Mi a compliance jelentése? Mi az a megfelelési kézikönyv?

A compliance jelentése

Bár a nemzetközi menedzsment szakirodalomban számos tanulmány vizsgálja a compliance elvek alkalmazását a válllalati gyakorlatban, a hazai tudományos folyóiratokban és szakmai portálokon azonban kevés információ érhető el a compliance menedzsmentről. Ezért alakult meg 2017-ben a Magyar Vállalati Compliance Társaság, amelynek célja az etikus vállalati működés és a vállalati compliance magyarországi kultúrájának fejlesztése.

De mi pontosan a compliance jelentése? A compliance angol eredetű kifejezés, szó szerint megfelelést, egyezőséget jelent. Gazdasági területen először az 1980-as években kezdték alkalmazni. A kezdetekben a compliance a jogszabályi előírásoknak való megfelelést támogató szervezeti rendszer volt. Idővel a fogalma új jelentést nyert. Ma már a compliance alatt a törvényi, szervezeti, erkölcsi és társadalmi normáknak megfelelő szervezeti működést értjük.

A vállalat compliance megbízottakat alkalmazhat a belső audit céljából. A compliance audit lényege, hogy külső szakember segítségével azonosítható és korrigálható legyen a helytelen szervezeti működés.

A compliance elvek alkalmazása segíthet a szervezeti kockázat csökkentésében. Implementálásával pénzbírságok és PR-kommunikáció krízis helyzetek előzhetőek meg. Jacsó Judit a Miskolci Jogi Szemle 14. számában az alábbi módon emeli ki a compliance fontosságát:

“A különböző szervezetek compliance működése, azaz a jogszabályoknak, belső szabályzatoknak, etikai elvárásoknak megfelelő működése és ezek szervezeten belüli biztosítása egyre aktuálisabb téma az Európai Unión belül, így hazánkban is, annak jelentősége egyre inkább nőni fog, ezért szükséges a téma napirenden tartása és a felmerülő kérdésekről szakmai diskurzus folytatása.”

Milyen előnyei vannak a compliance elvek alkalmazásának?

Miután megismerted, mi a compliance jelentése, felmerülhet a kérdés: miért érdemes a compliance elveket alkalmazni? Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb előnyöket:

 • Pénzbírságok elkerülése: A compliance elvek implementálásával jelentősen csökkenthető a szervezeti kockázat. A rendszeres belső vizsgálat segíthet a jogi előírásoknak megfelelő szervezeti működés kialakításában. Ezzel csökkenthető a pénzbírság kockázata.
 • Társadalmi felelősségvállalás: Az etikus szervezeti működés alapvető a társadalmi felelősségvállalásban elkötelezett vállalatok számára. A compliance menedzsment nem csak jogi, de társadalmi és etikai mérlegelésre sarkalja a szervezeteket.
 • PR krízishelyzetek megelőzése: A modern vállalatok hiperszenzitív mikrokörnyezetben könnyen találhatják magukat szemben PR krízishelyzetekkel. Ezek a váratlan események negatív hatást gyakorolhatnak a vállalati imázsra. A compliance rendszerek csökkenthetik a PR botrányok kockázatát.
 • Visszaélések megelőzése: A szervezeti visszaélések nagymértékben csökkenthetik egy vállalat nyereségességét. A compliance auditok során fény derülhet a pénzügyi visszaélésekre.

A compliance rendszerek jövője

Mi sem bizonyítja jobban a compliance rendszerek fontosságát, mint az Európai Unió új compliance előírása. 2021. december 17-től minden Európai Unióban aktív, 249 főnél több munkavállalót alkalmazó szervezet számára kötelező lehetőséget nyújtani a dolgozóknak a szabálytalanságok anonim bejelentésére. A munkavállalók jelezhetik, ha:

 • az emberi jogokat sértő szervezeti gyakorlatot,
 • kartel-gyanús tevékenységet,
 • vagy vállalati visszaélést észlelnek.

A névtelen etikai forródrót hamarosan kötelező lesz kisebb vállalatok számára is. Így, 2023. december 17-től, már az 50 főt foglalkoztató kisvállalkozások is kötelesek az anonim bejelentés lehetőségét biztosítani.

Forrás: Pixabay

Mi az a megfelelési kézikönyv?

A megfelelési kézikönyv az a dokumentum, ami a compliance elveknek megfelelő szervezeti működést előírja és szabályozza. A dokumentum a jogszabályi megfelelőség, legjobb gyakorlatok és etikai normák alapján nyújt iránymutatást a dolgozók számára. A megfelelési kézikönyvet kiegészítő és nem helyettesítő, egyéb kapcsolódó dokumentumok például:

 • Ajándékok és egyéb juttatások irányelve
 • Bejelentési szabályzó (whistleblowing szabályzó) 
 • Korrupcióellenes irányelv
 • Magatartási kódex
 • Összeférhetetlenségi szabályzat

Összefoglalás

A compliance jelentése idővel átalakult. Míg az 1980-as években mindössze a jogszabályi megfelelőségre való szervezeti törekvést jelölte, ma ennél tágabb értelemben használjuk. A compliance jelentése a törtvényi, szervezeti, erkölcsi és társadalmi normáknak megfelelő szervezeti működést jelöli.

Ahhoz, hogy a compliance elveket hatékonyan megismerjék a dolgozók, a konvencionális kommunikációs csatornák sokszor nem elégségesek. Erre jelenthet megoldást a Blue Colibri App, amely sokkal több egy egyszerű belső kommunikációs felületnél. Lehetőséget teremt a vállalati hírek megosztására, kiemelt értesítők kiküldésére, céges események szervezésére, dokumentum adatbázis és képgaléria létrehozására, valamint tesztek és kérdőívek kitöltésére.


Érdekel a termékünk? Foglalj demo időpontot!