Ez lehet a munkavállalói elköteleződés kulcsa

A Gallup kutatása szerint globális szinten a munkavállalók alig tizenhárom százaléka elkötelezett.

Ez az adat azon túl, hogy erősen mellberúgja a cégvezetőket, felnyithatja a szemüket a jövőbeni munkaerő megtartást célzó intézkedésekkel kapcsolatban. A munkavállalói elköteleződés rengeteg tényezőből tevődik össze, így sokan eshetnek abba a csapdába, hogy hirtelen azt se tudják, merre induljanak. Annyi biztos, hogy a babzsák és a csocsó ma már nem elég, főleg, ha a munkavállalóink nem is erre vágynak.

Lássák a kollégák, hogy merre halad a cég

Ami számít, az a céges értékek és a vízió átadása. Lehet, hogy a vezetők fejében világosan megvan (bár sokszor bennük se körvonalazódott), hogy pontosan merre halad a cég, ha ezzel a kollégák nincsenek tisztában, kb. semmit sem ér az egész. A helyzet a non-desk munkavállalók (munkaállomással nem rendelkező – a szerk.) esetén még bonyolultabb. Egy átlagos kékgalléros dolgozónak nincs e-mail címe, így tehát az egyik legjobban bevált vállalati kommunikációs eszköztől esik el a vállalat, ha be akarja vonni a kékgallért. Márpedig globális szinten a foglalkoztatottak nyolcvan százaléka kékgalléros, tehát non-desk munkavállaló. Nos, ezen adatokat ízlelgetve, hamar rájöhetünk, hogy a dolgozók jelentős többségét nem tudjuk elérni – vagy legalábbis nem hatékony módon.

Ideje alkalmazkodni a megváltozott munkaerőpiaci helyzethez

Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy pár éven belül teljesen új generációk veszik át az uralmat a munkaerőpiacon. 2025-re a munkaerő hetvenöt százaléka YZ generációs lesz, kilencvennyolc százalékuk zsebében pedig mindig ott fog lapulni az okostelefon, még a munkában is. A kékgalléros munkavállalók hetvenöt százaléka pedig sokkal kényelmesebbnek és hatékonyabbnak tartja a cégre szabott applikáción zajló kommunikációt, mint az egyéb „elavult” megoldásokat mint az intranet, e-mail vagy a nyomtatott anyagok.

Ha a munkavállalók nem látják világosan, hogy merre halad a cég, mi az ő szerepük a fejlődésben, emellett nincs hangjuk és nincs lehetőségük a véleményük kinyilvánítására, ne is várjuk tőlük, hogy elkötelezettek legyenek. Ezen túl pedig azt megállapítást is érdemes fontolgatni, hogy a Deloitte 140 ország több mint tízezer vezetőjével folytatott kutatásának értelmében, napjaink vezetőinek hetvenhét százaléka biztos abban, hogy az e-mail nem lesz hatékony módja a vállalati kommunikációnak a jövőben… Ezen a ponton érdemes átgondolni tehát az alternatívákat.