6+1 vállalati kommunikáció kérdés és válasz

1. Vállalati kommunikáció fogalma: mi az szervezeti kommunikáció?

A vállalati kommunikáció egy szervezet külső és belső kommunikációs tevékenységének összefoglaló neve. Célja a szervezeti célok támogatása kommunikációs eszközökkel. Míg a belső vállalati kommunikáció (intern vállalati kommunikáció) a szervezeti tagok között zajlik, addig a külső vállalati kommunikáció (extern vállalati kommunikáció) meghatározott külső célcsoportokkal zajlik. A fentieket összegezve a vállalati kommunikáció fogalma: 

A kommunikáció elmélet, alkalmazott részterülete, amely egy szervezet külső és belső kommunikációs tevékenységére fókuszál. Célja a szervezeti célokat támogató kommunikációs mix létrehozása.

2. Miért fontos a vállalati kommunikáció fejlesztése?

A vállalati kommunikáció fejlesztése kiemelten fontos, hiszen a megfelelő belső és külső kommunikáció elengedhetetlen a szervezeti célok megvalósításához. Az alábbiakban összegyűjtöttük a hatékony intern és extern szervezeti kommunikáció előnyeit.

Hatékony belső szervezeti kommunikáció előnyei:

 • fokozza a produktivitás,
 • növeli a dolgozói elköteleződést,
 • támogatja az employer branding tevékenységet,
 • fokozza információáramlást,
 • erősíti szervezeti kultúrát,
 • hozzájárul a munkafolyamatok hatékony elvégzéséhez.

Effektív külső szervezeti kommunikáció előnyei:

 • támogatja a termékek pozicionálását,
 • segíti szervezet differenciálását,
 • hozzájárul szervezeti célok eléréséhez,
 • magasabb és jobban targetált elérést generálhat,
 • PR funkciót lát el.

3. Hatékony vállalati kommunikáció: hogyan vizsgálható a vállalati kommunikáció?

A hatékony vállalati kommunikáció kulcsa a tudatosság és tervezés. HR auditek során vizsgálják a belső szervezeti kommunikációt, míg a marketing és PR auditek alkalmával a külső szervezeti kommunikációt vetik górcső alá. A szervezetek gyakran vonnak be külső auditáló és konzultációs cégeket a szubjektivitás csökkentése érdekében. Az alábbi eszközök segíthetnek a vállalati kommunikáció vizsgálatában:

 • mélyinterjúk a stakeholderekkel (a kutatási kérdéstől függően ezek lehetnek a dolgozók, beszállítók, ügyfelek),
 • fókuszcsoportos interjúk,
 • on-field megfigyelés,
 • szervezeti kommunikáció elemzése netnográfiai módszerekkel.

Az auditok általában az alábbi lépéseket tartalmazzák:

 1. Kutatási célok meghatározása
 2. Adatgyűjtés
 3. Adatelemzés
 4. Kutatási eredmény összefoglalása
 5. Javaslattétel
 6. Szükség esetén támogatás az implementációs szakaszban

4. Mit a vállalati belső kommunikáció?

A vállalati belső kommunikáció a szervezeti tagok között folyó formális és informális kommunikációs tevékenység. Eszköze lehet egy megbeszélés, intranet, email folyam, instant üzenetküldő program, HR rendszer vagy baráti beszélgetés. Dr. Bajzát Tünde a Miskolci Egyetem oktatója egy tanulmányában az alábbi módon definiálta a belső vállalati kommunikációt.

Belső vállalati kommunikáció fogalma: “A vállalati intern kommunikáció a vállalat tagjai között zajlik: fő típusait a vezetők és a beosztottak közötti, illetve a vezetők és beosztottak egymás közötti kommunikációja képezi. A vállalat belső kommunikációja következtében képes a vezetési funkciókat betölteni, ezek: a tervezés, a szervezés, az irányítás és az ellenőrzés. Az intern kommunikáció formális és informális csatornákon keresztül zajlik.”

5. Mit jelent a vállalati külső kommunikáció?

Vállalati külső kommunikáció alatt a szervezet és külső célcsoportjai közötti tervezett és tudatos kommunikációt érjük. Ide sorolható a marketingkommunikáció és a PR tevékenység is. Az extern vállalati kommunikáció segítheti a szervezet differenciálását, pozicionálását és a célközönség hatékony elérését.

6. Vállalati kommunikáció könyv: melyek a legfontosabb könyvek a témában?

Ahhoz, hogy az eredményes vállalati kommunikáció menedzsmenthez szükséges elméleti ismereteket elsajátítsuk, az egyetemi képzés mellett jelentős segítséget nyújthatnak a szakkönyvek.

Hasznos vállalati kommunikáció könyvek magyar nyelven:

 • Borgulya Ágnes, Konczosné Szombathelyi Márta: Vállalati kommunikációmenedzsment
 • Borgulya Istvánné Vető Ágnes Ágota: Kommunikációmenedzsment a vállalati értékteremtésben

7. Vállalati vs. szervezeti kommunikáció: mi a különbség?

Bár a két megnevezés nem azonos jelentéstartalmú, mégis a vállalati és szervezeti kommunikációt egymás szinonimájaként használják gyakran. De mi pontosan a különbség? Egyes értelmezések szerint a vállalati kommunikáció kizárólag a profitorientált vállalatokra vonatkozik, míg a szervezeti kommunikáció tágabb, a nonprofit szervezeteket is magába foglaló kategória. A két fogalmat az akademikus közegben és az üzleti gyakorlatban általában felváltva használják.

Szervezeti kommunikáció
Forrás: Pexels.com

Fejleszd a vállalati kommunikációt digitális megoldásokkal!

A Blue Colibri segíti dolgozóidat a szükséges információk megszerzésében és olyan különféle digitális HR eszközöket biztosít, melyek már az onboardingtól kezdve egészen a mindennapi ügyintézésig megkönnyítik életüket. Így ők arra koncentrálhatnak, amihez a legjobban értenek, az értékteremtésre. Formálj igazi közösséget és teremts kapcsolatot az összes munkavállalóval.

A munkaerő elköteleződés alapja a hatékony és átlátható kommunikáció. A Blue Colibri App segítségével célzott és mérhető elérési hatékonysággal rendelkező belső üzeneteket küldhetsz, fontos bejelentéseket tehetsz közzé és nyomon követheted ezek célbaérését, valamint megteremtheted a kollégák közötti lényegi kapcsolatok kialakulásának platformját. A vállalati folyamatok kialakításában kulcsfontosságú annak megértése, hogy az alkalmazottak miként lépnek kapcsolatba az őket célzó tartalommal, hiszen ez is hozzájárul a szervezet egészének hatékonyságához.

Kérj ingyenes Blue Colibri App demót!