérhetőségeiket. Egy modern mai vállalatnak ez hatalmas előny, és jelentősen növeli a cég image-t a potenciális munkavállalók számára." - emelte ki Váncsodi Réka.

Gombolai Ildikó ehhez hozzátette, hogy a kérdőív funkcióban arra is lehetőség van, hogy visszamérjük az onboarding hatékonyságát, hiszen a munkavállaló visszajelzést adhat arról, hogy hogy látja, az ő beilleszkedése milyen státuszban van, hogyan érzi magát a szervezetnél.

A jövő szervezetiben megkerülhetetlen lesz a belső kommunikáció fejlesztése, valamint a HR folyamatok digitalizálása. Ha te is szeretnél elindulni már ma a fejlődés útján, további jó tanácsokért vagy információért vedd fel velünk a kapcsolatot és kérj egy ingyenes demót!