Fluktuáció jelentése, számítása és okai

A fluktuáció jelentése

A fluktuáció elnevezést a természet- és gazdaságtudományok egyaránt használják. Bár a fluktuáció jelentése eltérő a két tudományos kontextusban, mindkét esetben az ingadozásra és hullámzásra utal. Az emberi erőforrás menedzsmentben használt fluktuáció a munkaerő elvándorlást jelenti. Tehát, a fluktuáció a munkavállalók cserélődése a szervezetben, egy meghatározott időszakon belül. A munkaerő elvándorlást szokás vizsgálni több dimenzió mentén:


 • Időtáv: A fluktuáció vizsgálható negyedéves, féléves, annuális és egy évnél hosszabb időszakra vetítve. Lánc és bázis viszonyszámok alkalmazásával összevethetők a fluktuációs mutatószámok, melyekről később bővebben írunk, a különböző időszakok között.
 • Munkacsoport: A munkaerő elvándorlás mértéke elemezhető munkacsoport szerinti bontásban is. A fluktuáció jelentősen eltérhet a munkacsoportok között. A szignifikáns eltérés segíthet az emberi erőforrás stratégia fejlesztésekor.
 • Demográfiai jellemzők: HR szakemberek olykor demográfiai változók szerint elemzik a fluktuáció alakulását. Előfordulhat, hogy egy adott korcsoportba tartozó munkavállalói réteg magasabb fluktuációt mutat a vállalati átlagnál. Ez utalhat generációs konfliktusra, vagy a nem kellően diverz motivációs eszközök használatára.
 • Önként vagy kényszer hatására történő távozás: További vizsgálati szempont lehet a távozása oka szerint történő csoportosítás. Önként vagy kényszer hatására távozott a munkavállaló?


A fenti dimenziók kombináltan is használhatók HR jelentések készítésekor. Ilyenkor gyakran kereszttáblás elemzést alkalmaznak a fluktuációs jelenség mélyebb megértése érdekében.

Melyek a fluktuáció okai?

Most, hogy a fluktuáció jelentése egyértelmű, érdemes a munkaerő elvándorlás lehetséges okait bemutatni. Fontos megérteni, hogy a munkahelyváltás gyakran nem egy okra visszavezethető döntés. A munkavállalók sokszor több szempont mérlegelése után döntenek a munkahelyváltás mellett. Az alábbiakban összegyűjtöttük a fluktuáció leggyakrabban jelentkező okait:


 • Makrokörnyezeti trendek: Olyan piaci helyzetben, amikor számottevő munkaerőhiány van egy adott szektoron belül, a munkavállaló könnyen találhat kedvezőbb ajánlattal kecsegtető munkaadót. Ilyen gazdasági környezetben előfordulhat, hogy a munkaadók egymásra licitálva versengenek a kvalifikált munkaerőért.
 • Interpreszonális konfliktusok: A magas fluktuáció egyik leggyakoribb oka az interperszonális konfliktusokban keresendő. A menedzser funkciók nem megfelelő ellátása okolható sokszor a munkaerő elvándorlásért.
 • Pontatlan álláshirdetés: A pontatlanul meghatározott álláshirdetés növelheti a fluktuációt. Amikor a jelentkező személyek munkáról alkotott prekoncepciója jelentősen eltér a valós munka kondícióktól, az fokozhatja a munkavállalói elégedetlenséget. Ez pedig növelheti a fluktuáció mértékét.
 • Motivációs eszközök hiánya: A megfelelő motivációs rendszer kialakítása túlmutat az év végi bónuszokon és egyéb financiális juttatásokon. A munkavállalóknak nyújtott folyamatos visszajelzés, segíthet a motiváció megőrzésében.

A túlzott munkaerő vándorlás megakadályozása

A túlzott munkaerő vándorlás számos negatív következménnyel járhat. A munkaerő toborzás költsége magas, a kiesett emberi erőforrás veszélyeztetheti a vállalati működést és az új munkavállalók képzése magas erőforrásigényű. Az alábbi tippek implementálása segíthet a fluktuáció csökkentésében.


