Itt a megoldás a KKV szektor tűz- és munkavédelmi hiányosságaira

Mennyire vannak tisztában a KKV cégek a munkavédelmi oktatások fontosságával? Milyen formában bonyolítják le az oktatásokat és számonkéréseket munkavállalóik körében? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Blue Colibri International Kft. 2022 februárjában zárult, nem reprezentatív kutatása: ennek keretein belül KKV cégek vezetői tölthették ki az online kérdőívet, az eredmények pedig érdekes tanulságokra hívják fel a figyelmet.

Kihívások az oktatások lebonyolításában

Az elmúlt években a munkavállalói tartalomfogyasztási szokások jelentősen átalakultak. Magánemberként ma már mindenki főként mobilon kommunikál és intéz ügyeket, emellett rövid audiovizuális tartalmakat keres és röviden, chat platformok segítségével reagál. Azon KKV-k, amelyek több telephelyen, elszórtan működnek, illetve nagy arányban foglalkoztatnak fizikai vagy non-desk munkavállalókat, komoly kihívásokkal szembesülnek a napi kommunikációban és megfelelő tájékoztatásban.

A home office bevezetése és széles körű elterjedése, a megfelelő tartalmak és csatornák hiánya olyan területeken is nehézségeket okoznak, mint a munkavédelmi oktatások. A különböző továbbképzések, oktatások hatékony, érdekes és könnyen fogyasztható lebonyolítása akkor sem egyszerű feladat, ha a kötelező tűz- és munkavédelmi oktatásoknál jóval izgalmasabb témákról van szó. 

Sokaknak okoz nehézséget, hogy a munkavédelmet olyan formában tálalja, amire később a munkavállalók emlékezni is fognak. Arról nem is beszélve, hogy minden új belépő esetén szükséges lenne ezeket megszervezni: így talán nem is olyan meglepő, hogy emberi vagy anyagi erőforrás hiány miatt gyakran teljes mértékben elmaradnak.

Tűz- és munkavédelmi szokások és hiányosságok a KKV szektorban

2022. februárjában zárult a Blue Colibri International Kft. munkavédelmi kérdőíve, melynek nem reprezentatív eredményei feldolgozásra kerültek. A kutatás célja az volt, hogy felmérje, mennyire van tisztában a KKV szektor a munkavállalóik munkavédelemi oktatásának fontosságával, illetve milyen formában történik az oktatás és számonkérés.

A munkavédelmi oktatás szabályairól az Mvt.55.§ (1), (2) bekezdése rendelkezik. Ez alapján a munkáltatónak a következő alkalmakkor kell gondoskodnia oktatás keretében a munkavédelemről:

  • a) munkába álláskor,
  • b) munkahely vagy munkakör megváltozásakor, valamint az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek változásakor,
  • c) munkaeszköz átalakításakor vagy új munkaeszköz üzembe helyezésekor,
  • d) új technológia bevezetésekor.

Az oktatást rendes munkaidőben kell megtartani, és szükség esetén időszakonként - a megváltozott vagy új kockázatokat, megelőzési intézkedéseket is figyelembe véve - meg kell ismételni. Az oktatás elvégzését a tematika megjelölésével és a résztvevők aláírásával ellátva írásban kell rögzíteni.

A kutatás eredménye alapján a válaszadók 29%-a nem tartja be a jogszabályi előírásokat, további 12%-nak pedig nem volt tudomása róla, hogy megfelel-e az előírásoknak. 

Az oktatások szervezésével és lebonyolításával kapcsolatban is érdekes eredmények születtek: 18% nem rendszeresen szervezi meg a munkavédelmi oktatásokat, 22% pedig egyáltalán nem tart oktatást, csak aláírat egy dokumentumot a munkavállalókkal annak elvégzéséről. További 12% nem foglalkozik a kérdéssel: amennyiben ellenőrzésre kerülne sor, akkor pótolnák a kötelezettségüket.  

Van megoldás, ráadásul most díjmentesen kipróbálható

A munkavállalók oktatását ma már online eszközökkel is meg lehet szervezni. Ehhez képest a kérdőívet kitöltők zöme, 48%-a személyesen tart tájékoztatót vagy oktatást, 20% pedig személyes és online formában vegyesen. Csupán 13% az, aki már teljesen online formában szervezi a képzést. 

A digitális platformokon lévő képzések egyik előnye, hogy a munkavállalók saját tempójukban haladva, saját időbeosztásuk szerint tudják elvégezni a nekik szóló képzéseket, ahelyett, hogy rendszeres csoportos előadásokat kéne összerántani. Másik előnye a nyomonkövethetőség, melynek keretében az adminisztrátorok vagy vezetők valós időben láthatják, melyik munkavállaló hol tart az oktatási folyamatban vagy épp milyen eredménnyel zárt. Minderre pedig a kutatás alapján az igény is megvan: a válaszadók 83%-a tartaná hasznosnak, ha a teljes oktatást egy online felületen keresztül, akár saját okos eszközön bármikor el tudná végezni a munkavállaló.

A Blue Colibri és a Job 97 Kft csapata egy digitális kísérletre invitálja a KKV szektor képviselőit. Közel 8 hónapos előkészítő munka eredményeképp 4 munkakörnyezetben – irodai, otthoni, kiskereskedelmi, logisztikai - munkavédelmi oktatási anyagokat készítettek. A tematikus oktatási anyagokat - amelyek minden esetben egy 6-7 perces videóból, egy 2 oldalas összefoglaló anyagból, illetve egy tesztből állnak -a Blue Colibri által fejlesztett e-learning rendszerben állították össze. A tananyag sikeres elvégzését követően a rendszer automatikusan kiállítja és elküldi az oktatási tanúsítványt az érintett munkavállalóknak és a vezetőknek.

Az első 100 érdeklődő számára díjmentesen biztosítják a lehetőséget, hogy a munkavállalóikkal a kiválasztott oktatási anyagot megosszák.

Megrendelő lap: