A munkáltató szerepe az egészségmegőrzésben

Webináriumunkon arról beszélgettünk, hogy most, amikor kezdünk visszatérni a munkahelyekre a hosszú bezártság és egy jellemzően mozgásszegényebb időszak után, hogyan tudjuk újraépíteni a munkahelyi közösségeket, és több aktivitást vinni a mindennapjainkba. A közösségi sportolás lehetősége, az egészséges életmódra motiválás a munkahelyeken az egyén és a közösség szintjén is vitathatatlan előnyökkel jár – a hogyanokról szakértő vendégeink meséltek.

Közel fél éve ülünk otthon, a mozgásszegény életmód hatásai lassacskán érezhetőek, és sokan a szociális élettől, a közösségtől is elszoktak. Az újrakezdés persze sosem egyszerű, de ha mozgásra tudjuk bírni a kollégákat, akkor nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségükért is teszünk – részletezte Keresztes Anna, a Life Wellness Club marketing- és szakmai vezetője.

„A mozgás, a sport mindig egy pici játékosságot tud vinni a hétköznapokba, az otthon eltöltött hónapok hatására bekövetkezett kiégés ellen is jó módszer.”

Ujhelyi Botond profi sportoló, a Budapest Urban Games sportnagykövete hozzátette, abban, hogy visszaállhassunk a régi kerékvágásba, visszatérjünk régi önmagukhoz, vagy épp belevágjunk az életmódváltásba, nagyon fontos a fokozatosság. A legjobb, ha megtaláljuk azt a mozgásformát, amit szeretünk, és strukturáltan, apránként építjük be a mindennapjainkba. Sőt, az étkezés terén is érdemes szakértő segítségét kérni.

Az egyén egészsége és a motiváló közösség

Az egészséges életmódra váltáshoz először egy óriás szemléletmódváltáson kell keresztülmenni, anélkül nem fog menni. A szellem, a lélek és a fizikum egyensúlya nagyon fontos, ha bármelyik kibillen, a szervezetünk jelezni fogja – a testnek pedig kell a fizikai aktivitás. Tápler Zita sportpszichológus szerint a cél, hogy megtapasztaljuk a mozgás jótékony hatásait, hogy ne érezzük kötelezőnek.

„Minden, ami kötelező, egy idő után biztosan fenntarthatatlan. Meg kell tapasztalni, hogy akármennyire fáradtak vagyunk egy stresszes nap után, a fizikai aktivitás segít, rebootol, újratölt minket.”

A közösségben való sportolásnak hatalmas ereje van, mert a közösség megtart, motivál. Persze nem vagyunk egyformák, mindenkinek másra van szüksége fizikálisan és lelkileg is, ez pedig akár változhat is időközönként. Kevés embernek van olyan szintű akaratereje és belső motivációja, hogy önállóan, rendszeresen heti három-négy-öt alkalommal sportolni tudjon. Aki viszont amatőr szinten megmarad a mozgásnál, annak szüksége van arra, hogy valaki kívülről lendületet adjon neki, és ebben a kollégáknak és a munkáltatónak is nagy szerepe van – tette hozzá Anna.

A közös sport a megismerés eszköze is

Botond szerint elég akár csapatként elindulni egy versenyen ahhoz, hogy a közösséget fejlesszük, építsük.

„Gondoljunk bele, milyen összekovácsoló, fejlesztő ereje van annak, hogy az ügyvezető egy váltóversenyen ott fut a kollégákkal. Fantasztikus ereje van, hogy együtt beérünk a célba. Aki a csapatban volt, annak ez egy életre szóló élmény lesz, cégen belül pedig csapatkohéziós szerepe lesz.”

A munkahely egy formális csoport, mert nem szimpátia alapján jön létre, hanem egy közös cél, közös tudás, képesség miatt alakul ki. Zita szerint akkor lesz a formális csoportból egy rendkívül jól teljesítő, informális csoport, ha a kapcsolatokat, a szimpátiát ki tudjuk alakítani – ezt pedig csak úgy lehet, ha a tagok megismerik egymást. „A legjobb módja a megismerésnek egy olyan közeg, ahol mindenki egyenértékű – például a sport.” A közösségi sportélmény korábban rejtve maradt tulajdonságokat, készségeket, erősségeket hoz felszínre, összekovácsolja a közösséget, így felbecsülhetetlen értéket tartogat.

Sport és mozgás a munkahelyen – de hogyan?