 • Mediációs traniningek: A mediációs tréningek segíthetnek abban, hogy a közép- és felsővezetői munkatársak hatékonyabban kezeljék az interperszonális konfliktusokat. Mediációs technikák alkalmazásával csökkenthető a munkavállalói elégedetlenség és javíthatóak a fluktuációs mutatószámok.
 • Megfelelő motivációs eszközök kialakítása: A megfelelően kiválasztott motivációs eszközök segíthetnek a munkavállalói elköteleződés fokozásában és a fluktuáció csökkentésében.
 • Kompetitív bérezési struktúra létrehozás: Nem elhanyagolható az anyagi kompenzáció fontossága sem. A piaci átlagbérnél jelentősen alacsonyabb bérezés növeli a munkaerő elvándorlást. A fluktuáció csökkentéséhez nélkülözhetetlen a kompetitív bérezési struktúra létrehozás.
 • Pontos álláshirdetés kialakítása: A pontatlan álláshirdetések mielőbbi lecserélése, a munkaköri feladatokat egzakt módon meghatározó, a munka kondíciókról pontos képet adó hirdetés sokat segíthet a munkavállalói elégedetlenség csökkentésében.
 • Exit interjúk használata: A kilépési interjú, vagy exit interjú jó eszköz lehet a távozó munkavállalók döntésének mélyebb megértéséhez. A mélyinterjú során feltárható, milyen okok vezettek a távozáshoz. A kapott információ értékes lehet a HR stratégia fejlesztésére.
 • Kommunikációs csatornák fejlesztése: A munkavállalói lojalitás fokozását segítheti a vállalati kommunikációs csatornák fejlesztése. Ennek kiváló eszköze lehet a Blue Colibri App, az első magyar fejlesztésű elköteleződést, szervezeti tanulást és belső kommunikációt támogató felület. Egyszerű, hatékony, mérhető platform mobil és desktop verzión egyaránt. Érd el a munkavállalókat bárhol és bármikor!
munkahelyi fluktuáció

Így számolhatók a munkaerő vándorlás mutatószámai

A HR kontrolling számos mutatószámot használ az emberi erőforrás menedzsment tevékenység felügyelhetőségéhez, fejlesztéséhez és ellenőrzéséhez. Ezek a mutatószámok képesek a szervezeti működés bizonyos aspektusait számszerűen, objektíven bemutatni. 

Munkaerő forgalom

A munkaerő forgalommal egy pillantás alatt képet kaphatsz egy vállalat fluktuációs helyzetéről. A mutatószám azt mutatja, hogy mekkora az egy főre vetített fluktuáció.


A munkaerő forgalom képlete:


Munkaerő forgalom (%) = Belépők (fő) + Kilépők (fő)Átlagos munkaállomány (fő)* 100

Belépési és kilépési forgalom

A belépési és kilépési forgalom két gyakran használt szám a fluktuáció vizsgálatakor. A kilépési forgalom mutatószáma azt jelzi, hogy egy dolgozóra, hány kilépő jut. A kilépési forgalom redukálható, ha csökken a fluktuáció, vagy növekszik a munkaállomány konstans kilépő szám mellett. Képlete:


Kilépési forgalom (%) = Kilépők (fő)Átlagos munkaállomány (fő)* 100


A belépési forgalom azt jelzi, hogy egy dolgozóra, hány belépő jut. A képlet nagyon hasonló az előzőhöz:


Belépési forgalom (%) = Belépők (fő)Átlagos munkaállomány (fő)* 100


Összefoglalás

Blog posztunkban megismerhetted, mi a fluktuáció jelentése és melyek a munkaerő vándorlás legfőbb okai. Megtanulhattad a leggyakrabban használt fluktuációs mutatószámok képletét és megismerhetted a túlzott munkaerő vándorlás megelőzésének technikáit. A jelenség megértése segíthet abban, hogy saját vállalatodon belül csökkenthesd a munkaerő elvándorlást.


Érdekel a termékünk? Foglalj demo időpontot!