Elkötelezettebb munkavállalókat akarsz? Kérd ki a véleményüket!

Pedig vitán felüli, hogy a cég stratégiájához illeszkedő szervezett, rendszeres, átgondolt belső kommunikáció bizony megtérül.  Azok a vállalatok, amelyek hatékonyak a változáskezelésben és a belső kommunikációban, három és félszer nagyobb valószínűséggel múlják felül a versenytársakat, mint azok, amelyek nem jól működnek ezeken területeken.

Miért kulcsfontosságú a belső kommunikáció?

Ha egy HR-es tudja, mire vágynak a cég dolgozói, ismeri a motivációikat, a munkavégzéssel, szervezéssel kapcsolatos problémáikat, úgy könnyebben tud nekik segíteni is. Egy dolgozókra szabott projektnek a támogatottsága is sokkal nagyobb lesz a vállalaton belül. Arról már is beszélve, hogy a megfelelő információk birtokában sokkal könnyebb olyan megoldásokat választani, amelyek megtérülési rátájuk és hasznosságuk révén a vezetőség felé is „eladhatóak”.

Ha a munkavállaló azt érzi, hogy az ő véleménye igazából senkinek sem számít, sokkal nagyobb valószínűséggel hagyja ott a céget.

Ennek ellenére mégis sok HR-es esik abba a hibába, hogy nem kommunikál elég aktívan a dolgozókkal, vagy ez a kommunikáció csak egyirányú, valódi visszajelzésekre pedig nem ad lehetőséget.

Az amerikai ADP Kutató Intézet szerint a munkavállalók sokkal szívesebben maradnak a cégnél, ha jók a munkakörülmények és élvezetes számukra a munka. És ők szívesen el is mondják, mitől lesz ilyen egy munkahely, feltéve, ha van kinek. Ha úgy érzik, az ő véleményük nem számít és a fejük felett döntenek, akkor könnyebben dobbantanak. Nem véletlen, hogy a felmérés szerint a munkahelyváltás második leggyakoribb oka a közvetlen vezetőikkel való elégtelen kapcsolat.