Как да изградим силна фирмена култура

Въведохме и най-новата функция на нашето приложение: Общност. Ако сте го пропуснали или просто искате да научите повече за това как да създадете общност на работното място, прочетете нашето резюме!

„Културата „яде“ стратегия за закуска“

- Питър Дракър, старши консултант

С други думи, вашата корпоративна стратегия е толкова ценна, колкото е силна културата на вашата компания. Грешат тези, които смятат, че могат да проектират ефективна корпоративна и фирмена стратегия, без изобщо да въвлекат служителите в живота на компанията.

В този случай служителите не са нито ангажирани, нито мотивирани, тъй като културата не зависи само от ръководството, а и от неговия персонал. Пътят към споделените постижения отнема работа в екип, където непрекъснатата обратна връзка и приобщаването са основата за ефективна структура на компанията. 

Втори (или може би първи?) Дом

Прекарваме над 75000 часа от живота си на работа. Това означава, че често виждаме колегите си по-често от приятелите си. Точно затова добрият екип, семейната атмосфера и благоприятната среда са основен приоритет. Нашите проучвания относно ангажираността, както и резултатите от проекта ни за вътрешно брандиране на работодателите ясно показват, че според 39% от служителите, добрият екип и подкрепящата ги общност компенсират отрицателните характеристики на компанията (като по-ниска заплата или лошо ръководство). Офис-служителите с над 5 години трудов стаж, т.е. 78% от служителите, работещи на бюро, са най-отдадени на работата си, когато екипът е добър.  

Защо изграждането на здрави общности на работното място е задължително

Както виждаме, общностите на работното място имат огромна вътрешна сила. Те не само помагат на настоящите колеги да укрепят идентифицирането си с компанията, но също така помагат на новите служители да се ориентират. В допълнение към това, те мотивират изграждането на силни неформални отношения на работното място. Мотивираните служители са доста по-активни в постигането на целите на компанията. 

В допълнение към предимствата в рамките на институцията, силните общности могат да подобрят репутацията на компанията на пазара на труда – компании, които акцентират силно върху своите хора и екипи, бързо стават известни. 

Подходът отгоре-надолу не работи

Въпреки че ръководството и специалистите по човешки ресурси често се опитват да контролират всичко „отгоре“, си струва да се разхлабят юздите, когато става въпрос за изграждане на общността и осигуряване на място за самоуправляващи се групи.

За да се постигне това, е важно да се изгради корпоративна култура, където всеки да може свободно да изразява своите идеи и мнения, както и да поддържа и изразява съпричастност с живота на компанията. Това изисква откритост на компанията, както и точното количество време и материални източници. За това работодателите трябва активно да общуват и запазват връзката, за което е полезна специална платформа. 

Най-добри практики за изграждане на общност

По-долу изброяваме няколко изпитани идеи и стратегии, които работодателите могат ефективно да внедрят в своите общности. Важно е да се отбележи, че всяка институция е различна, така че тези идеи не трябва да се разглеждат като рецепта, която да се следва стъпка по стъпка, а по-скоро като вдъхновение по пътя към изграждането на общността.

Разказване на истории: Запознайте се с човешката страна на компанията!

Разказването на истории ни помага да опознаем по-добре колегите си, за да могат те да се опознаят по-добре помежду си, а синергиите и приликите могат да изплуват на повърхността. 

 • Влог/блог за служители: Всяка седмица се изпраща въпрос, на който респондентът трябва да отговори. След като видеоклипът е завършен и публикуван, респондентът изисква следващия човек да отговори на въпроса.
 • Това работи и в прост формат на блог или с отдела за човешки ресурси/ръководството, посочващо респондентите за даден месец или седмица.

Директни отношения между лидери и работодатели

Не създавайте просто директна връзка между колегите, а създайте вразка между ръководството и служителите. Добър пример за това е форум или влог на изпълнителния директор. 

 • Всеки служител може директно да задава въпроси на ръководството, което ще отвори  писмено или чрез видео публикация. 
 • Това дава възможност на ръководството директно да споделя важна информация и съобщения със своите екипи, които могат незабавно да отговорят.

С какво се гордеем

Укрепването на култура на признание и положителни отзиви в компанията. Признанието не е само положително за човека, който го получава, но и за всички, които са част от него.

 • От една страна, екипът на човешки ресурси и мениджмънтът могат да изтъкнат високопродуктивните членове на екипа, фирмените успехи и важните събития. 
 • От друга страна, служителите могат директно да споделят индивидуални и групови постижения, да празнуват в общностите, както и да се запознаят с успехите на останалите. 

Знание

Служителите могат да споделят курсове, книги, статии, образователни материали и професионални събития помежду си, които допринасят за тяхното професионално развитие. 

 • Струва си да създадете индивидуална база знания за всяка тема, работна област и екип, така че материалът на курса да може да бъде качен по добре структуриран начин. 

5. CSR

Служителите могат да се уведомяват взаимно за различни национални или социални промоции, а също така могат да организират програми, които изграждат общността и подкрепят обществото и околната среда. 

 • Дарения: сезонни, напр. в началото на училище, компания за коледни обувки, по всяко време на годината: събиране на дрехи за семейства в нужда и приюти.
 • Опазването на околната среда: обявяване или присъединяване към компания за събиране на отпадъци, кампания за засаждане на дървета или съвместно озеленяване на работното място: съвместно засаждане и грижа за растения, поставяне на контейнери за рециклиране и намаляване на въглеродния отпечатък на компанията с различни дейности.

Свободно време

Членовете на екипа, които се радват на едни и същи дейности на открито, могат да споделят своя опит, да предлагат програми един на друг или да организират заедно предизвикателства и състезания.

 • Гастронимия: предизвикателства за състезания с рецепти и готвене за кухненски чародеи
 • Игри: настолни и компютърни игри и препоръки за младите духом
 • Филми и телевизионни сериали: препоръки за филми и сериали за любителите на домашното кино
 • Пътуване: съвети и истории за вътрешни и международни пътувания, програми и съвети за настаняване за пътешественици

Спорт

Свържете тези, чийто живот се върти около спорта в една общност. Тези групи не само подкрепят изграждането на общността, но са също толкова важни и за насърчаване на здравето. 

 • Създайте отделни групи в рамките на компанията за най-популярните спортове, така че феновете и играчите да се намерят един-друг
 • В тези екипи служителите могат да споделят съвети помежду си, както и да организират споделени програми, напр. футбол, йога и др.
 • Бонус съвет: Екип за спортни залагания: съотборниците могат да залагат на игри заедно 

Цифрови инструменти за изграждане на общността

С най-новата функция на приложението Blue Colibri, изграждането на общност е по-лесно от всякога. Можем да създаваме всякакви групи въз основа на интереси, хобита и професионални насоки, където служителите могат свободно да споделят съдържание – било то текстови публикации, видеоклипове или снимки. Съотборниците могат да реагират на публикациите един на друг, да канят други в подходящи групи или сами да организират и създават групи.

Интересувате ли се от нашия продукт? Резервирайте демо!