A 10 legégetőbb belső kommunikációs kihívás, amikre mégis létezik gyógyír, I. rész

A hatékony szervezeti kommunikáció az egyik legnagyobb kihívás. És habár a technológiai fejlődésnek köszönhetően sorra jelennek meg újfajta csatornák és módszerek, a kihívások mégis megmaradtak. Legyen szó akár e-mailek végeláthatatlan kusza soráról, a visszajelzés hiányáról, vagy a hatékony kapcsolattartásról a világ távoli pontján dolgozó kollégákkal.

Cikkünk első részében összeszedtünk ötöt a tíz leggyakoribb kommunikációs kihívásból, és megmutatjuk, hogyan segíthet ezeken egy cégre szabott belső kommunikációs applikáció.

#1 A visszajelzés hiánya

A kommunikáció definíció szerint általában kölcsönös és kétirányú (egy-két kivételtől eltekintve), ez még nyelvtan órai emlékeinkből derenghet. Azonban, ahogy homályosodnak el általános iskolai emlékeink, hajlamosak lehetünk megfeledkezni erről a tételről. Pedig, ha az alapvetően kölcsönösségen alapuló közlés egyirányúvá válik, az jelentősen ront a hatékonyságán. A visszajelzésnek egy cégen belül megkülönböztetett szerepe van, mivel itt a leghangsúlyosabb a kölcsönösség. A visszajelzés során nemcsak vezetőként értékelhetjük munkatársainknak teljesítményét hanem teret engedhetünk nekik, hogy elmondják hogyan érzik magukat, hogyan látják, mennyire valósul meg a közös munka a cégen belül stb. Ha kollégáink nem kapnak, és nem is adnak visszajelzést az jelentősen visszaveti a motivációjukat, befolyásolja a munkához való hozzáállásukat, és közvetetten az elkötelezettségükre is hatással van. Azok a dolgozók, akikkel rendszeresen beszélgetnek, és akiknek lehetőséget teremtenek arra, hogy elmondhassák véleményüket sokkal nagyobb valószínűséggel maradnak egy cégnél, mint azok a társaik, akik ezt mind nélkülözik.

Fontos kiemelni, hogy itt nemcsak a pozitív, hanem ugyanúgy a negatív feedbackre is gondolunk, a lényeg a visszajelzés lehetőségén van. Ezt pedig a lehető legegyszerűbb formában érdemes biztosítani a munkatársaink számára.

Gondoljunk csak arra milyen egyszerű a Facebookon visszajelzést adni, belikeolhatjuk a bejegyzéseket, kommenteket hagyhatunk, meg is oszthatjuk a nekünk tetsző tartalmakat pillanatok alatt. Hasonlóan érdemes működnie a céges kommunikációs platformnak is. Ha bevezetsz egy belső kommunikációs appot, amelyben olyan egyszerű a visszajelzések kezelése, mint akár a mindennapok során a közösségi médiában, a dolgozóidnak egy idő után természetessé fog válni a használata.

#2 E-mailek tömkelege

A telefonhívások, smsek, chatüzenetek, social media értesítések és személyes találkozók mellett, egy átlagember naponta akár százhúsz e-mailt is kaphat. Nem csoda hát, hogy az e-mailek ócánjában könnyen elkallódhatnak egyébként fontos információk.

Emellett, a túlcsorduló levelezőfiókok kifejezetten frusztrálóan hathatnak a munkatársakra. A hétfői e-mail böngészésnek sosem kellene olyannak lennie, mintha egy kimerítő expedíción vennének részt a Mount Everesten.

Ha az e-mailek egy részét lecseréled szimpla üzenetekre olyan belső kommunikációs applikációkban, mint amilyen a Blue Colibri App is, többé sosem kell elveszned a levelezőfiókod rengetegében, valamint megkímélheted magadat az irreleváns „cc” e-mailek feltorlódásától. Az üzenetek, amiket küldesz legyenek egyértelműek és rövidek, és csak azokkal oszd meg, akik valóban érintettek adott témában.

