Szervezetfejlesztés fogalma, célja és módszerei

Mit jelent a szervezetfejlesztés?

A szervezetfejlesztés (angolul: organization development, OD) a szervezet teljesítményének és versenyképességének fokozását célzó, tervezett vállalati tevékenység. Tervszerű és a vállalat egészét érinti. A vezetőség részéről indul, tudatos beavatkozásokat használ.

Széles körben hivatkoznak Richard Beckhard, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology, MIT) egykori professzorának definíciójára, amelyet “A szervezetfejlesztés stratégiája és modelljei” című könyvében publikált először. A meghatározás szerint a szervezetfejlesztés:

 • tervszerű,
 • az egész szervezetre vonatkozó,
 • a közép- és felsővezetők részéről indított (felülről szervezett),
 • tervezett beavatkozásokat alkalmaz,
 • célja a versenyképesség, életképesség (adaptivitás) és a teljesítmény javítása,
 • magatartástudományi eszközöket használ (például a motivációs elméleteket).

Egy másik fogalom meghatározás, amely jól összefoglalja a szervezetfejlesztés lényegét Dr. Simonics István 2015-ös “Vezetési kompetenciák fejlesztése a szakmai tanárképzésben” című könyvében olvasható. A definíció szerint az alábbiak állapíthatóak meg a szervezetfejlesztésről.

szervezetfejlesztés
Forrás: pixabay.com
“A szervezetfejlesztés a szervezeteket és a bennük tevékenykedő embereket érintő, hosszabb távra szóló, az egész szervezetet átölelő fejlesztési és változtatási folyamat. Ez a folyamat az összes érintett közvetlen részvételén és gyakorlati tapasztalatokra épülő tanulásán alapul. Célja a szervezet teljesítőképességének, hatékonyságának, és a munka minőségének egyidejű javítása.”

A fenti definíciók összegzéseként megállapítható, hogy a szervezetfejlesztés tudatos, tervszerű, a szervezet minden szintjére kiterjedő folyamat, azzal a céllal, hogy a szervezeti működést felülvizsgálja, a fennálló hibákat azonosítsa, korrigálja és a hatékonyságot fokozza.

A szervezetfejlesztés céljai: miért érdemes alkalmazni a szervezetfejlesztést?

Ahogy a fenti meghatározásokban is olvashattad, a szervezetfejlesztés célja a szervezeti versenyképesség, adaptivitás és teljesítmény javítása. Ez a vállalati gyakorlatban azt jelenti, hogy a szervezetfejlesztési módszerek alkalmazásával azonosíthatóak és fejleszthetőek szuboptimális:

 • dolgozói rutinok, szervezeti sztenderdek és normák,
 • a vállalati felépítés,
 • kommunikációs csatornák és szokások,
 • munkafolyamatok,
 • szervezeti hatáskörök,
 • visszacsatolási csatornák és módszerek.

A szervezetfejlesztés előnyei közé sorolhatjuk az alábbiakat:

 • Teljesítmény emelkedés: A megfelelő szervezetfejlesztési módszerek alkalmazásával javítható a szervezeti agilitás és növelhető a munkahatékonyság.
 • Adaptivitás fokozása: A gyorsan változó makropiaci környezetben nehéz megfelelni az új kihívásoknak. A szervezetfejlesztés segítséget nyújthat abban, hogy ne maradjon le a szervezet a kompetitív piacon.
 • Versenyképesség növekedése: A beavatkozási módszerek implementálásával optimalizálható számos munkafolyamat, ez a szervezeti hatékonyság növelését eredményezi.
 • Fluktuáció csökkentése: A modern menedzsment szemlélet felismeri, hogy az emberi erőforrás jelenti a vállalati siker egyik legfontosabb elemét. A szervezetfejlesztéssel növelhető a dolgozói elégedettség és csökkenthető a munkaerő vándorlás.

