Cum să implici și să motivezi angajații tăi în spațiul online?

Fie că trebuie să lucrați la locul de muncă sau la biroul de acasă, într-un ritm normal sau în circumstanțe schimbate, menținerea implicării angajaților este o sarcină importantă. Acesta aduce o productivitate mai mare și satisfacția clienților, rezultate îmbunătățite în vânzări și menținerea numărul absentelor scăzut - totuși doar 15% dintre angajați declară o satisfacție ridicată la locul de muncă.

Deși angajatul petrece mult timp la locul de muncă, nu este nesemnificativ cum se simte acolo, cum este comunitatea, cât de puternic este spiritul de echipă. Este o bună practică să solicitați feedback, să facilitați schimbul de idei al angajaților și să implementați sugestii. De asemenea, întărește implicarea dacă recunoaștem munca individului și a echipei și dacă asigurăm echilibrul dintre viața profesională și cea privată - toate acestea fiind ajutate de o comunicare frecventă, directă și consecventă.

Provocări de HR în timpul unei pandemii

implicarea angajaților offline este o provocare serioasă în ultima perioadă de pandemie, și cu o parte semnificativă din viața noastră forțată online, companiile s-au confruntat cu dificultăți suplimentare. În multe organizații, aproape 100% dintre angajați au trecut la home office, în altă parte lucrătorii manuali au continuat să lucreze în diferite locații, în unități de servicii, iar lucrătorii de birou au trecut la lucrul de acasă - motiv pentru continuarea luptei, privind implicarea angajaților, în mediul online.

Datorită lipsei de întâlniri, de conexiune, și de transformarea semnificativă a mediului obișnuit de lucru și a proceselor, companiile au trebuit să creeze noi tipuri și forme de comunicare eficientă de zi cu zi.

A trebuit să fie ridicat la un nou nivel construirea comunitățiilor, deoarece atunci când toată lumea lucrează izolat acasă, este deosebit de important să se consolideze la colegi, sentimentul de „apartenență undeva” și să se creeze noi platforme pentru schimbul de experiențe, sărbătorirea succesului și exprimarea recunoștinței.

Comunicarea eficientă în spațiul virtual

Anita Urbán, managerul strategic HR de la Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft., a spus că perioada Covid nu a început, ci a accelerat procesul pentru a face comunicarea mai eficientă. Când au decis să introducă aplicația Blue Colibri, au crezut că mai au încă 4-5 luni de pregătire treptată, dar în martie 2020, procesele au trebuit să fie accelerate, deoarece mulți colegi au trecut brusc la home office.

1.450 de angajați manuali de la Praktiker lucrează în 20 de locații diferite, un procent mic au doar o adresă de e-mail corporativă, așa că, potrivit Katalin Márton managerului HR și CSR, au lucrat în permanență la modul posibil de a ajunge la ei în timp real. Apoi a venit perioada martie 2020 și nu mai era vorba doar despre cum să ajungă la colegi din cauza diferențelor geografice, ci despre cum să reconecteze sau să păstreze în sistem un procent mare din angajați (pensionari, cei expuși riscului, sau cei rămași acasă din cauza copiilor). “Teama angajaților de Covid și teama de a pierde locurile de muncă, trebuia redusă, liniștindu-i că chiar dacă, dintr-un motiv sau altul, nu s-au dus la muncă în acest moment, ei sunt încă membrii ai acestei companii. ” - a adăugat Kata.

Videoclipuri CEO, experiențe comunitare, succese individuale

Pe lângă dezvoltarea unei comunicări eficiente, construirea comunității a devenit chiar mai importantă ca niciodată. Atât la Güntner, cât și la Praktiker au avut un mare succes, utilizarea frecventă și eficientă a aplicației de către conducere - videoclipurile au devenit deosebit de populare.

„Într-o astfel de situație extrem de stresantă, trebuie să încerci să-ți încurajezi puțin colegii de temerile lor de zi cu zi. Sigur, iată situația pandemică, întrebările economice, dar trebuie să oferim în continuare oportunități pentru competiții între magazine, provocări, care motivează colegii zi de zi "

- a spus Kata.

La Praktiker, inițiativa #familiapraktiker a prins viață pe cont propriu, dezvoltându-se organic pentru că a fost transmisă de colegi. Apoi au creat o pagină de carieră pe Facebook și Instagram - acestea au sprijinit în primul rând comunicarea externă, dar au avut și un impact asupra comunicării interne. De asemenea, aplicația a fost rapid apreciată și a oferit o securitate tehnică pentru a putea comunica pe o interfață similară cu cea de pe Facebook.

La Güntner au fost angajați ambasadorii corporativi și vloggerii pentru ca aplicația să fie apreciată și de grupul mai în vârstă.

„Au făcut cunoștință cu această interfață, oameni care înainte nu erau deschiși pentru Facebook, și ne-am gândit că, dacă am începe vlogging-ul, ar atrage oamenii și mai mult - și aveam absolut dreptate”.

Suntem mândrii, că deși am început cu manageri, și lucrătorii manuali s-au implicat în vlogging. Este o poveste de succes, cum un coleg lucrător manual ne-a povestit pe aplicație, despre școală specială absolvită și apoi două săptămâni mai târziu i s-a oferit o funcție administrativă.

Obiective corporative și biroul familiei 2020

În perioada pandemiei, home office înseamnă și biroul familiei, astfel încât companiile au încercat să implice membrii familiei colegilor lor în viața comunitară a companiei (cu concursuri de povești sau de desen). De asemenea, au oferit angajaților spațiu pentru a împărtăși fapte interesante despre ei sau despre hobby-urile lor. Se pot realiza progrese semnificative în construirea comunității prin discuții aprofundate, grupuri de recomandări de cărți sau filme, prezentarea intereselor individuale și discuții comune despre obiectivele corporative, sarcinile individuale și de grup.

Competițiile (gătit, coacere, alergare, yoga etc.) sau piețele cu obiecte de artizanat unice sunt deosebit de populare, deoarece nu numai că permit angajaților să învețe lucruri interesante despre ceilalți, ci și să se motiveze reciproc, să se prezinte și să concureze.

Cum să procedăm în 2021?

Pe măsură ce ne-am apropiat de provocările din 2021, oaspeții la seminarul nostru web au fost de acord că depinde mult de situația pandemică cât de mult ne va afecta viața. Perspectivele planificării s-au schimbat foarte mult, trebuie reacționat mai repede și angajații așteaptă mai des informații despre evenimentele actuale - iar acest lucru poate fi întâmpinat doar printr-o comunicare funcțională și bidirecțională.

„Obișnuiam să lucrăm cu canale de discuții ierarhice clasice: întâlniri cu managerii de magazine în fiecare lună, apoi transmiteam informațiile managerilor de zonă și așa mai departe. Desigur se pierdeau informațiile, existând multe posibilități pentru erori ”

- spune Kata.

„Güntner obișnuia să aibă un ziar, avem și un intranet, dar lucrătorii manuali nu au acces - acestea permiteau doar comunicarea unilaterală”

- spune Anita.

Cu aplicația corporativă, s-a reușit să se canalizeze toate informațiile importante pe care toată lumea le accesează într-un singur canal și, datorită comunicării bidirecționale, angajații pot fi implicați activ în construirea comunității și în discutarea problemelor corporative.

Sunteți interesat de produsul nostru? Rezervă o demonstrație!