#3 Kommunikációs bakik

A vezető indok, ami miatt a dolgozók a legelégedetlenebbek a munkahelyükön az a kommunikáció általános hiánya. Legtöbbször a vezető beosztásban lévők a ludasok. Vezetők, akik visszatartanak bizonyos részleteket, és csak információmorzsákat csöpögtetnek fontos változásokról. Emiatt a munkatársak gyakran érezhetik, hogy mindig le vannak maradva, és nincsenek igazán bevonva a vállalat történéseibe. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire kulcsfontosságú egy olyan szervezeti kultúra kialakítása, amely támogatja a lefelé, a felfelé és oldalirányú kommunikációt is.

Ha a mukavállalók hallanak, és őket is meghallgatják az jelentősen növeli az elköteleződésüket. A Blue Colibri App-ban a munkavállalók egy ötletbörzén dobálhatják be a gondolataikat, valamint kvízek és szavazások mentén fejezhetik ki véleményüket őket is érintő kérdésekben. Így bevonhatjuk a dolgozókat a szervezet fejlődésébe, valamint közösen alakíthatunk ki célokat.

#4 Hiányzik a megfelelő eszköz

Általában nem szívesen haszálunk olyan eszközt a kommunikációra, amelyben nem vagyunk jártasak, vagy amelyeknek használata túlzottan bonyolult. Az okostelefon már napjainkban is a vezető kommunikációs eszköz. Afelett pedig nem érdemes elsiklani, hogy 2025-re, tehát alig pár év múlva a munkaerő hetvenöt százaléka YZ generációs lesz, kilencvennyolc százalékuk zsebében pedig mindig ott fog lapulni az okostelefon, még a munkában is.

A kékgalléros munkavállalók hetvenöt százaléka pedig sokkal kényelmesebbnek és hatékonyabbnak tartja a cégre szabott applikáción zajló kommunikációt, mint az egyéb „elavult” megoldásokat mint az intranet, e-mail vagy a nyomtatott anyagok. Ha pedig azon az eszközön szólunk hozzájuk, amelyet a mindennapjaikban is használnak, sokkal nagyobb valószínűsséggel kezdik el ők is használni a kommunikációra, mivel nem érzik úgy, hogy extra erőfeszítéseket kellene tenniük.

#5 Új belépők fogadása

A megfelelő preboarding és onboarding folyamatok kiemelten fontosak az új jelöltek megtartásának szempontjából. Feleslegesen költünk súlyos összegeket a toborzásra, valamint a külső kommunikációra és az employer brandingra, ha amint belép az új kolléga, egyáltalán nem foglalkozunk vele. Statisztikák szerint az újoncok kezét nem szabad elengedni az első három-hat hónapban, csak maximum eltérő erővel érdemes szorítani. Kezdetben kiemelt figyelmet érdemes fordítani rájuk, később pedig érdemes engedni ezen, de a folyamatos és következetes tájékoztatás, bevonás és visszajelzés kérdésére oda kell figyelnünk az első félév során, különben hamar továbbállhat a frissen kiválasztott kolléga.

Az olyan belső kommunikációs appok, mint amilyen a Blue Colibri is leegyszerűsítik a folyamatot, és általa egy helyen tudjuk bemutatni az új kollégát a csapatának, megismertetni vele a céges kultúra alappilléreit, tájékoztatókat küldhetünk neki, akár gamifikáció eszköztárát megragadva kihívásokat állíthatunk elé (pl. keresd meg a földszinti kávégépet), valamint kérdőívekkel visszajelzést kérhetünk tőle, hogy hogyan látja folyamatot, miben igényelne több támogatást.

A második részben további öt kihívást mutatunk, és azt, hogyan hatástalaníthatók egy személyre szabott belső kommunikációs appal.