A szervezetfejlesztés folyamata 6 lépésben

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version="4.9.11" _module_preset="default" global_colors_info="{}"]

1. Szervezeti igények felmérése

Ebben a fázisban kerülnek meghatározásra az elérni kívánt célok. Fontos, hogy ilyenkor reális, elérhető és a tágabb vállalati tervekkel harmonizáló célokat határozzunk meg. Ilyen célok lehetnek az alábbiak.

Példa: Ilyen cél lehet például az e-kereskedelmi csatorna kiépítése egy eddig kizárólag offline értékesítést folytató vállalat esetén.

2. Szervezeti diagnózis elkészítése

A célok meghatározását követően fontos, hogy a vállalat aktuális állapotát felmérjük. Erre azért van szükség, mert a szervezetfejlesztés során alkalmazott változások csak akkor értékelhetőek, ha referencia pontként rögzítjük a korábbi állapotot. Ilyenkor több fajta elemzési eszköz alkalmazható. A választott diagnosztikai modelleket az első lépésben meghatározott célhoz érdemes igazítani. Ilyen eszközök lehetnek:

 • SWOT-elemzés (SWOT-analízis)
 • Ansoff mátrix
 • BCG mátrix

Példa: A SWOT elemzés alkalmazásával a vállalat megállapíthatja az erősségeket, gyengeségeket, lehetőségeket és fenyegetéseket. Mivel a konkurens vállalatok mindegyike rendelkezik online értékesítési csatornával, így ennek hiánya a gyengeségek közé sorolható. A digitális értékesítési csatorna kiépítése pedig a lehetőségek közé.

3. Stratégiaalkotás

Miután kész vagyunk a szervezeti diagnózis elkészítésével, következhet a stratégiaalkotás. Ennek a fázisnak a célja, hogy a jelenlegi állapot és a jövőben elérni kívánt állapot közötti utat kijelölése.

Példa: A stratégia tartalmazza, hogy milyen szervezeti módosítások végrehajtására van szükség, a projektfelelőst, a részfeladatok végrehajtásáért felelős egyéneket, határidőket és egyéb szükséges információkat.

4. Beavatkozás

Ebben a szakaszban implementálják a stratégiában lefektetett lépéseket. A megvalósítási szakasz kulcsfontosságú, hiszen a korábbi tervezés gyakorlatba ültetése vezet az elérni kívánt változáshoz.

Példa: Mivel nincs belső képesség a webfejlesztési és online marketing feladatok ellátására, így a vállalat alapos szűrést követően, megbíz egy ügynökséget a webshop fejlesztésével és a szükséges digitális marketing feladatok ellátásával.

5. Köztes mérés

A köztes mérés lényege, hogy már a beavatkozási szakaszban érzékelhető vállalati szempontból fontos változások is rögzítésre kerüljenek. A potenciális hibák észlelése segíthet a stratégia módosításában.

Példa: A vállalat közösségi média felületein megosztja, hogy hamarosan online is elérhetővé teszi termékeit és egy email lista feliratkozási lehetőséget nyújt az érdeklődők részére. A feliratkozók magas száma indikálja, hogy az online vásárlás a célpiac számára fontos.

6. Visszamérés

A visszamérés célja, hogy a beavatkozások által okozott változás eredményét kvalitatív és kvantitatív mérési eszközökkel vizsgálja, értékelje és a szükséges változtatásokat kijelölje.

Példa: A webshopon az értékesítési volumen a vártnál szignifikánsan alacsonyabb. A szükséges visszamérés elvégzését követően kiderül, hogy a webshop menedzsmenttel foglalkozó és az offline értékesítésért felelős munkatársak között kommunikációs probléma lépett fel. A szükséges stratégiai módosítás a kommunikációs folyamatok javítása. Amelyre kiváló eszköz lehet a Blue Colibri App, amely egyszerű, gyors és azonnali kommunikációs lehetőséget teremt a szervezet egészében. A munkavállalók akár a saját eszközeiken is tudnak kommunikálni. Hatékony megoldást jelent a vállalati e-mail címmel és/vagy számítógéppel nem rendelkező kollégák elérésére is.

Érdekel a termékünk? Foglalj demo időpontot!