Min csúszhat félre egy új HR szoftver bevezetése?

A HR technológia piacán gombamód szaporodnak az olykor már lerágott csontnak számító HR problémákat megoldani kivánó, valamint a kifejezetten innovatív megoldások, szoftverek, applikációk, melyek olykor még a csillagokat is le kívánják hozni az égről.

Csodát és varázslatot azonban egy szoftvertől sem érdemes várni, főleg nem rövid alatt. Ezen felül a megfelelő előkészületek hiánya, a nem világos kommunikáció, valamint vezetői támogatás nélkül bármely szoftver bevezetése kudarcba fulladhat. Mutatjuk, melyek ezek a szarvashibák, és melyek azok a sarokpontok, amelyekkel a buktatók kiküszöbölhetők, valamint megfelelően megalapozhatnak egy-egy alkalmazás vagy szoftver sikeres bevezetéséhez.

1. buktató: a megfelelő előkészítés hiánya:

a szoftver kiválasztása előtt nincsenek megfelelően feltérképezve a cég adottságai, igényei. Megoldás: Az előkészítés során a szakértők megértik a vállalat működését, segítenek a bevezetési stratégia és időzítés kialakításában.

2. buktató: a kiválasztott megoldás nincs a cégre szabva.

A szoftver vagy applikáció egy általános megoldást nyújt, azonban a felépülő modulok nincsenek a vállalat szükségleteihez és problémáihoz igazítva. ⇒ Megoldás: a megfelelő modulok kiválasztása és konfigurálása. A platform testreszabása a cég arculatának megfelelően, és igényeire szabva.

3. buktató: hiányzik a munkavállalók felkészítése.

Választhatunk bármely szoftvert, költhetünk súlyos összegeket, ha a munkavállalóink nem tudják kezelni azt, használni sem fogják, így milliókat dobhatunk ki az ablakon. Megoldás: szakértői segítséggel tréningek tartása annak érdekében, hogy a kollégák megismerkedjenek az új eszközzel, és rutinosan tudják kezelni.

4. buktató: a bevezetés és indulás nincs rendesen kommunikálva.

Ne várjuk a dolgozóinktól, hogy maguktól álljanak át egy új rendszer használatára. Ha nincs megfelelően kommunikálva az indulás és a feladatkörök, az új hr szoftver bevezetése hamar kudarcba fulladhat. ⇒ Megoldás: különféle kreatív anyagokkal, tájékoztatókkal kommunikáljuk a dolgozók felé az új rendszer indulásának időpontját. Küldjünk ki memókat, készítsünk guide-okat, infografikákat. A sikeres bevezetés kulcsa a megfelelő kommunikációs stratégia kialakítása, amellyel ösztönözhetjük és elkötelezhetjük a munkavállalókat az új szoftver használatára.

5. buktató: a támogatás és utánkövetés hiánya.

Bár sikeresen lezajlott az előkészítés, a munkavállalók képzése és a bevezetés is megfelelően lett kommunikálva, akkor sem ülhetünk a babérjainkon. A munkavállalók kezét ezt követően se engedjük el, hanem gondoskodjunk megfelelő támogatásról, ha nehézségekbe ütköznek, vagy kérdéseik és kételyeik merülnek fel az új eszközzel kapcsolatban. Megoldás: A sikeres bevezetést követően folyamatosan biztosítsunk technikai segítséget dolgozóiknak.

Láthatjuk, hogy egy új hr szoftver bevezetése korántsem lehet megalapozatlan folyamat. Ha éppen belső kommunikációs megoldást keresel a céged számára (fun fact: a megfelelő belső kommunikáció a megtartás egyik varázseszköze napjainkban!), a Blue Colibri App-ot neked és cégednek találták ki. Annak érdekében pedig, hogy az app bevezetése ne ütközzön akadályokba, szakértőink a korábbi felsorolt buktatók mindegyikére megoldást kínálnak. Ha felkeltettük az érdeklődésed, erre tovább.