Hogyan kötelezd el és motiváld munkavállalóidat az online térben?

Akár a munkahelyen, akár home office-ban, szokásos ritmusban vagy megváltozott körülmények között kell dolgozni, a munkavállalók elköteleződésének fenntartása fontos feladat. Magasabb produktivitást és ügyfél-elégedettséget, javuló sales-eredményeket hoz, a munkahelyi hiányzások számát pedig alacsonyan tartja – ennek ellenére mindössze a munkavállalók 15%-a számol be magas munkahelyi elégedettségről.

Pedig a munkavállaló sok időt tölt a munkahelyen, nem mellékes, hogy érzi ott magát, milyen a közösség, mennyire erős a csapatszellem. Jó gyakorlat a visszajelzés kérése, a dolgozói ötletek megosztásának elősegítése és a javaslatok megvalósítása. Erősíti az elköteleződést az egyén és a csapat munkájának elismerése is, illetve a munka-magánélet egyensúlyának biztosítása – mindezeket pedig a gyakori, direkt és konzisztens kommunikáció segíti elő.

HR-kihívások pandémia idején

A munkavállalók elkötelezése offline térben is komoly kihívás, az utóbbi pandémiás időszakban pedig azzal, hogy életünk jelentős része az online térbe kényszerült, további nehézségekkel szembesültek a cégek. Sok szervezetnél szinte a munkavállalók 100%-a home office-ba ment, máshol a fizikai munkavállalók továbbra is a telephelyeken dolgoztak, a kiszolgáló egységek, szellemi munkavállalók áttértek az otthoni munkavégzésre – emiatt az online térben kellett folytatni a küzdelmet a munkavállalók elköteleződéséért.

A találkozás, a kapcsolódás hiánya, a megszokott munkakörnyezet és a folyamatok jelentős átalakulása miatt meg kellett teremteniük a cégeknek a hatékony mindennapi kommunikáció új fajtáit, formáit.

A közösségépítésben is új szintre kellett lépni, hiszen amikor mindenki elszigetelten dolgozik otthon, különösen fontos erősíteni a kollégákban a „valahová tartozás” érzését, illetve kialakítani az új platformokat a közös élményekhez, a sikerek megünnepléséhez és a köszönetnyilvánításhoz.

Hatékony kommunikáció a virtuális térben

Urbán Anita, a Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft. stratégiai HR-vezetője elmondta, náluk a Covid-időszak nem elindította, inkább felgyorsította azt a folyamatot, hogy a kommunikációt hatékonyabbá tegyék. Amikor a BlueColibri app bevezetése mellett döntöttek, azt hitték, van még 4-5 hónapjuk fokozatosan felkészülni, de 2020 márciusában fel kellett gyorsítani a folyamatokat, hiszen nagyon sok kolléga került home office-ba hirtelen.

A Praktiker 1450 kékgalléros munkavállalója 20 különböző telephelyen dolgozik, kis százalékuk rendelkezik csak céges e-mail-címmel, ezért Márton Katalin HR- és CSR-vezető szerint folyamatosan dolgoztak azon, hogy hogyan tudják őket valós időben elérni. Aztán eljött a 2020. márciusi időszak, és már nem csak az volt a kérdés, hogyan érjék el a földrajzi különbözőség miatt a kollégákat, hanem hogy a munkavállalóik nagy százalékát (nyugdíjas, veszélyeztetett korú, vagy gyerekek miatt otthon maradó) hogyan tudják visszakapcsolni, vagy benne tartani a rendszerben.

„A Covid-félelem és a munkahely elvesztésétől való félelem is benne volt az emberekben, ezt csökkenteni kellett, és megerősíteni őket, hogy még ha ilyen-olyan okból kifolyólag pillanatnyilag nem is járnak be dolgozni, ők továbbra is ennek a cégnek a tagjai”

– tette hozzá Kata.

CEO-videók, közösségi élmények, egyéni sikerek

This image has an empty alt attribute; its file name is 0004_Layer-11-1024x576.jpg

A hatékony kommunikáció kialakítása mellett a közösségépítés is még jelentősebb szerephez jutott, mint korábban bármikor. A Güntnernél és a Praktikernél is nagy sikere volt annak, hogy a vezetőség sűrűn és hatékonyan használta az applikációt – a videók különösen népszerűek lettek.

