A 10 legégetőbb belső kommunikációs kihívás, amikre mégis létezik gyógyír, II. rész

#6 Nyelvi akadályok

Olyan cégeknél, amelyek nemzetközi környezetben dolgoznak, a nyelvi diverzitás gyakran Bábel tornyához hasonló helyzetet eredményezhet. Anélkül pedig igencsak nehéz elképzelni a hatékony munkavégzést, hogy egy nyelvet beszélnénk. A többnyelvűség lassúvá és nehézkessé teszi a működést mind a csapatokon belül, mind a különböző telephelyek között. Ezért lehet érdemes a vállalat egészét érintő híreket több nyelven megjelentetni, könnyen elérhető fordítást lehetővé tenni, valamint szorgalmazni az interkulturális tréningeket.

Az, hogy eltérő nyelveket beszélünk a kommunikáción túl, a gondolkodásmódunkat is nagymértékben befolyásolja. A nyelvészet és pszichológia szerelméből fogant tudományterületen, a pszicholingvisztikában létezik egy ismert hipotézis, amely kimondja, hogy az anyanyelvünk nemcsak gondolataink kifejezésének fő eszköze, hanem alapvetően hatást gyakorol a gondolkodásmódunkra.

Eltérő nyelvet beszélők máshogyan is szemlélik a világot.

Ez alapjaiban nehezíti meg a közös munkát soknyelvű környezetben, a különféle kulturális szokásokról nem is beszélve. Vegyünk egy példát, amelyben egy amerikai leányvállalat vezetője ül össze egy indiaival. Az amerikai számára a pontosság az udvarisság jele, miközben az indiai kolléga számára az idő sokkal rugalmasabban kezelendő, és akár negyed-félórás késés is beleférhet. Vagy például Kínában szokás először háromszor visszautasítani egy ajándékat, mielőtt elfogadnák azt. Arról nem is beszélve, hogy a hollandok a család minden tagjának gratulálnak, ha valakinek születésnapja van, a finneknél pedig nem is annyira furcsa, ha egy üzleti találkozót egy szauna túlfűtött, gőzzel teli kabinjában tartanak.

#7 Külső és belső hírek kommunikációja

Annak érdekében, hogy a dolgozók ne csak pótolható kis alkatrészeknek érezzék magukat a hatalmas gépezeten belül, hanem valóban azonosuljanak a szervezet értékeivel és elköteleződjenek, elengedhetetlen, hogy tisztán lássák, merre halad a szervezet, milyen változások várhatóak, mi az ő szerepük a nagy egészben. Ezen felül, nincs annál kellemetlenebb, amikor a munkavállalóknak különféle médiumokból kell értesülniük a szervezetet is érintő (vélt vagy valós) piaci változásokról… Sok helyen a céges hírlevél a legelterjedtebb gyakorlat arra, hogy naprakészen tartsuk a dolgozókat a külső és belső történésekről. Azonban ezek a hírlevelek sok esetben rendszertelenek, és sok fontos információt nélkülöznek. Olyan belső kommunikációs támogató appokban, mint amilyen a Blue Colibri is, az egész procedúra sokkal könnyebbé válik. Egy kattintással kiküldhetünk velős, rövid de minden lényegi információt tartalmazó híreket a dolgozók okostelefonjára, amelyek így nagyobb eséllyel érnek célba, ahelyett, hogy a túltömött e-mail fiókokban landolnának.

#8 Rengeteg felesleges információ

Kommunikálni vagy nem kommunikálni, ez itt a kérdés. Minden közlés előtt érdemes fontolóra venni, hogy az adott információt valóban megéri-e megosztani vagy sem. Ha igen, akkor pedig mérlegelni, hogy kikkel és mikor érdemes azt közölni. Ezért hasznos, ha létrehozunk különféle felhasználói csoportokat (újonnan belépők, értékesítők stb.), akikkel fókuszáltabban tudunk tartalmat megosztani. A Blue Colibriben is különféle csoportokba rendezhetjük a kollégákat például helyszín, projekt, csapatok szerint, így megfelelően célozhatjuk a tartalmakat.

#9 A tisztelet hiánya

A különféle csapatokban eltérő szakmai háttérrel és tapasztalatokkal rendelkező egyének dolgoznak, azonban ez gyakran vezethet félreértésekhez, főként, ha a dolgozók nem igazán tisztelik a másikat az eltérő és egyedi tapasztalatok és tudás miatt, amiből egyébként ők is profitálhatnának.

„Sharing is caring”

vagyis a megosztás tőrődés. A közösségi médiában elterjedt frázis a vállalatok világában is megállja a helyét. Ha a munkavállalók bátorítva vannak arra, hogy megosszák a tapasztalataikat egymással (aminek legegyszerűbb módja az erre kitalált platformon keresztül történhet), akkor az nagymértékben javítja a kommunikációt és a gördülékenyebbé teszi a közös munkát.

#10 Szűkös pénztárca

Rengeteg cég és HR-osztály gondolja úgy, hogy nem áll rendelkezésére elegendő erőforrás ahhoz, hogy kialakítsák a saját belső kommunikációs rendszerüket, vagy tévesen úgy észlelik, hogy a várható eredmények nem érik meg a befeketett költségeket. Azonban a technológia folyamatos fejlődésével, és olyan szolgáltatások megjelenésével mint a Blue Colibri megfizethető megoldásokat kapnak a cégek, amelyek bevezetésének lépéseivel sem nekik kell fárdozniuk, hiszen egy profi segít nyújt nekik segítő kezet.

Ha a céged problémáira ismertél az írásokban, és egy olyan megoldást keresel, ami az igényeidre szabva hatékonyan javítja a belső kommunikációt, vedd fel velünk a kapcsolatot!