Le a papírral, elő a mobillal!

Igen nagyot téved, aki azt gondolja, hogy a digitális forradalom csak a klasszikus fehérgalléros, irodai munkavégzést változtatta meg gyökeresen.

„Gondoljunk csak a gyártósorokon zajló automatizációra! Folyamatosan hozzuk be a leginnovatívabb technológiákat a gyártásba, miközben a munkavállalóinkhoz még mindig főként papíralapon, a céges üzenőfalon keresztül szólunk..."

- emelte ki Tamás.

Nemcsak a digitalizációval nehéz lépést tartani, de a munkaerőpiac igényeit is sokszor késve sikerül lekövetni. A legtöbb a cégben a toborzási és a megtartási folyamat ahhoz hasonlít, mintha egy lyukas vödörbe locsolnánk folyamatosan a vizet.

Tamás szerint, súlyos pénzek mennek el az employer brandingre, fancy recruitment videókat gyártatunk, időt, energiát és pénzt nem sajnálva igyekszünk a leginnovatívabb és legkreatívabb toborzási kampányt megvalósítani. És amikor mindezek eredményeként bejönnek a  várva várt jelentkezők, hátradőlünk a székben, mint aki jól végezte a dolgát. Pedig ha nincs stratégiánk a megtartásra, azok az összegek, amik elmentek a tehetségek felhajtására, egyenesen a kukában landolnak... Az employer branding és belső kommunikációs szakértő hozzátette, hogy ma már szerencsére egyre többször lehet hallani fluktuáció managementről, és munkavállalói élményről, azonban még mindig kevesebben foglalkoznak ezzel a területtel, mint a jóval trendibb employer brandinggel.

A Colibri HR Solutions több mint húsz teljes employer branding diagnosztikai projekt eredményeit elemezve, több mint 10.000 munkavállaló véleménye alapján megállapította, hogy a TOP 3 megoldandó probléma egyike a hatékony belső kommunikáció hiánya.

„Nincs kialakítva a visszajelzés kultúrája, a munkavállalók nincsenek bevonva a folyamatokba, a kommunikáció főként egyirányú, fölülről lefelé zajlik, és az információk többnyire késve, vagy egyáltalán nem érnek célba"

- mondta Tamás.

Mi a kaja?!

Meglepő lehet, de a belső kommunikáció átalakítása azon túl, hogy egészen komoly szervezeti kihívásokra jelent megoldást, olyan banális dolgokat is megold, mint hogy mi éppen az aktuális ebédmenü. És ez az, ami igazán foglalkoztatja a legtöbb munkavállalót.

„Gondoljunk csak bele, mennyivel egyszerűbb lenne, ha erről menne egy notification, és megnézhetnénk a mobilunkon?

- tette fel a kérdést Tamás.

A nem megfelelő belső kommunikáció a leggyakoribb felmondási indokok egyike, ha nem is feltétlenül direkt módon, de indirekten kifejezetten nagy hatást gyakorol a dolgozói elégedettségre és az elköteleződésre. Ne feledjük, hogy alig öt év múlva a munkaerőpiacon hetvenöt százalékban az Y és Z generáció képviselői lesznek jelen, akiknek kilencvennyolc százalékban lesz okostelefonjuk, ami mindig ott fog figyelni a zsebükben, még munka közben is. Azzal, ha egy mobilra optimalizált megoldással szólítjuk meg őket, egyrészt egy ismerős, a mindennapok során használt platformra tereljük a vállalati kommunikációt, valamint megoldjuk a  munkaidőben történő mobilozás problémáját is.

„Ha mi nem adunk terepet arra, hogy a munkavállalók hangot adjanak a véleményünknek, megteszik ezt szervezetlenebb keretek között, amire viszont már nincs ráhatásunk cég szinten. Gondoljunk csak a zárt Facebook csoportokra, vagy a kifejezetten munkahelyek értékelésére specializálódott weboldalakra"

- hívta fel közönség figyelmét a közösségi média erejére Tamás.

Végül kiemelte, hogy „Stratégiai szintre kell emelni a toborzás és megtartás témakörét.

Ez nem csak HR feladat! A belső kommunikáció a stratégia szerves részét kell, hogy képezze!”