„Egy ilyen extrém stresszhelyzetben igyekezni kell kicsit kizökkenteni a kollégákat a mindennapi félelmekből. Persze, itt van a pandémiás helyzet, a rengeteg gazdasági kérdőjel a rendszerben, de mégis adjunk lehetőséget áruházak közötti versenyekre, challenge-ekre, ami itt tartja, és kizökkenti a hétköznapokból a kollégákat”

– mesélte Kata.

A Praktikernél a #praktikercsalad kezdeményezés önálló életre kelt, organikusan fejlődött, mert továbbadták a kollégák. Majd egy facebookos, instagramos karrieroldalt hoztak létre – ezek elsősorban a külső kommunikációt támogatták, de a belső kommunikációra is hatásuk volt. Az applikációt is gyorsan megkedvelték, és adott egy technikai biztonságot is, hogy hasonló felületen lehet kommunikálni, mint a Facebookon.

Anitáék vállalati nagyköveteket, vloggereket vetettek be a Güntnernél, hogy az idősebb korosztállyal is megszerettessék a céges applikációt.

„Megismertettünk olyan embereket is ezzel a felülettel, akik előtte például a Facebookra nem voltak nyitottak, és azt gondoltuk, hogy ha elkezdünk vlogolni, az még inkább odavonzza majd az embereket – abszolút igazunk lett.”

Büszkék rá, hogy bár a vezetőkkel kezdték, a fizikai munkavállalók is bekapcsolódtak a vlogolásba. Sőt, igazi sikertörténet, hogy egy fizikai munkavállaló kolléga a felületen elmesélte, milyen speciális iskolát végzett el, majd két hét múlva felajánlottak neki egy adminisztrációs pozíciót.

Vállalati célok és a 2020-as család office

A pandémiás időszakban a home office egyet jelent a család office-szal is, ezért a cégek igyekeztek bevonni a kollégák családtagjait is a vállalat közösségi életébe, egy-egy játékba (meseíró- vagy rajzpályázatok). Ezenkívül teret adtak a munkavállalóknak arra is, hogy megosszanak magukról és hobbijukról érdekességeket. Minőségi beszélgetésekkel, könyv- vagy filmajánló csoportokkal, egyéni érdeklődési körök bemutatásával, a vállalati célok, egyéni és csoportos feladatok közös megvitatásával komoly haladást lehet elérni a közösségépítés terén.

A kihívások, versenyek (főzés, sütés, futás, jóga stb.) vagy az egyedi kézművestermékeket bemutató piacterek különösen népszerűek, hiszen így nemcsak érdekes dolgokat tudhatnak meg a másikról a munkavállalók, hanem motiválják is egymást, hogy bemutatkozzanak, versenyezzenek.

Hogyan tovább 2021-ben?

Amikor rátértünk a 2021-es év kihívásaira, webinárunk vendégei egyetértettek abban, hogy sok múlik azon, mennyire befolyásolja majd az életünket a továbbiakban a pandémiás helyzet. A tervezés távlatai nagyon megváltoztak, gyorsabban kell reagálni, viszont a dolgozók sűrűbben várnak információkat az aktualitásokról – ebben pedig csak jól működő és kétirányú kommunikációval lehet helytállni.

„Régebben a klasszikus, hierarchikus megbeszéléses csatornákkal dolgoztunk: havonta áruházvezetői gyűlések, aztán továbbadták az információt a területvezetőknek és így tovább. Persze elvesztek az infók közben, rengeteg volt a hibalehetőség” – meséli Kata. „A Güntnernek újságja volt régebben, van intranetünk is, de a fizikai dolgozók nem férnek hozzá – ezek egyoldalú kommunikációt tettek csak lehetővé” – mondja Anita.

A céges applikációval egy csatornára tudtak terelni minden fontos információt, amit mindenki elér, és a kétoldalú kommunikációnak köszönhetően aktívan részt is vehetnek a munkavállalók a közösségépítésben és a vállalati kérdések megvitatásában.

Webináriumunk a munkavállalói elkötelezettségről az online térben:

Érdekel a termékünk? Foglalj demo időpontot!