Onboarding digital, e-learning: cum să construim procese eficiente de instruire online?

Casele noastre au devenit locuri de muncă în multe cazuri, iar comunicațiile noastre au fost relocate în mare parte în spațiul online. Odată cu sosirea unui nou angajat, procesele de integrare, instruiri corporative, traininguri, instruirea în caz de incendiu, muncă și prevenirea accidentelor au fost toate transferate în spațiul virtual.

În cadrul seminarului nostru web, am discutat cu oaspeții noștri - Zsolt Pozvai, CEO internațional de la Develor și Márton Korbuly, expert în muncă și protecție împotriva incendiilor de la Trenkwalder - despre experiența pe care au dobândit-o în domeniul formării online în urma schimbărilor drastice din lunile inițiale.

Trainer și instruire în spațiul online

“Dacă ne amintim de mijlocul lunii martie 2020, nu ne amintim neapărat de celebrarea entuziastă a revoluției, ci de măsurile de carantină care au fost anunțate în Ungaria și în multe țări din Europa. Primul efect nu a fost abordarea pozitivă, ci am fost șocați ”

- își amintește Zsolt Pozvai, CEO internațional de la Develor, la începutul perioadei de pandemie, când brusc trainingurile au fost forțate în spațiul online.

La fel ca în multe sectoare, personajele de pe piața trainingurilor (companii de formare, traineri, profesioniști în resurse umane) nu au știut brusc cum să procedeze, deoarece până la introducerea măsurilor în martie 2020, aproape 100% din instruirile clasice de dezvoltare a competențelor au avut loc în clasă, offline. De asemenea, nu a existat experiența în acceptarea instruirilor online care ar fi fost necesare - starea de spirit mai optimistă a început să se dezvolte abia în aprilie-mai.

“Am văzut că clienții cred în instruirea online, și că este posibil să se organizeze cursuri online de care participanții să se bucure și, în ceea ce privește impactul acestora, nu rămâne sub nivelul cursurilor clasice ”

- a continuat Zsolt. Prin urmare, lecția principală a anului trecut, este că, cu partenerul de training sau cu interfața de instruirea potrivită, forma online poate fi la fel de eficientă, chiar în unele situații și mai eficientă, ca instruirea în clasă.

onboarding e-learning Blue Colibri App

Dar cum? Webinar, training online, workshop...

La fel ca în cazul educației offline la clasă, nu este indiferent ce fel de cunoștințe, câte persoane, în ce condiții încercăm să transferăm informațiile, de aceea este recomandabil să alegeți cu atenție cel mai eficient dintre formatele online, deoarece nu există informații generale, care pot fi utilizate pentru toate tipurile de instruire online.

De exemplu, un webinar poate avea loc în condiții tehnice adecvate, cu aproape nici o limită de persoane. Această formă este potrivită într-o anumită măsură pentru transferul de cunoștințe și inspirație, dar din păcate nu pentru practica individuală, dezvoltarea competențelor și pentru a sprijini integrarea. În comparație trainingul online are loc în grupuri de max. 10-12 persoane și este o modalitate perfectă de practică, discuții aprofundate și dezvoltarea abilităților.

Susținerea instruirii online, necesită mai multă energie din partea instructorului, decât instruirea de clasă.

„Cu toate acestea, dacă o facem bine, cu multă interactivitate, practică, poate fi chiar mai bună decât un instruire de clasă. Mai ales pentru că lucrăm în unități mai mici, în felul acesta instruirea poate fi împărțită și mai eficientă.”

- a adăugat Zsolt.

Viitorul instruirilor eficiente

Probabil odată cu explozia noii situații, și instruirile s-au schimbat pentru totdeauna. Desigur, ne vom întoarce la clasă dacă putem, dar este destul de sigur că eficiența și comoditatea instruirilor online vor fi atât de convingătoare și rentabile pentru companii, participanți și pentru traineri, încât vom menține randamentul lor pozitiv pe termen lung.

