Изчерпателен списък за дигиталното предварително и въвеждащо обучение

Дигиталното предварително и въвеждащо обучение ускорява процесите в областта на Човешките ресурси, а периодът на интеграция на новоназначените служители не е стресиращ. С правилните дигитални процеси за предварително и въвеждащо обучение ще бъде възможно да улесните работното натоварване на специалистите по Човешки ресурси във вашата компания, за да бъдете сигурни, че новите служители ще се ангажират с компанията и няма да решат да напуснат през първите няколко дни или по време на изпитателния срок. Подготвили сме за вас списък, който бихте могли да използвате по интерактивен начин за да създадете перфектния процес за предварително и въвеждащо обучение!

Защо предварително и въвеждащото обучение е от значение?

Настоящо проучване за флуктуацията на служителите, проведено от HR Evolution Kft. (ако искате да научите повече, разгледайте нашия уебинар за разработването на e-обучения и процеси за въвеждащо обучение) разкрива интересни данни за новите назначения. Според анкетата , 21-24% от новите служители напускат своите работни позиции по време на изпитателния период, докато 25% от новоназначените се сблъскват с отрицателни преживявания по време на своите първи 5 дни, свързани с отношението към тях от страна на служителите, които ги подтикват към напускане. 

Какви изводи бихме могли да си направим от всичко това? За специалистите по Човешки ресурси не е важно единствено доброто първо впечатление, когато се оглеждат за нови кандидати, то е също толкова важно и за новите назначения при вас, още от първия им работен ден. Ако искате да намалите ставката на текучеството на служителите, фокусирайте върху периода на предварителното и въвеждащото обучение, а създаването на безпроблемен дигитален процес ще бъде вашия най- силен инструмент за постигането на това.  Вашата компания ще се отличава от останалите работодатели и щеангажирате вашите служители още от самото начало. 

Дали новоназначеният колега трябва първоначално да се запознае с вашата компания? 

Можете да накарате някой нов колега да се чувства наистина у дома във вашата компания, ако знаете как да го накарате да се почувства „Добре дошъл“. Поради тази причина, въвеждащият период на новия служител е от съществено значение. С правилните дигитални процеси за предварително и въвеждащо обучение ще бъде възможно да улесните работното натоварване на специалистите по Човешки ресурси във вашата компания, да бъдете сигурни, че новите служители ще се ангажират с компанията и няма да решат да напуснат през първите няколко дни или по време на изпитателния срок. Нека да разгледамекак всеки един от тези процеси ще ви помогне да бъдете една стъпка пред конкуренцията.

Предварително обучение: изпъкнете сред множеството от работодатели

Повечето хора искат да узнаят повече за техния бъдещ работодател и какво да очакват, когато започнат работа при него.  Много хора са особено благодарни за предоставянето на такава информация през няколкото дни или дори седмици след успешното интервю за работа и техния първи работен ден. Ако вашият бъдещ служител има достъп до тези данни преди да започне работа, то той/тя няма да се сблъска с изненади през първата седмица или месец на своят договор като по този начин може да се избегне стреса.

Очевидно, предприемането на всяко ново назначаване е задача, изискваща време, при която – без автоматизация на процеса- е много лесно да се изгубим в морето от детайли, документи и последващи действия. С помощта на предварителното дигитализирано предварително обучение, можете:

 • Да помолите новоназначените колеги да качат необходимите документи за достъп до вашата система без да бъдат предварително молени за това в имейл (както и разработете сериозен практически казус, в случай на препълнена входяща кутия)
 • Да следите по лесен начин напредъка на новите служители по отношение на предварителното обучение. 
 • Да изисквате повече информация, детайли и обратна връзка чрез анкети и формуляри
 • Да предоставите необходимата информация за започване на работа във вашата компания- например, точното местоположение и лицето за контакт, дори и най- добрите места  за обяд в близост до работното място.

Въвеждащо обучение: спестете време и усилие на отдел Човешки ресурси

Процесът на въвеждащото обучение е фазата за интеграция на служителя, на която новоназначените служители биват информирани за политиките, процедурите и очакванията от страна на компанията. Добрият процес трябва да бъде поучителен и лесен за възприемане от новоназначения колега. 

С дигитално (или хибридно) въвеждащо обучение, процесът на интеграция може да бъде лесно автоматизиран или стандартизиран. Това означава, че:

 • Всичко може да се измери и проследи по лесен начин
 • Да се съкрати административната тежест на Човешките ресурси
 • Вместо да трябва да се организират обучителни сесии за всеки нов служител, материали за е-обучение  биха могли да бъдат достъпни от всяко едно място, по всяко едно време. 
 • Основната информация за компанията и екипа може да бъде лесно предоставена (като служителят да може отново по всяко време да я преглежда)

Положителното преживяване от предварителното и въвеждащо обучение ще накара новоназначения служител веднага да се почувства полезен, ценен и по- малко стресиран, което се явява и първата стъпка за засилване на ангажираността, намаляване на текучеството на служителите.

Списък: как да се създаде перфектния дигитален процес за предварително и въвеждащо обучение

Вече се запознахме с важността на интелигентния процес на предварително и въвеждащо обучение и как вие и вашите служители бихте могли по еднакъв начин да се възползвате от него. Но как бихте могли да бъдете сигурни, че тези процеси са добре направени и готови да бъдат внедрени? Кои елементи следва да бъдат включени и в какъв ред? Кое принадлежи към предварителното обучение и кое се числи към въвеждащото обучение?  Как бихте могли да разберете, че не сте пропуснали нещо важно?

За да избегнете тази главоблъсканица, с помощта на нашите професионалисти  в Човешки ресурси и клиентски преживявания проведохме проучване и подготвихме съвършения списък за вас с най-важните елементи за ефективното предварително и въвеждащо обучение. Забравете за това да се опитвате сами да го сглобите: следвайте този списък и ще можете да изградите ефективен и ангажиращ процес по интерактивен начин.

Благодарение на този списък:

 • Ще разполагате с най- ефикасния ред на необходимите стъпки за предварителното и въвеждащото обучение
 • Ще разполагате със списък на всички материали, които е необходимо да приготвите (например презентации, видео клипове)
 • Ще разполагате със списък на характеристиките, които най- много ще помогнат на вас и на вашите нови служители
 • Ще разполагате с добра представа, кое е нещото, което би  накарало вашите новоназначени служители да се чувстват по- ценени и ангажирани

Всичко, което трябва да направите е да изтеглите списъка, да прегледате изброените задачи, да определите, къде трябва да започнете и лесно да проследите вашия процес на развитие на предварителното и въвеждащото обучение като поставите отметка в  квадратчето. 

Този списък за перфектния дигитализиран процес беше създаден с идеята за предварително съществуваща дигитална фирмена платформа, която е както персонализирана, така и достижима, лесна за ползване и разполага с множество функции – в случай, че вашата компания не разполага с такава (или за в момента обмисляте да модернизирате вашия Интранет), горещо ви препоръчваме да разгледате нашитеBlue Colibri решения за приложения.

Кликнете тук за да вземете своя списък и да започнете създаването на вашия перфектен дигитален процес за предварително и въвеждащо обучение!