Mivel napi 8-10-12 órát ülünk a gép előtt, mindenki ismerheti az akut nyak-, hát- és derékfájás, a rossz testtartás problémáját – ezek mozgással, sporttal elkerülhetőek és orvosolhatóak. A munkahelyen belül is teremthetünk sportolási lehetőséget a kollégáknak, akár egy kis külön sarkot berendezhetünk, pingpongasztalt, dartstáblát helyezhetünk ki.

Fontos lenne egy sportnagykövet is a cégen belül – teszi hozzá Botond –, aki kommunikál a szakemberekkel. Így nem egy idegentől, külső személytől hallanák ezeket a dolgokat a munkavállalók, hanem olyantól, akit ismernek, aki a kollégájuk, aki tudja, mi a preferanciájuk, és így tud egy jó mozgásformát találni számukra. A mozgás mellett fontosak az edukációs tartalmak, képzések is, amik a miértekre világítanak rá. „A maraton lefutása sem úgy kezdődik, hogy lefutok 15 km-t, hanem az első lépéssel. Valahol el kell kezdeni a szemléletmódváltást.”

Anna is kiemelte, hogy a szakember segítsége rendkívül hasznos lehet. „Az elsődleges cél, hogy használjon a mozgás, tehát olyan mozgásformát végezzünk, amit szabályosan, helyesen, az edzettségi szintünknek megfelelően tudunk végrehajtani. Nem kell nagyban gondolkodni, az a fontos, hogy megszerettessük és szokássá tegyük a mozgást.” Érdemes több opciót adni a kollégáknak, hogy megtalálják azt a mozgásformát, ami számukra a legmegfelelőbb vagy kivitelezhető. A napi szintű rendszeres minikihívások is nagyon jó eszközök.

Vezetői példák, hosszú távú eredmények

Zita felhívta rá a figyelmet, hogy ha a vezető sportol, élen jár az egészséges életmódban, azzal példát mutat a munkavállalóinak.

„A dolgozóknak joguk van ahhoz, hogy vezetve legyenek – munka terén, szellemileg is és fizikailag is. Kell, hogy a vezetők példát tudjanak mutatni. Legyen valamilyen fizikai aktivitás a munkahelyen, vagy szervezett kereteken belül valamilyen külső helyszínen.”

Tudjuk, hogy általában 21 nap kell ahhoz, hogy valami szokássá alakuljon, addig valahogyan fenn kell tartani a motivációt, aztán már az öröm miatt fogunk mozogni. Minden egyes fizikai aktivitás, szellemi munka egy kreálmány. Ahhoz, hogy újra tudj kreálni, rekreálódnod kell – összegezte Zita.

Anna szerint a munkaadónak és a munkavállalónak is tudnia kell, hogy nem lehet azonnali eredményt várni. A sportolás, az újrakezdés, életmódváltás esetében hosszú távon érdemes gondolkodni.

„Ahogy az egyénnek is idő kell, hogy érezze a mozgás vagy a helyes táplálkozás pozitív hatásait, ugyanúgy a munkáltatónál is később fognak lecsapódni az eredmények. Például kevesebb lesz a betegszabadság, a betegségből hamarabb épül fel a munkavállaló, jobban tud fókuszálni, javul az állóképesség, ezzel csökkenhet az üzemi balesetek száma stb.”

Az egészséges életmód szerepe most a járvány miatt még inkább felértékelődött. A cégeknek és a HR-eseknek lépniük kell ebbe az irányba, mert a munkahelyválasztásnál az egyéneknek fontos lesz, hogy ilyen plusz szolgáltatást kapjanak. Most mindenki olyan lelki és fizikai állapotban van, ami egyenesen hozza magával az újrakezdés szükségességét. A csoport újrakezdését, az egészséges életmód elkezdését, most van nyitottság a munkavállalókban is erre.

Az egészséges életmód támogatására a Blue Colibri appban a hírek között létrehozhatunk egy egészségmegőrzés menüpontot. Kérdőívekkel felmérhetjük az igényeket, csinálhatunk egészségkvízeket, motiváló játékos, csoportos kihívásokat, létrehozhatunk a közösség menüponton belül különböző mozgásformákhoz csoportokat, fizikai és online eseményeket, amire jelentkezhetnek. A lényeg, hogy motiváljuk a kollégákat a mozgásra, a közösségi sportélményekre és az egészséges életmódra.

Érdekel a termékünk? Foglalj demo időpontot!