Zsolt a spus că ei combină în mod conștient elemente de învățare offline și online pentru un impact maxim al instruirii și o eficiență optimă, permițând participanților flexibilitate, personalizare și un grad ridicat de interactivitate. „O formă eficientă de formare pare să includă instruiri de clasă în persoană și online și acestea sunt însoțite de elemente asincrone (de exemplu, atunci când grupul sau individul învață, practică, aprofundează cunoștințele independent, fără prezența unui trainer). La urma urmei, instruirea nu este un eveniment, ci un proces, o călătorie. ”

Și protagonistul este întotdeauna participantul pe care trebuie să-l conducem prin acest proces și să-i oferim posibilitatea de a-și aprofunda cunoștințele în ritmul său. Pe lângă conținut este foarte important să fie o interfață ușor de utilizat, astfel încât structura materialului educativ să fie transparentă și ușor de înțeles, participantul putând găsi cu ușurință documente, chestionare, teste etc.

Sala de clasă, hârtie vs. spațiu online

Márton Korbuly, expert în muncă și protecția împotriva incendiilor la Trenkwalder, ne-a spus într-un seminar web cum o activitate legată în mod obișnuit de o sală de clasă, cum ar fi protecția împotriva incendiilor și securitatea muncii, unde informațiile orale și testele pe hârtie au dominat până acum, a funcționat online.

Schimbările din martie 2020 au forțat acest sector să reacționeze rapid, brusc a trebuit găsită o soluție cu privire la modul de păstrare a acestor instruiri în viitor.

„Când vine vorba de educarea lucrătorilor intelectuali, unde de obicei toată lumea are un computer, trecerea la online este relativ ușoară. Cu toate acestea, educația lucrătorilor manuali a fost răsturnată deoarece nu a fost posibil să predăm în cadrul obișnuit al clasei.”

spune Márton.

Cu toate acestea, după o pauză de 1-2 luni, aceștia au început să „meargă înapoi” la parteneri și să păstreze antrenamentele, însă s-a dezvoltat un dezavantaj imens. În același timp educația ar putea avea loc pentru o companie de max. 5-10-15 persoane și numai de exemplu în zona producției, deoarece numai acolo exista suficient spațiu aerian pentru a putea menține educația fără a se pune în pericol reciproc într-o situație de pandemie. Din această cauză în domeniul securității muncii, de la o singură ocazie de formare a fost necesare patru ocazii, iar angajatorul a suportat costurile suplimentare.

Reglementări privind e-learning și securitatea muncii pentru home office

Trecerea la e-learning în timp ce ne străduim să obținem o eficiență maximă este cu siguranță o mare provocare. O platformă educațională este foarte utilă, în care pot fi incluse videoclipuri și animații, iar dobândirea de cunoștințe devine măsurabilă.

În domeniul securității și protecției împotriva incendiilor la locul de muncă, timpul este o problemă cardinală, iar educația online oferă mari oportunități. Deoarece dacă oferim formă nouă de e-learning, nu trebuie așteptată următoarea ora programată la clasă, de exemplu, când intră un nou coleg, interfața online poate fi o soluție imediată pentru a face educația cât mai curând posibilă - a spus Márton. “Realizând un material, care are seriozitatea, profesionalismul, responsabilitatea unei autorități, ne asumăm responsabilitatea pentru acesta, dar este important ca angajatul să o poată primii și să o înțeleagă. Educația despre securitatea muncii și protecția împotriva incendiilor în 2021 ar trebui să fie un proces ușor de înțeles, orientat spre tendințe. Cel mai mare avantaj al e-learning-ului este că toată lumea poate face instruirea - chiar în mai multe părți - acolo unde vrea și când are timp. ”

A apărut o altă întrebare foarte interesantă: prin faptul că s-a mutat munca în casele noastre, cum s-au schimbat reglementările și responsabilitățile de securitate în muncă? Martin a spus că într-adevăr mulți oameni au fost întrebați cu privire la acest subiect: au trebuit să scrie regulamente separate pentru biroul de acasă. Dispozițiile de urgență au modificat partea din legea privind securitatea și sănătatea în muncă care impune angajatorului să efectueze o evaluare obligatorie a riscurilor pentru „locul de muncă” chiar și atunci când lucrează de acasă.

Sunteți interesat de produsul nostru? Rezervă o demonstrație!