Így lehet hatékony digitális onboardingod!

Nincs második lehetőség az első benyomásra

Ezt az örök érvényű mondást nem csak az első randik alkalmával érdemes szem előtt tartanunk. A cégek jellemzően súlyos pénzeket költenek az employer brandingre a kiválasztás kezdeti fázisaiban, majd a belépést követően drasztikusan csökken az új munkavállalóra fordított figyelem. Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy toborzási folyamat nem ér véget a munkába állással.

A megfelelő beléptetési folyamat és a jelöltélmény nemcsak a jelöltek megtalálásának szempontjából fontos, az új szemlélet a teljes munkavállalói viszonyba beépítve a céget hosszú távon versenyképessé teheti. Egy jól kialakított és hatékony onboarding folyamat segíti az új belépők gyorsabb beilleszkedését, közvetetten pedig hatást gyakorol az elkötelezettségükre és a hatékonyságukra is.

A hazai cégek súlyos lemaradásban vannak

A profession.hu által végzett nagyszabású kutatás rávilágított, hogy a hazai céges szférában még mindig nincs eléggé reflektorfényben az új belépők integrációs folyamata. Ugyan a felmérés szerint minden második cégnek van kialakult onboarding folyamata, a többségüknek ez csak az „alapcsomagot” jelenti: bemutatást, adminisztrációt, munka-, tűzvédelmi oktatás és betanítást, tehát mindent, ami a mielőbbi munkavégzés megkezdéséhez feltétlenül szükséges.

Az esetek felében ezeken felül már arra sem szentelnek időt, hogy bemutassák a vállalat történetét és a különböző szervezeti egységeket. Ami pedig még megdöbbentőbb, hogy bár a világunk egyre inkább a digitalizáció irányába halad,

a magyar vállalatok 93 százaléka semmilyen onboarding folyamatot támogató szoftvert, programot nem használ.

Pedig a hatékony és jól strukturált beléptetési folyamat 82%-kal növeli a munkavállalói elkötelezettséget, és 70%-kal az új belépők produktivitását.

TOP kihívások

Nincs egyszerű dolga azoknak, akik a beléptetésért és a képzésekért felelnek egy vállalaton belül, hiszen a COVID19-járvány és következményei ezt a területet sem kerülték el. A tantermi oktatások teljesen megszűntek, vagy legalábbis szigorú szabályok mentén valósulhatnak meg. A személyes kontaktusok csökkentése érdekében egy nagyszabású orientációs nap és az irodai körbevezetés ma már szóba sem jöhet. Ezeken túl a korábbi papíralapú adminisztrációt is el kell felejtenünk. A hirtelen megváltozott körülményekkel hatalmas adminisztrációs teher nehezedett a HR-esekre, valamint egyre nehezebben nyomon követhetővé váltak a képzési és beléptetési folyamatok.

A digitalizáció régóta a porondon van a szervezeti fejlesztések területén, azonban az igazi löketet az előbb említett változások hozták meg. A Blue Colibri App csapata 15 vállalati vezetővel és HR szakemberrel folytatott kvalitatív interjúi alapján meghatározta, mik jelentik a legfőbb kihívást ezen a területen:

  • anyagok digitalizálása
  • folyamatok nyomon követése
  • visszajelzések hiánya
  •  hatékonyság visszamérése

A hatékony onboarding folyamat kulcstényezői

Sok más szervezeti területhez hasonlóan az onboarding és a képzési rendszer kiépítése sem történhet meg a megfelelő stratégia és struktúra nélkül, amelyeket nemcsak az első naptól, de még a munkába állás előtt érdemes szem előtt tartani.

#1 Preboarding

A munkába állás előtt fontos annak a hangsúlyozása, hogy az új munkatárs csatlakozását mennyire várja a vállalat és a csapat. Érdemes egy videó formájában bemutatni az új belépőnek a közvetlen kollégáit, hogy az első napon ne teljesen ismeretlen arcokkal találja szembe magát. Az ismerkedés mellett kulcsfontosságú, hogy a jelölt tisztában legyen a praktikus információkkal is, úgymint a napirend, a dress code, az iroda megközelítése.

