Kaк да създадем ефикасен дигитален процес на приобщаване?

Рекорден брой участници се явиха, което подчертава важността на темата - близо 200 специалисти в областта на човешките ресурси и други професионалисти проявиха интерес към събитието. Ако сте го пропуснали или бихте желали да научите повече как да оформите процеса на приобщаване дигитално, можете да прочетете нашето резюме.

Нямате втора възможност да направите „първо впечатление“.

Този ценен съвет трябва да помните не само на първа среща. Компаниите разходват огромно количество средства за изграждане на бранд за работодател във фазата на подбиране на персонал, но драстично намаляват вниманието,  необходимо на новите служители след присъединяването им във фирмата. Въпреки това, не можем да не акцентираме, че процесът  по подбор на персонала не приключва със започването на работа.

Правилният  процес на приобщаване и опитът на кандидатите е не само важен за намирането на правилният кандидат, но също така дава на компанията конкурентно предимство в цялостния опит на служителите. Добре структурираният и ефикасен процес на приобщаване помага на новонаетите служители да се аклиматизират по-бързо и оказва влияние и върху тяхната ангажираност и ефективност.

Местните компании изостават 

Подробно проучване на платформата Profession.hu показва, че върху интегрирането на новите служители в местните компании не се акцентира достатъчно. Въпреки че според проучването всяка втора компания има процес на приобщаване, повечето от тях включват само „основен пакет“: представяне, административно обслужване, обучение относно работата и разясняване на мерките за пожарна безопасност – всички задължителни елементи, необходими за незабавното започване на работния процес.

В половината от тези компании, не се отделя време за представяне на историята на фирмата и различните и отдели. Още по изненадващ е фактът, че въпреки че светът върви в посоката на дигитализация, 

93% от Унгарските компании не използват никакви софтуерни програми които да улеснят процеса на приобщаване.

Все пак, работещите и добре структурирани процеси на приобщаване повишават ангажираността на служителите с 82%.

Основни предизвикателства 

Тези, които отговарят за ориентацията и обучението, имат трудна задача, тъй като пандемията от COVID19 и последиците от нея и също им повлияха. Обучението в класните стаи на места беше преустановено или продължи при спазването на строги мерки. В опит да се намалят контактите между хората, дните за ориентация и обиколките в  на офиса дори не се споменават. Освен това, администрацията на хартиен носител трябваше да бъде прекратена. Бързо-променящите се обстоятелства бяха придружени с огромни административни изисквания за специалистите по човешки ресурси, а процесите за приобщаване и обучение станаха изключително трудни за  проследяване. 

Дигитализацията отдавна заема място в развитието на компаниите, но истинският тласък бе предизвикан от споменатите по-горе промени. Екипът на Blue Colibri определи  водещите предизвикателства в тази сфера, чрез провеждане на с качествено интервю с 15  изявени ръководители и специалисти в областта на човешките ресурси:

  • Дигитализиране на материалите 
  • Проследяване на процесите
  • Липсата на обратна връзка   
  • Измерването на ефективността 

Ключови характеристика на ефективен процес на приобщаване

Подобно на много други области на компаниите, изграждането на правилните системи за приобщаване и обучение не може да се осъществи без правилната стратегия и структура, които трябва да се вземат предвид още преди първия работен ден. 

#1 Предварително приобщаване!

Важно е да се подчертае колко много една компания и нейният екип очакват новия си колега преди да започнат да работят заедно. Представянето на колегите от екипа във видео, така че да не се срещат с непознати хора в първия си работен ден. В допълнение към процеса на опознаване е важно на новите кандидати да бъде ясно представена нужната практическа информация, като дневен график, дрескод, и маршрути за пътуване до офиса. 

#2 Приобщаване

Истинското приобщаване започва в първия работен ден. Задължително е новият член на екипа да знае към кого да се обърне, ако има нужда от помощ по време на работа и да разбере какви са конкретните очаквания към него. За да се постигне това, трябва бъдат въведени процесите и целите, които се отнасят до служителя. Необходимо е отделно обучение относно компанията и относно позицията, така че новоназначените служители да могат да усетят атмосферата на фирмата, част от екипа на която са станали, колкото е възможно по-ясно и по-прозрачно.

#3 Проследяване

Каква полза има от процеса, ако не получим обратна връзка?! Двустранната, непрекъсната обратна връзка помага на служителите да проследят собствения си процес и да получават обратна връзка по отношение на своите постижения, а компанията получава информация как отделните служители напредват в процеса на своята ориентация. 

От кого да се поучим?

Ако се чудите от къде да започнете при създаването на правилния процес, не се тревожете! Винаги можете да получите вдъхновение от най-добрите практики на „големите имена“. Една от тях е базираната в Белгия платформа за предварителни качвания, където новите служители могат да се запознаят с най-важните материали, правила и процеси, и дори да получат обиколка на офиса на 360 градуса. Там се споделят различни типове съдържание, както и фирмената култура на KPMG, чрез видеоклипове и изображения. 

В Deloitte, новите служители сформират екипи и научават онлайн най-важните фирмени факти. Докато отговарят на въпроси както поотделно, така и групово понякога, те се научават да си сътрудничат и заучават материала заедно. В допълнение на това, те могат да участват и във виртуална обиколка на офиса, където, подобно на видео игра, могат да ходят из офиса и да разговарят със служителите. 

Cisco използва платформа за електронно обучение на служители по маркетинг и продажби. Чрез използване на задачи под формата на игра, различните „играчи“ могат да достигнат до различни нива, и могат да получат сертификати за постигнатото или значки за преодоляване на определени предизвикателства. 

Ефективен инструмент за цифрови процеси на интегриране и електронно обучение

Нашата последна разработка, академия Blue Colibri, е модерна многофункционална платформа, където можете лесно да проектирате автоматизирани процеси и да качвате фирмено съдържание за конкретни групи служители или за цялата компания. Платформата е надеждно решение за предварително и последващо приобщаване, както и за предизвикателствата на онлайн обучение.

Можем да споделяме съдържание в различни формати в платформата (видео, снимки, инфографика, pdf-файлове, презентации, документи). Можете да проверите знанията по отделните уроци с тестове и въпросници на края на целия модул за обучение, за което служителите и ръководителите получават подробни отчети. 

Ние можем да управляваме целият процес на приобщаване и електронно обучение на лесно управляемо и прозрачно табло за управление, където можете лесно да събирате процеси и да качвате различно съдържание, да давате срокове, да изпращате известия или да преглеждате статистическите данни, с които разполагаме.Интересувате ли се от нашия продукт? Резервирайте демо!