Semnificația, calcului și cauzele fluctuației

Sensul fluctuației

Termenul de fluctuație este folosit atât în ​​studiul științelor naturale, cât și al celor economice. Deși sensul fluctuației este diferit în cele două contexte științifice, în ambele cazuri se referă la fluctuație. Fluctuația folosită în managementul resurselor umane înseamnă migrația forței de muncă. Deci, fluctuația este cifra de schimbarea a angajaților din organizație într-o anumită perioadă de timp. Migrația forței de muncă este de obicei examinată pe mai multe dimensiuni:

 • Interval de timp: Fluctuația poate fi examinată pe perioade trimestriale, semestriale, anuale și mai lungi de un an. Folosind rapoartele de bază, se pot compara indicii de fluctuație, care vor fi descriși mai detaliat mai târziu, între diferite perioade.
 • Grupe de muncă: Amploarea migrației forței de muncă poate fi analizată și pe grupe de muncă. Fluctuația poate varia semnificativ între grupurile de lucru. O discrepanță semnificativă poate ajuta la dezvoltarea unei strategii de resurse umane.
 • Date demografice: Profesioniștii în HR analizează uneori evoluția fluctuației în funcție de variabile demografice. Angajații dintr-o anumită grupă de vârstă pot prezenta fluctuații mai mari decât media companiei. Acest lucru poate indica un conflict generațional sau utilizarea unor instrumente motivaționale insuficient de diverse.
 • Plecarea voluntară sau sub constrângere: Un alt aspect al studiului poate fi gruparea în funcție de motivul plecării. Angajatul a plecat voluntar sau sub constrângere?

Dimensiunile de mai sus pot fi utilizate și în combinație la crearea rapoartelor de resurse umane. În acest caz, analiza încrucișată este adesea folosită pentru a obține o înțelegere mai profundă a fenomenului de fluctuație.

Care sunt cauzele fluctuațiilor?

Acum că semnificația fluctuației este clară, merită prezentate posibilele cauze ale migrației forței de muncă. Este important să înțelegeți că schimbarea locului de muncă nu este adesea o decizie care poate fi urmărită până la o cauză. Angajații decid adesea să-și schimbe locul de muncă după ce au luat în considerare mai multe aspecte. Următorul este un rezumat al celor mai frecvente cauze ale fluctuației:

 • Tendințe de macro-mediu: Într-o situație de piață în care există o lipsă semnificativă de forță de muncă într-un anumit sector, un angajat poate găsi cu ușurință un angajator care promite o ofertă mai bună. Într-un astfel de mediu economic, angajatorii pot concura între ei pentru forță de muncă calificată.
 • Conflicte interpersonale: Una dintre cele mai frecvente cauze ale fluctuațiilor mari se găsește în conflictele interpersonale. Performanța necorespunzătoare a funcțiilor manageriale este adesea acuzată de migrația forței de muncă.
 • Anunțul de angajare inexact: O postare de locuri de muncă definită incorect poate crește fluctuația. Atunci când preconcepțiile candidaților despre muncă diferă semnificativ de condițiile reale de muncă, aceasta poate crește nemulțumirea angajaților. Acest lucru, la rândul său, poate crește rata de fluctuație.
 • Lipsa instrumentelor motivaționale: Stabilirea unui sistem de motivare adecvat depășește nivelul bonusurilelor de sfârșit de an și altor beneficii financiare. Feedback-ul continuu adresat angajaților poate ajuta la menținerea motivației.

Prevenirea migrației excesive a forței de muncă

Migrația excesivă a forței de muncă poate avea o serie de consecințe negative. Costul recrutării este mare, resursele umane pierdute pot pune în pericol funcționarea companiei, iar pregătirea noilor angajați necesită resurse. Implementarea următoarelor sfaturi poate ajuta la reducerea fluctuațiilor.

 • Traininguri de mediere: Formarea în mediere poate ajuta managementul mediu și superior să se ocupe mai eficient de conflictele interpersonale. Tehnicile de mediere pot fi folosite pentru a reduce nemulțumirea angajaților și pentru a îmbunătăți ratele de rotație.
 • Dezvoltarea instrumentelor motivaționale potrivite: instrumentele motivaționale selectate corespunzător pot ajuta la creșterea angajamentului angajaților și la reducerea ratei de fluctuație.
 • Crearea unei structuri de salarizare competitivă: Nu poate fi neglijată nici importanța compensării financiare. Salariile semnificativ mai mici decât salariul mediu pe piață cresc migrația forței de muncă. Crearea unei structuri salariale competitive este esențială pentru reducerea fluctuației.
 • Crearea unui anunț de angajare exact: Înlocuirea anunțurilor de angajare inexacte cât mai curând posibil, un anunț care definește cu exactitate sarcinile de muncă și oferă o imagine exactă a condițiilor de muncă poate ajuta foarte mult la reducerea nemulțumirii angajaților.
 • Folosirea interviurilor de demisie: un interviu de demisie poate fi un instrument bun pentru o înțelegere mai profundă a deciziei angajaților. Interviul aprofundat dezvăluie motivele plecării. Informațiile obținute pot fi valoroase în dezvoltarea unei strategii de HR.
 • Îmbunătățirea canalelor de comunicare: Îmbunătățirea canalelor de comunicare corporative poate ajuta la creșterea loialității angajaților. Un instrument excelent pentru aceasta este aplicația Blue Colibri, prima interfață dezvoltată în Ungaria pentru a sprijini angajamentul, învățarea organizațională și comunicarea internă. Platformă simplă, puternică și măsurabilă atât pentru versiunile mobile, cât și pentru cele desktop. Contactați angajații oriunde și oricând!
Prevenirea migrației excesive a forței de muncă
Pexels.com

Astfel pot fi calculați indicatorii migrației forței de muncă

Controlul resurselor umane utilizează o serie de indicatori pentru a monitoriza, dezvolta și controla activitatea de management al resurselor umane. Acești indicatori sunt capabili să prezinte numeric și obiectiv anumite aspecte ale funcționării organizaționale.

Rata fluctuației forței de muncă:

Cu rata fluctuației forței de muncă, vă puteți face o idee despre situația fluctuantă a unei companii dintr-o privire. Indicatorul arată fluctuația pe cap de locuitor

Rata fluctuației forței de muncă:


Rezumat

În postarea noastră de blog, puteți afla ce înseamnă fluctuația și care sunt principalele cauze ale migrației forței de muncă. Puteți afla formula pentru valorile de fluctuație cele mai frecvent utilizate și puteți învăța tehnici pentru prevenirea migrației excesive a forței de muncă. Înțelegerea acestui fenomen vă poate ajuta să reduceți migrația forței de muncă în cadrul propriei companii.


Sunteți interesat de produsul nostru? Rezervă o demonstrație!