Mire kíváncsiak igazán a munkavállalók?

A legnagyobb hazai és nemzetközi belső kommunikációs szolgáltatók megkeresésétől kezdve, a cégvezetőkkel való interjúkon át, a munkavállalókkal folytatott fókuszcsoportokig készített a Blue Colibri egy átfogó felmérést annak feltárására, hogy a kötelező tájékoztatások mellett, mik azok a témák, amelyekről legszívesebben értesülnek a kollégák, és milyen módon teszik ezt szívesen.

A felmérésből kiderül, hogy a munkavállalók többsége az olyan megoldásokat preferálná a munkahelyén, amely rövid, ám informatív formában juttatja el hozzájuk releváns és valódi tartalmakat, és egyúttal lehetőséget teremt a visszajelzés adására is.

A kutatásban résztvevők több mint ötven százaléka szívesen használna olyan digitális megoldásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a mobiltelefonjukon keresztül történjen a céges kommunikáció. Az okostelefon mára már egyben miniszámítógépként üzemel, szinte fel sem lehet sorolni, mennyi funkciót érhetünk el benne. A céges kommunikációnak tehát ugyanúgy ott a helye!

És mik a főbb témák és tartalmak, amiket érdemes megosztani a kollégákkal? Vannak köztük kiszámíthatók és megdöbbentőbbek is, de az biztos, hogy ha legközelebb ezekhez nyúl a HR-es vagy a belső kommunikációs kolléga, nagyot nem hibázhat!

Blue Colibri kommunikációs funkciói:

#1 Névjegyzék

Az első és legfontosabb. Fontos, hogy lehetőséget adjunk, hogy közvetlenül és egyszerűen elérhetővé váljanak azok a kollégák, akik elérésére korábban nem volt mód.

#2 Tájékoztatók

Rövid és egyszerű figyelmeztetések, emlékeztetők. Fontos szempont, hogy célzott legyen: valóban csak azokhoz a kollégákhoz jusson el, akik számára releváns. Emellett pedig kiemelt jelentőségű a visszamérhetőség: lássuk, hogy valóban elolvasták-e azok a munkatársak, akiknek szólt.

#3 Preboarding és onboarding

Már a munkába állás előtt bevonjuk a munkavállalókat a vállalat körforgásába. Az első néhány hónap kritikus a lemorzsolódás szempontjából, így kiemelten fontos, hogy éreztessük a munkavállalókkal, hogy várjuk őket, és megosszunk velünk gyakorlati tanácsokat például a dress code-ról, a közeli étkezési lehetőségekről, vagy éppen a megközelíthetőségről.

#4 Vállalati hírek

Aktualitások, fontosabb céges történések megosztása. Ne várjunk egy hetet, hogy elkészüljön a céges hírlevél, vagy több hónapot, míg kinyomják a céges újságot. Egyszerűen osszuk meg a tartalmakat, amint alkalmunk van rá. Ezek lehetnek a vállalati küldetést és víziót érintő tartalmak (a Deloitte 2017-es Global Human Capital Trends kutatása szerint a munkavállalók többsége (60%)  nincs tisztában a vállalata alapvető küldetésével), közéleti hírek, vagy az elismerést célzó tartalmak.

#5 CEO blog/vlog

Közvetlenebb kapcsolat a munkavállalókkal. Bizonyos hírekről ő adjon közvetlenül számot. Lehetőség bizonyos témákról kérdések feltevésére.

#6 Céges események

Kollégák bevonása már előre az események szervezésébe. Az egyik legfontosabb téma, amit mindenkit foglalkoztat az év folyamán, hogy ki fog fellépni a karácsonyi bulin, és mi lesz a menü. Ahelyett, hogy vért izzadnánk, szavaztassuk meg a kollégákkal, adjunk nekik felületet, hogy elmondhassák a véleményüket, és közösen hozzunk létre olyan eseményeket, amelyeken mindenki örömmel vesz részt.

#7 Közösségek

Legyen szó a közös sportról, vagy hobbikról, a munkán kívül is számos dolog köti össze a munkavállalókat. Elősegíti az elköteleződést, ha közösségekbe kapcsoljuk őket, amik mentén kiélhetik közös hobbijaikat, érdeklődési köreiket és ezáltal jobban megismerhetik egymást.

Ha szeretnél részletesebb betekintést nyerni a témába, alapítónk Barathi Tamás előadását a legfontosabb céges tartalmakról ezen a linken éred el!