Digitalizálás – 5 tipp a még hatékonyabb hibrid munkavégzéshez!

A koronavírus tavalyi első hulláma nemcsak a home office, a távmunka és a hibrid munkavégzés elterjedését gyorsította fel, hanem a vállalatok digitális transzformációját is. Ez a folyamat természetesen mindig a munkatársak szintjén kell, hogy kezdődjön. Biztosítani kell számukra azokat a digitális eszközöket és felületeket, amelyekkel a megváltozott munkarendben is zavartalanul kommunikálhatnak a vezetőkkel, kollégákkal, minden információhoz könnyedén hozzáférnek, kérdezhetnek, tanulhatnak, sőt motivációt is meríthetnek, és a közösségi aktivitások sem maradnak el.

A cégekben jellemzően többféle munkavállói életciklus is jelen van egyszerre: munkaerő-toborzás és onboarding folyamatok zajlanak, koncentrálni kell a fejlesztés, a megtartás, sőt az offboarding szakaszokra is párhuzamosan. Ez a tény pedig a digitalizációban is fontos szerepet játszik, mert minden munkavállalói életciklus mentén figyelembe kell venni a legfontosabb területeket (transzparens kommunikáció, információ, visszajelzések, személyre szabott folyamatok).

A munkavállalói elégedettség és motiváció a fiziológiai, a szociális szükségletek alapvető biztosításától az elismerésen át felépülő és az önmegvalósítás csúcsában kiteljesedő Maslow-piramissal érzékeltethető. Ehhez pedig digitalizált terepen sem kell más, mint transzparens kommunikáció, elérhető információk, folyamatos visszajelzések, egyszerű, átlátható ügyintézés, egyedi oktatás, képzés, elismerés, motiváció és közösségépítés.

Nézzük, hogyan lehet mindezt megvalósítani! Íme 5 rendkívül hasznos terület a digitális terepen, amellyel mostantól még hatékonyabb lehet a hibrid munkavégzés a BlueColibrivel!

1. Booking: időpont-, eszköz- és erőforrás-foglalás

A booking rendszerrel valós időben követhető, elérhető és rugalmasan módosítható lesz bármilyen olyan foglalás, amely a céges hétköznapokban eddig kavarodásokat okozhatott. Hány fő tartózkodik egyszerre az étteremben, ki mikor jön be az irodába (hot desk foglalás)? Jön az üzemorvos, foglaljunk időpontot! Mikor szabad a tárgyaló? Parkolóhely, projektor, bicikli, társasjáték vagy bármilyen eszköz elérhetőségét szeretnénk ellenőrizni, vagy adott időszakra lefoglalni? Nem kell többet keresztbe egyeztetni egymással, a BlueColibri felületén a booking rendszerrel ezek a foglalások gördülékenyen intézhetők, és valós időben követhetőek. Próbáljátok ki, jelentősen felgyorsítja és leegyszerűsíti a foglalásokat!

2. Digitális pre- és onboardig

A digitalizáció úgy lehet igazán sikeres, ha már a munkába állás előtt, valamint a munkába állás első hónapjaiban folyamatosan és fokozatosan felkészítjük a munkavállalót arra, hogyan és mire használhatja a céges online felületet. Ezért kialakítottuk nektek a pre- és onboardig folyamatok digitális terepét, hogy ezzel is könnyebbé tegyük a munkavállalók integrációját: adategyeztetések, információcsere, irodai környezet bemutatása… Ez a rendszer jól kiegészítheti vagy helyettesítheti a fizikai oktatást, gondoljunk csak az e-munkavédelemre, tesztekre például, de gyorsabb, egyszerűbb lesz az adategyeztetés, a ruházat- vagy eszközigénylés is, és bármilyen általános vállalati információ átadása függetlenné válhat konkrét tájékoztatóktól, telefonos vagy személyes egyeztetésektől. Vessétek be a digitális eszközöket is, amikor új kolléga érkezik a csapatba, és még könnyebb lesz a beilleszkedése!

 

3. Adminisztráció: űrlapalapú ügyintézés és ticketrendszerek

Minden olyan terület, amelyet eddig szóban vagy írásban, egy Excel-tábla vagy egy űrlap segítségével oldottatok meg a céges hétköznapokban, mostantól könnyedén áthelyezhető a saját céges online térbe! Viszlát, százszor forwardolt táblázatok, v123 fájlnevű Excelek és végtelen űrlapmegosztások! A saját BlueColibri rendszeretekkel a munkavállalók közvetlenül, mobilról leadhatják szabadságigényléseiket, dolgozói ajánlásokat, ticketrendszert, helpdesket, online ötletládát is kialakíthattok. Sőt, egy speciális Covid-gombbal bejelenthető pl. a karantén, a betegség, a tesztelés vagy oltás is akár. A céges adminisztráció még sosem volt ilyen átlátható és könnyen elérhető, ezernyi dologra használhatjátok, nektek fejlesztettük, mindenképpen próbáljátok ki!

4. Közösségépítés: challenge, játék, egészség

Ha új kolléga érkezik, minél gyorsabban vegyük be a csapatba, ha már felállt a csapat, lépjünk minél többen kapcsolatba. Valódi közösségépítés nélkül ugyanis nem lehet teljes a digitális transzformáció sem. Hiszen nem pusztán a munkavégzéssel kapcsolatos adatokat szeretnénk megosztani egymással, hanem klassz emberi kapcsolatokat építeni, munkahelyi közösséget formálni. Ha fizikailag épp nem is vagyunk egy helyen, kapcsolatban lenni, motiválni egymást. Ehhez alakítottuk ki a közösségépítő funkciót, amellyel különböző kihívásokat hozhattok létre, akár az új kollégáknak, akár a meglévő kollégák ösztönzésére, csapattá formálására. Külön felhívjuk a figyelmeteket a munkahelyi egészségprogramokra, mozgáskihívásokra, amelyek ezzel a funkcióval könnyedén megvalósíthatók!

5. Motiváció: pontról pontra

A motiváció és a csapatszellem legjobban talán játékos módszerekkel fokozható. A BlueColibri Appban ezért létrehoztunk egy olyan keretrendszert, amelyben a kollégák pontokat gyűjthetnek. Egy jó teljesítmény, egy kiemelkedő hét, egy proaktív ötlet, egy vezetői vagy munkatársi dicséret, egy szuper csapatmunka érhet pontokat, amelyeket aztán a kollégák beválthatnak (akár webshopszerűen) ajándékokra, nyereményekre, vagy bármire, amit csak kitaláltok. Játsszatok, motiváljátok egymást, és építsetek igazi munkahelyi közösségeket – most már a saját online céges rendszeretekben is!

Érdekel a termékünk? Foglalj demo időpontot!