Mi tehetünk depresszió ellen? 4 tipp a depresszió leküzdéséhez!

Melyek a depresszió tünetei?

Bár a köznyelvben a depresszió szót tágasan értelmezik és gyakran az átmeneti szomorúság, elkeseredettség vagy szorongás szinonimájaként használják, pszichiátriai definíciója ettől jelentősen eltér. A Mentális Zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM) az alábbi kritériumokat szabja meg a depresszív epizód diagnosztizálásához:

 • Csökkent érdeklődés és örömérzet a nap túlnyomó részében vagy egészében.
 • Csökkent koncentrációs és döntéshozói készség.
 • Fáradság, enerváltság és levertség majdnem minden nap, vagy minden nap.
 • Indokolatlan önvádlás, bűntudat és értéktelenség érzet.
 • Kóros álmatlanság (inszomnia) vagy kóros aluszékonyság (hiperinszomnia).
 • Levert hangulat, szomorúság, ürességérzet, ingerlékenység a nap túlnyomó részében vagy egészében.
 • Nagymértékű testsúlyváltozás (fogyás vagy hízás).
 • Pszichomotoros izgatottság, vagyis növekvő céltalan fizikai aktivitás. 
 • Szuicid gondolatok, akár terv az öngyilkossághoz.

A depresszív epizód kizárólag akkor állapítható meg, ha a tünetek:

 • Klinikailag jelentős szenvedést okoznak és gátolják a szociális kapcsolatok normális működését.
 • Legalább 1 az öröm és érdeklődés csökkenéséhez kapcsolódik és legalább 1 a depresszív hangulathoz kapcsolódik.
 • Legalább 5 egyszerre megjelenik és minimum 2 hétig megfigyelhető.
 • Nem elégítik ki a bipoláris zavar tüneteit.
 • Nem magyarázhatóak gyászreakcióval. Tehát az elhunyt személy halálát követően több mint 2 hónappal is fennállnak.
 • Nem pszichoaktív szerek használata következtében lépnek fel.

Fontos, hogy diagnózist kizárólag szakképzett pszichiáter állíthat fel. Így a fent ismertetett tűnetek csupán tájékoztatási célt szolgálnak.

Depresszió ellen gyógyszer és terápia

A visszatérő és súlyos depresszió ellen gyógyszeres és terápiás kezelést alkalmaznak. A gyógyszeres kezelés során antidepresszánsokat, vagyis az agyi ingerületátvivő anyagokat befolyásoló gyógyszereket használnak. Ezek készítmények elsősorban a szerotonin, noradrenalin neurotranszmitter működését befolyásolják.

A depresszió ellen vívott küzdelem fontos és megkerülhetetlen részét jelentik a modern gyógyszerek. Azonban, sokszor pszichoterápia társul a gyógyszeres kezeléshez mellé. A pszichoterápia lényege, hogy egy szakképzett terapeuta tudományosan megalapozott terápiás módszerekkel segíti a kliens állapotjavulását.

A fentebb bemutatott depresszió ellen alkalmazható módszerek nem helyettesítik, hanem kiegészítik a gyógyszeres és terápiás kezelést. Kiemelten fontos, hogy kezelőorvosoddal konzultálj bármilyen jelentős életviteli változásról, amely befolyásolhatja a kezelés hatékonyságát!

Megoldások kiégés ellen
Forrás: Pexels.com


4 tipp a depresszió ellen

1. Fordulj szakorvoshoz!

Úgy érzed, az átmeneti lehangoltságnál súlyosabb hangulat zavarral küzdesz? A fent bemutatott depresszió tüneteiből több jól leírja állapotod? A depresszió ellen úgy veheted fel a harcot a leghatékonyabban, ha szakorvosi segítséget kérsz! Ehhez az alábbi lépéseket kell követned:

 1. Keresd fel háziorvosod és részletesen ismertesd a tapasztalt tüneteket! Ezt követően beutalót kapsz pszichiátriai szakrendelésre!
 2. A szakrendelésen a pszichiáter a diagnózis felállításához vizsgálatot végez. Ez általában hosszabb, 20-30 perces beszélgetés. Csak akkor részesülhetsz a megfelelő depresszió elleni kezelésben, ha őszintén és nyitottan válaszolsz a kérdésekre.
 3. Kövesd a szakorvos instrukcióit a mielőbbi állapotjavulás érdekében!

