Intranet jelentése: mi az intranet fogalma?

Az intranet egy zárt, internet-protokollt használó számítógép-hálózat. Használható vállalati hírek megosztására, képzési anyagok terjesztésére, felmérések végzésére és számos egyéb feladatra. Míg bizonyos intranet hálózatok izoláltak, így interneten keresztül nem elérhetőek. Addig más intranet hálózatok tűzfalan vagy átjárón (gateway) keresztül akár az interneten keresztül is hozzáférhetőek. Továbbra sem egyértelmű az intranet fogalma? Cikkünkben további részében röviden és könnyen érthetően bemutatjuk, mi az intranet jelentése!

Intranet jelentése: mi az intranet fogalma?

Sokadjára hallod az internet kifejezést, de továbbra is bizonytalan vagy a pontos jelentésében? Ha az alábbi szakzsargontól mentes definició az információ-technológiában járatlan személyeknek is érthető.

Az intranet jelentése: Az intranet egy zárt információs rendszer, ami internet-protokollt használ. Gyakran nevezik “belső internetnek”, mivel a dolgozók által már ismert webes alkalmazások egy része használható a zárt számítógép hálózaton.

Az interneten keresztül, a szervezeten kívül megjelölt személyek által is elérhető belső hálózatot gyakran extranet néven említik.

Mire használható az intranet?

Most, hogy az intranet jelentése egyértelmű, érdemes szót ejteni arról, miért alkalmazzák a technológiát számos vállalatban. Az intranet sokrétűen felhasználható. Az alábbiakban összefoglaltuk a leggyakoribb alkalmazási módokat:

 • Használható a belső levelezés kezelésére.
 • Az intranet alkalmas fájlmegosztásra.
 • A vállalati szerveren található adatok internetes portálként prezentálhatóak, így ismerős, internetszerű közegben dolgozhatnak a munkatársak.
 • Munkavállalóra, munkacsoportra vagy akár divízióra szabott jogosultságokat nyújthatunk a dolgozóknak.
 • Az intranet alkalmas E-learning tanfolyam szervezésére.
 • Használható kérdőívek és felmérések elvégzésére.
 • Használható vállalati hírek megosztására.
 • Alkalmas az employer branding tevékenységre.

Milyen előnyökkel jár az intranet használata?

1. Biztonságos

Az intranet hálózatot alkalmazza a honvédség, egészségügyi szervezetek, nemzeti- és rendvédelmi szervezetek. A zárt információs rendszer teljesen izolálható az internettől, így fokozhatja a kibertámadások elleni védelmet. Az intranet csökkenti az külső támadások, vagy a szándékos adatszivárogtatás kockázatát.

2. Sokoldalú

Felmérést szeretnél végezni a dolgozói elégedettségről? Szeretnéd, hogy a dolgozók jól értesültek legyenek? A belső toborzásra keresel megoldást? Az intranet mindezekben és sok más HR feladatban lehet segítségedre.

3. Fokozza a produktivitást

A diverz módon használható intranet segíthet a munkafolyamatok hatékonyabbá tételében. Fokozhatja a dolgozók közötti kollaborációt és segíthet az munkatevékenységek összehangolásában.

Intranet jelentése
Forrás: Pexels.com

Gyakori kérdések az intranet kapcsán

Mi az extranet fogalma?

Drótos László Hálózati értelmező szótár című könyvében az alábbi definíciót használja az extranet kapcsán.

Extranet fogalma: “internetes protokollokkal és szoftverekkel üzemelő magánhálózat, melyre a működtető intézményen kívül korlátozott mértékben és körben mások (kívülről) is rákapcsolódhatnak; jellemzően egy cég belső intranetje, amihez a szállítók és vevők is hozzáférést kaphatnak”.

Az intranet használható interneten keresztül?

Némely intranet hálózat tűzfalon és átjárón keresztül használható, így ezeket akár az interneten keresztül is el lehet érni. Bizonyos intranet hálózatok az internettől teljesen elzártak. Az ilyen hálózatokon általában szenzitív adatforgalom történik. Kiberbiztonság és adatvédelem szempontjából előnyösebb lehet az internet elérés elkerülése. 

Melyek az intranet tulajdonságai?

Az intranet legfontosabb tulajdonságai az alábbiak:

 • Az internetnél használt TCP/IP protokollokat alkalmazza.
 • Az intraneten az internethez hasonló szoftverek használhatóak. Így a zárt hálózaton belül lehet emailezni, “weboldalakat” létrehozni, FTP (file transfer protocol) programokat használni.
 • Nem publikus, így csak az intranet használatára jogosult eszközök lehetnek a hálózat tagjai.
 • Izoláltsága miatt fokozott biztonságot nyújt, így a profitorientált vállalatok mellett az egészségügyi intézmények, rendvédelmi, katonai és nemzetvédelmi szervek gyakran használják.

Építs intranet rendszert a Blue Colibri App segítségével!

A Blue Colibri segíti dolgozóidat a szükséges információk megszerzésében és olyan különféle digitális HR eszközöket biztosít, melyek már az onboardingtól kezdve egészen a mindennapi ügyintézésig megkönnyítik életüket. Így ők arra koncentrálhatnak, amihez legjobban értenek, vagyis az értékteremtésre. Formálj igazi közösséget és teremts kapcsolatot az összes munkavállalóval.

A munkaerő elköteleződésének az alapja a hatékony és átlátható kommunikáció. A Blue Colibri App segítségével célzott és mérhető elérési hatékonysággal rendelkező belső üzeneteket küldhetsz, fontos bejelentéseket tehetsz közzé és nyomon követheted ezek célbaérését, valamint megteremtheted a kollégák közötti lényegi kapcsolatok kialakulásának platformját. A vállalati folyamatok kialakításában kulcsfontosságú annak megértése, hogy az alkalmazottak miként lépnek kapcsolatba az őket célzó tartalommal, hiszen ez is hozzájárul a szervezet egészének hatékonyságához.

Kérj ingyenes Blue Colibri App demót!