Experiența angajaților de la pasul zero: pre-boarding

În cercurile de resurse umane s-a subliniat mult că, pentru noii angajați, experiențele acumulate în primele câteva săptămâni sunt cruciale pentru implicarea și productivitatea pe termen lung. Conform statisticilor internaționale, aproximativ un sfert dintre lucrători își părăsesc noul loc de muncă în 45 de zile, deoarece nu se pot încadra corespunzător, nu primesc suficient sprijin, îndrumare, nu sunt mulțumiți de manager sau pur și simplu au așteptări complet diferite cu privire la locul de muncă. Așadar nu este o coincidență că tot mai multe companii se concentrează asupra proceselor de integrare (onboarding) eficiente și, de asemenea, auzim din ce în ce mai mult despre pre-boarding, care este la fel de important pentru păstrarea angajaților.

De ce este important pre- și onboarding?

Înainte de a analiza la ce trebuie să fii atent dacă dorești să construiești un proces de pre- și onboarding cu adevărat eficient, am adunat pentru Tine fapte care susțin în mod clar că acest subiect este inevitabil și că întreaga companie are interesul să ofere suficient timp, energie și resurse financiare dedicat acestuia:

În ciuda nivelului ridicat al subiectului și al indicatorilor statistici, 35% dintre companii nu au un proces de integrare și se pune mult mai puțin accent pe contactarea și educarea colegilor înainte de a începe munca. Conform statisticilor internaționale, în mai mult de jumătate din companii, procesul de integrare este epuizat în îndeplinirea sarcinilor administrative și furnizarea instrumentelor tehnice necesare, dar acest lucru singur nu este suficient pentru ca un nou participant să devină un coleg cu adevărat implicat, competent și motivat.

Deci, cum poți sprijini integrarea și instruirea noilor participanți, mai ales în mijlocul folosirii tot mai des a muncii de la distanță?

Implicare de la prima strângere de mână

Ultimul pas al unui proces tipic de recrutare este trimiterea ofertei și acceptarea acesteia. După aceea, multe companii nu au de-a face cu noul coleg până în prima zi lucrătoare, drept urmare, în timpul săptămânilor de așteptare, candidatul se poate răzgândi și poate accepta o opțiune mai bună. Pentru a elimina acest lucru, trebuie să păstrați legătura cu candidatul și să îl faceți să se simtă gata pentru sosirea lui/ei. Cu câteva zile sau săptămâni înainte de începerea lucrului este potrivit ca un coleg să înceapă să cunoască compania, poziția care urmează să fie ocupată, iar majoritatea documentelor pot fi realizate cu ușurință; toate acestea facilitează angajatul să ajungă mult mai încrezător și mai pregătit în prima zi și să nu fie nevoit să se ocupe de numeroasele informații și sarcini noi care sunt inevitabile atunci când începe la un nou loc de muncă.

Scopul procesului de pre-boarding este de a introduce cultura companiei și de a se pregăti pentru angajarea efectivă. Interesant este faptul că organizațiile cu un proces bine structurat de pre-boarding sunt cu 11% mai predispuse să păstreze colegii noi decât cele care nu abordează această problemă. Să vedem la ce ar trebui să vă concentrați înainte de prima zi lucrătoare:

  • Comunicarea valorilor corporative: comunicarea deschisă a viziunii, misiunii și scopului unei companii, precum și partajarea transparentă a regulilor și așteptărilor, va ajuta noul participant să învețe despre cultura corporativă cât mai repede posibil și să se simte bine în noul mediu.
  • Introducerea în zonă, a liderului, a echipei, și prezentarea noului participant: dacă este posibil o întâlnire personală, oferiți posibilitatea noului coleg pentru a-și întâlni viitoarea echipă într-un mod informal, de exemplu în timpul unui prânz, sau  după programul de lucru. Dacă aceasta nu este o opțiune, puteți să invitați noul angajat la un eveniment online comun, sau să partajați videoclipuri prezentând echipa actuală, iar noului participant i se poate solicita să facă un material scurt despre el însuși, pe care îl poate trimite colegiilor.
  • Activități administrative: documentația, este una dintre cea mai consumatoare de timp, și cea mai plictisitoare, dar o parte inevitabilă a procesului de angajare. Perioada de preboarding este perfectă pentru ca noul coleg să facă această sarcină în ritmul său, să adune toate documentele necesare și să trimită informațiile către departamentul de resurse umane înainte de a începe lucrul, astfel încât să poată concentra pe activități mult mai interesante în prima zi.
  • Pregătirea pentru prima zi: este recomandabil ca noul coleg să știe exact ce se va întâmpla în prima zi de lucru, când ar trebui să sosească, ce sarcini va avea, pe cine va întâlni. Dacă noul angajat va lucra de la distanță, asigurați-vă că trimiteți fiecare eveniment calendaristic în avans (orientare dimineața cu HR, acordarea accesului la sistemul IT etc.). Acest lucru poate ajuta la reducerea incertitudinii și anxietății cauzate de noutățile din primele zile, precum și poate oferi participanților o oportunitate de pregătire și planificare.
  • Puțină amabilitate personală: dacă se încadrează în buget, va fi foarte pozitiv dacă așteptați noul participant cu un cadou personalizat înainte de prima zi. O broșură a companiei, stilou, carcasă pentru telefon, sau orice alt lucru creativ îl face pe colegul tău să se simtă foarte bine primit.
  • Cererea de feedback: importanța implicării angajaților nu trebuie subestimată și merită să-l facem pe noul participant să simtă de la bun început că acesta este un lucru obișnuit în cultura corporativă. Dacă îl întrebați pe viitorul coleg în timpul procesului de pre-boarding cum a fost experiența de aplicare pentru el, cât de bună a fost administrația și dacă ar avea sugestii de îmbunătățire, nu numai că veți avea ocazia să optimizați procesul, ci și noul participant va fi imediat apreciat, și să ofere feedback-uri sincere și în viitor.

Să oferim o experiență!

Când planificați procesul de pre-boarding, încercați să mențineți interesul și entuziasmul noului coleg cu conținute cât mai diverse (videoclipuri, animații, infografii, manuale simple, instrucțiuni ușor de înțeles), dar nu îl suprasolicitați cu informații inutile. Dacă doriți să creați un proces de pre-boarding transparent, universal și măsurabil, soluțiile software vă pot ajuta. Acestea nu numai că fac mai ușoară gestionarea procesului, dar, datorită structurii sale, noii colegi trec printr-un proces personal, iar compania este scutită de sarcini administrative semnificative, având toate informațiile importante disponibile într-o singură interfață.

Să nu ne oprim aici!

Practicile și sfaturile prezentate mai sus pot ajuta pe noul angajat să își înceapă prima zi la companie motivat și instruit cu informațiile corecte. În același timp, este important ca după succesul procesului de pre-boarding, să nu renunțăm la colegii noștri, ci să continuăm instruirea în cadrul integrării. Blue Colibri oferă o serie de oportunități de creștere a implicării angajaților, fie că este vorba de coordonarea activităților de pre-angajare, gestionarea interacțiunilor din prima lună sau de a rămâne în contact constant și eficient cu colegii online. Cu ani de experiență în resurse umane și cu 55 de clienți fericiți în spate, echipa Blue Colibri este pregătită să rezolve și provocările Voastre!

Sunteți interesat de produsul nostru? Rezervă o demonstrație!