2. Sportolj a depressziós tünetek csökkentéséhez!

Sport depresszió ellen? Egy 2018-ban megjelent kutatás 17186 tinédzser bevonásával vizsgálta a fizikai aktivitás és a depresszió tüneteinek előfordulása között fennálló kapcsolatot. A kutatás eredménye szerint, azok a személyek, akik rendszeresen végeznek csoportos vagy magányos sporttevékenységet, sokkal kisebb mértékben mutatják a depresszió tüneteit. A kutatók szerint a társas érintkezés mellett, a fizikai aktivitás is szerepet játszhat a depresszió kockázatának csökkentésében. Kövesd az alábbi tippeket ahhoz, hogy a testmozgással segítsd mentálhigiénés állapotjavulásod:

 • Keress olyan sportközösséget lakóhelyed közelében, ahova szívesen csatlakoznál! Válassz olyan mozgásformát, amely fizikai állapotodnak megfelel!
 • Tartózkodnál a csoportos sport óráktól? A futás, biciklizés, úszás vagy edzőtermi súlyzós edzés jó választás lehet számodra, hiszen ezeket a sporttevékenységeket végezheted akár egyedül is!

3. Étkezz egészségesen!

A tudományos közösségben rég konszenzus született afelől, hogy a helytelen táplálkozási szokások növelhetik a depresszió kockázatát. Egy 2019-ben publikált kutatás az étkezés és depressziós tünetek közötti kapcsolatot vizsgálta. A kutatásban 101 depressziós tünetekkel küzdő fiatalt két csoportra osztottak: 

 • változatlan étkezési szokású csoport,
 • egészségesen táplálkozó csoport.

Az önjelentéses eredmények alapján azok a fiatalok, akik egészségesen táplálkoznak, 3 hét elteltével szignifikánsan kevesebb depressziós tünetet tapasztaltak. Így a kutatók megállapítása szerint a feldolgozatlan élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend segíthet a depresszió elleni küzdelemben.

4. Őrizd meg a társas kapcsolatokat a depresszió leküzdéséhez!

Egy, az Australian & New Zealand Journal of Psychiatry folyóiratban megjelent kutatás szerint, az egészséges szociális kapcsolatok segíthetnek a mentális problémák megelőzésében. A korlátozások miatt jelentősen csökkent a szociális érintkezések lehetősége. Ahhoz, hogy otthoni munkavégzés mellett is szoros kapcsolatot tudj tartani munkatársaiddal, nagy segítséget jelenthetnek a digitális megoldások. A Blue Colibri App egyszerű, gyors és azonnali kommunikációs lehetőséget teremt a szervezet egészében. A munkavállalók akár a saját eszközeiken is tudnak kommunikálni. Hatékony megoldást jelent a vállalati e-mail címmel és/vagy számítógéppel nem rendelkező kollégák elérésére. Az alkalmazás kezelői felülete felhasználóbarát, használata könnyen elsajátítható. A statisztikáknak köszönhetően a belső kommunikáció hatékonysága visszamérhető, a részletes analízisek és riportok alapján a munkavállalói élmény és a belső kommunikációs stratégia fejleszthető.

Összefoglalás

Bár informális beszélgetések során könnyen használjuk a depressziós jelzőt, valójában a kifejezés egy súlyos és magas kockázatú állapotot jelöl. Magyarországon a depressziósok aránya a felnőtt lakosságban 10,5%, ez a legmagasabb érték az Európai Unióban. Ha a depresszió tüneteit tapasztalod, fontos, hogy mielőbb fordulj szakemberhez. A gyógyszeres és terápiás kezelés mellett, a gyakori testmozgás, az egészséges táplálkozás és a társas kapcsolatok megőrzése segíthet a depresszió elleni harcban.


Érdekel a termékünk? Foglalj demo időpontot!