Te tudod, hogy mi jár a munkavállalóid fejében?

Azt például tudod, hogy mivel elégedettek a munkahelyen, vagy mi az, amin szívesen változtatnának? Például vajon elég kényelmes a szék, amin az irodisták mindennap nyolc órát lehúznak, megfelelő-e a munkaruha a kékgallérosok számára, vajon könnyen kezelhetők az eszközök? Ezek még mind csak az alapvető elvárásai egy munkavállalónak, de le merném fogadni, hogy a legtöbb cégben sosem kérdezik erről a dolgozókat a vezetők, HR-esek.

social media facebook GIF

Sok helyről köszön vissza az, hogy a visszajelzések korában élünk, ami lerágott csontnak tűnhet, de valóban fontos ezt tudatosítani. Teljesen hiábavaló minden, a szervezeti légkör javítását célzó intézkedés, ha igazából nem arra vágynak a dolgozóid, amit te adni akarsz nekik. Hiába intézel el egy ráncfelvarrást az iroda designjában, ha igazából a munkavállalóid rendes eszközei sincsenek biztosítva. Hiába tartasz félévente nagy céges bulikat, amíg a fizikai dolgozóknak mindennap a kényelmetlen munkaruhában kell végig tűrniük a napot, hidegen fogja hagyni őket a csapatépítés. Vagy kevésbé durván fogalmazva, valamennyire fogja őket érdekelni, és amíg tart a buli, elfelejtik az egyéb problémákat, de amint visszaáll a rendes kerékvágás, újra elégedetlenek lesznek.

Éppen azért, hogy kicsit közelebb kerüljenek a vezetők és a HR-esek a munkavállalókhoz sok helyen elkezdték már alkalmazni az ötletládát, mint a közösségépítést és a bevonást szolgáló eszközt. A papíralapú cetlizős, kartondobozos megoldással érdemes szakítani, és modern formában, applikáción keresztül dobálni az ötleteket egy „virtuális ötletládába”. A Blue Colibri App ötletláda funckiójával minden munkavállaló kedvére adhat meg ötleteket, amiket aztán a többiek értékelhetnek: támogathatnak vagy inkább a süllyesztőbe küldhetik. Ezen értékelések alapján pedig az ígéretesebb ötleteket megszavazhatják, (Hoppá! A bevonás újabb eszköze ?), a legjobbakat pedig azonnal végre is hajthatják, egyfajta quick winként.