#2 Onboarding

A munkába állás első napján kezdődik a valódi onboarding. Elengedhetetlen, hogy a kolléga megismerje, kihez mivel tud fordulni, kitől tud segítséget kérni a folyamat során, és azzal is tisztába kerüljön, hogy mik a konkrét elvárások vele szemben. Ehhez fontos azoknak a céloknak és  a folyamatoknak a bemutatása, amelyek a munkavállalóra vonatkoznak. Az új pozícióra történő betanítás és a különböző vállalati képzések is szükségszerűek ahhoz, hogy az új belépő minél átfogóbban és transzparensebben lássa át azt a vállalati környezetet, amelynek tagjává vált.

#3 Utánkövetés

Mit sem ér a folyamat, ha nem kapunk utána semmilyen visszajelzést?! A kétirányú, folyamatos visszajelzések segítik a munkavállalót, hogy lássa a saját folyamatát és visszajelzést kapjon a teljesítményéről, valamint a vállalat is visszacsatolást kap arról, hogyan haladnak az egyes munkavállalók a beilleszkedési folyamatukban.

Akiktől érdemes tanulni

Ha el vagyunk veszve a megfelelő folyamat kialakításában, nem kell kétségbe esnünk, hiszen mindig el lehet lesni néhány jól bevált praktikát a "nagyoktól". Az egyik ilyen a belga KPMG preboarding felülete, amin keresztül az új belépők megismerhetik a legfontosabb anyagokat, szabályzatokat, folyamatokat, sőt még egy 360 fokos office tour-on is részt vehetnek. Ezen keresztül osztanak meg különféle tartalmakat is, valamint videók és képek formájában mutatják be a KPMG vállalati kultúráját.

A Deloitte-nál az új alkalmazottak közösen csapatokat alkotnak, és online sajátítják el a legfontosabb vállalati ismereteket. Mivel egyenként, néha pedig csoportosan kell megválaszolniuk a kérdéseket, egyszerre sajátítják el a tárgyi tudást és tanulnak együttműködést. Ezen túl egy virtuális irodatúrán is részt vehetnek, ahol videojáték-szerű környezetben bejárhatják az irodát, és beszélgethetnek az ott dolgozókkal.

A Cisco a marketing és sales területen dolgozók tréningjein alkalmaznak e-learning felületet. A játékosított tanulás folyamán a "játékosok" különböző szintekre érhetnek el, amelyek teljesítéséről tanúsítványt is kapnak, bizonyos kihívások teljesítésért pedig jelvény jár nekik.

Hatékony eszköz a digitális onboarding és e-learning folyamatokra

Legújabb fejlesztésünk a Blue Colibri App ACADEMY egy modern multiplatform felület, amelyen könnyedén alakíthatunk ki automatizált folyamatokat és tölthetünk fel vállalati tartalmakat specifikus munkavállalói csoportoknak vagy akár a vállalat egészének. A felület megbízható megoldást jelent a pre- és onboarding, valamint az online képzések és oktatások kihívásaira.

onboarding e-learning blue colibri app academy

A felületen különböző interaktív formátumban oszthatunk meg tartalmakat (videók, képek, infografikák, pdf-ek, prezentációk, szöveges dokumentumok). A tudás elsajátítását az egyes leckék, vagy az egész képzési modul végén található tesztekkel és kérdőívekkel mérhetjük fel, amelyről mind a munkavállalók, mind a vezetők részletes riportokat kapnak.

Az egész onboardingot és e-learninget egy egyszerűen kezelhető és átlátható kezelői felületen menedzselhetjük, amelyben könnyedén állíthatjuk össze a folyamatainkat és tölthetjük fel változatos tartalommal, határidőket adhatunk meg, értesítéseket küldhetünk ki, valamint böngészhetjük a rendelkezésre álló részletes statisztikákat.

Ha nincs kedved olvasni, nézd meg a webináriumot itt: