Digitális onboarding, e-learning: hogyan építs fel hatékony online képzési folyamatokat?

Új munkatárs érkezésekor az onboarding folyamatok, a vállalati képzések, tréningek, a tűz-, munka- és balesetvédelmi oktatások is mind-mind a virtuális térbe kerültek át. Webinárunkon vendégeinkkel – Pozvai Zsolttal, a Develor nemzetközi vezérigazgatójával és Korbuly Mártonnal, a Trenkwalder munka- és tűzvédelmi szakértőjével – arról beszélgettünk, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a kezdeti hónapok drasztikus változásai nyomán a képzések, oktatások online lebonyolítása terén.

Tréner és tréning az online térben

„Ha visszaidézzük 2020. március közepét, nem feltétlenül a forradalom lelkes ünneplése jut eszünkbe, hanem azok a karanténintézkedések, amelyeket bejelentettek Magyarországon és Európa nagyon sok országában. Az első hatás nem a pozitív megközelítés volt, inkább sokkot kaptunk”

– emlékszik vissza Pozvai Zsolt, a Develor nemzetközi vezérigazgatója a pandémiás időszak kezdetére, amikor hirtelen a tréningek is online térbe kényszerültek.

Számos ágazathoz hasonlóan a képzési piac szereplői (tréningcégek, trénerek, HR-esek) sem tudták hirtelen, hogyan tovább, hiszen a 2020. márciusi intézkedések bevezetéséig a klasszikus készségfejlesztő képzések szinte 100%-ban tanteremben, offline módon zajlottak. Nem volt meg az a tapasztalat és az az elfogadottság sem az online képzésekkel kapcsolatban, amire szükség lett volna – a derűlátóbb hangulat csak április-májusban kezdett kialakulni.

„Láttuk, hogy az ügyfelek hisznek az online formátumban, hogy lehet online is olyan tréninget tartani, amit a résztvevők élveznek, hatását tekintve pedig nem marad el a klasszikus tantermi tréningektől”

– folytatta Zsolt.

Az elmúlt egy év fő tanulsága ezért szerinte az, hogy a megfelelő képzési partnerrel vagy felülettel, az online képzési forma is lehet olyan hatékony, bizonyos helyzetekben még hatékonyabb is, mint a tantermi képzés.

onboarding e-learning Blue Colibri App

De hogyan? Webinár, online tréning, workshop…

Ahogy az offline, tantermi oktatás esetében sem mindegy, milyen tudást, hány embernek, milyen körülmények között igyekszünk átadni, az online formátumok közül is célszerű körültekintően kiválasztani a leghatékonyabbat, mert nincsen általános recept, ami minden típusú online tréningre, képzésre alkalmazható.

Webinár például megfelelő technikai feltételek mellett szinte létszámkorlát nélkül tartható. Ez a forma alkalmas bizonyos mértékig a tudásátadásra és inspirálásra, azonban az egyéni gyakorlásra, kompetenciafejlesztésre, a tanultak beépítésének támogatására sajnos nem. Az online tréning ezzel szemben kisebb létszámú, max. 10-12 fős csoportokban zajlik, és így tökéletes módszer gyakorlásra, alapos megbeszélésre, készségfejlesztésre.

Az online tréning megtartása előfordulhat, hogy jobban igénybe veszi az oktatót, mint egy klasszikus tantermi formátum.

„Azonban, ha jól csináljuk, sok interaktivitással, gyakorlattal, még jobb is lehet, mint egy tantermi tréning. Különösen azért, mert kisebb egységekben dolgozunk, ezáltal a képzés széthúzható, és hatásosabb lehet”

– tette hozzá Zsolt.

A hatékony képzések jövője

Valószínűleg az új helyzet berobbanásával a képzések is örökre megváltoztak. Persze, vissza fogunk menni majd a tanterembe, ha lehet, de egészen biztos, hogy az online képzések hatékonysága, kényelme meggyőző és költséghatékony annyira a cégeknek, a résztvevőknek és a trénereknek is, hogy pozitív hozadékait hosszú távra fenntartjuk majd.

Zsolt elmondta, hogy ők ezért tudatosan ötvözik az offline és online tanulási elemeket a maximális képzési hatás és optimális hatékonyság érdekében, lehetővé téve a résztvevőknek a rugalmasságot, személyre szabhatóságot és a magas fokú interaktivitást.

„A hatékony képzési forma úgy néz ki, hogy vannak benne lehetőség szerint tantermi, személyes képzések és online tréningek, és ezekhez kapcsolódnak az aszinkron elemek (vagyis amikor a csoport vagy az egyén önállóan, a tréner jelenléte nélkül tanul, gyakorol, mélyít el tudást). Hiszen a képzés nem egy esemény, hanem egy folyamat, egy utazás.”

A főszereplő pedig mindig a résztvevő, akit végig kell vezetnünk ezen a folyamaton, és lehetőséget nyújtani neki arra, hogy a saját tempójában mélyítse el az ismereteket. A tartalom mellett nagyon fontos a felhasználóbarát felület is, hogy átlátható, érthető legyen a tananyag felépítése, a résztvevő könnyen megtaláljon dokumentumokat, kérdőíveket, teszteket tölthessen ki stb. És miután egyéni tanulási ritmusról van szó, felfüggeszthető, megállítható, visszanézhető, újrakezdhető kell, hogy legyen minden kis szakasz, tananyagrész.

Tanterem, papír vs. online tér

Korbuly Márton, a Trenkwalder munka- és tűzvédelmi szakértője arról mesélt nekünk a webináron, hogy egy olyan tipikusan munkahelyhez/tanteremhez kötött terület, mint a tűz- és munkavédelem, ahol eddig a szóbeli tájékoztatás és a papíralapú tesztek domináltak, hogyan ment át az online térbe.

A 2020. márciusi változások ezt az ágazatot is gyors reagálása kényszerítették, hirtelen megoldást kellett találni arra, hogy hogyan lehet ezeket a képzéseket megtartani a jövőben is.

„Amikor szellemi munkavállalókat kell oktatni, ahol jellemzően mindenkinél van számítógép, az online-ra átállás relatív könnyű. Azonban a fizikai munkavállalók oktatása felborult, mert nem lehetett a megszokott tantermi keretek között oktatni”

– meséli Márton.

1-2 hónap szünet után viszont elkezdtek „visszaszivárogni” a partnerekhez, és megtartani az oktatásokat, azonban kialakult egy hatalmas hátrány. Egy időben egyszerre max. 5-10-15 fős társaságnak lehetett oktatást tartani, és csak pl. termelő területen, mert ott volt elég légtér ahhoz, hogy megtarthassák az oktatást anélkül, hogy a pandémiás helyzetben veszélyeztetnék egymást. Emiatt a korábbi egy munkavédelmi oktatási alkalomból lett mondjuk négy, és a munkáltatónak pluszköltsége keletkezett.

E-learning és munkavédelmi előírások home office-ra

Az átállás az e-oktatásra úgy, hogy közben maximális hatékonyságra törekszünk, mindenképpen nagy kihívás. Nagyon hasznos az olyan oktatási platform, amibe videók, animációk tudnak bekerülni, és mérhetővé válik a tudás elsajátítása.

A munka- és tűzvédelem területén az idő is kardinális kérdés, ebben pedig az online oktatás nagy lehetőségeket kínál. Ugyanis ha e-learning formákat nyújtunk, nem kell a következő ütemezett tantermi időpontra várni például új kolléga belépésekor, az online felület azonnali megoldást jelenthet arra, hogy minél előbb megtörténjen az oktatása – mondta el Márton.

„Mi elkészítünk egy anyagot, és annak persze van egy hatóság által számon kért komolysága, szakmaisága, felelősséget vállalunk érte, de fontos, hogy közben a munkavállaló be tudja fogadni, megemészteni. A munka- és tűzvédelmi oktatás 2021-ben könnyen érthető, trendekhez igazodó folyamat kell, hogy legyen. Az e-learning legnagyobb előnye, hogy mindenki akkor és ott – akár több részletben –, tudja megcsinálni a képzést, amikor ideje van.”

Egy másik nagyon érdekes kérdés is felmerült: azzal, hogy a munkavégzés az otthonainkba költözött, hogyan változtak meg a munkavédelmi előírások, felelősségek? Márton elmondta, hogy valóban sokan megkeresést kaptak ebben a témában: kellett is írni külön home office szabályzatot. A vészhelyzeti rendelkezések pedig a munkavédelmi törvénynek azt a részét, hogy a munkáltatónak otthoni munkavégzés esetén is kötelező kockázatértékelést készítenie a „munkahelyre”, módosították arra, hogy a munkáltatónak tájékoztatási kötelezettsége van a munkavállalók felé arról, hogy hogyan valósulhat meg a biztonságos otthoni munkavégzés.

Érdekel a termékünk? Foglalj demo időpontot!