Influencerii de comunicare în interiorul companiei

Așa se poate construi echipa ambasadorilor corporativi - influenceri de comunicare în interiorul companiei

Astăzi e normal, că înainte de a face o achiziție, să citim evaluările și părerile despre aceasta. Decizia noastră este foarte influențată de ceea ce au spus alții despre un anumit produs sau serviciu - conform unui sondaj de Forbes, 92% dintre oameni au încredere în recomandarea pe care o aud de la un cunoscut. Acest lucru a născut un fenomen care, în câțiva ani, a cucerit și domeniile de comunicare internă ale companiilor prin intermediul rețelelor sociale: influenceri.

Un influencer, numai atunci poate fi eficient, dacă este credibil și contează părerea lui. În calitate de adept al mărcii, el nu numai că folosește, dar prezintă produsul sau serviciul într-un mod informativ și credibil, influențând astfel alegerile și deciziile multor oameni.

Influencerii și ambasadorii au primit atenție și în cadrul comunităților corporative și au apărut deja în procesele de dezvoltare a resurselor umane. Aceștia joacă un rol semnificativ în comunicarea internă, în introducerea informațiilor și inovațiilor, de asemenea, se poate baza foarte mult pe ei, în acceptarea schimbărilor, care afectează angajații. Am discutat acest subiect alături de invitații noștri, Zsófia Alexandra Ilcsik, asistentă HR la Swiss Post Solutions și cu Ádám Szabó, director adjunct HR la Praktiker.

Obiective, obiective și obiective

Considerentul principal în construirea unei echipe de ambasadori corporativi este întotdeauna scopul: ce nivel vrem să realizăm cu programul de influenceri?

Ambasadori pot juca un rol important în domeniul în exteriorul companiei: pot apărea în demonstrații, recrutări video sau târguri de locuri de muncă, pot apărea ca experți în comunitățile online, pot publica articole, pot reprezenta compania în domeniile CSR etc.

În comunicarea internă în cadrul companiei, o echipă de influenceri nu numai că poate ajuta în organizarea sistemului și a programelor, în sprijinirea comunicării interne, dar poate fi activă și în producția de conținut. În seminarul nostru anterior, am vorbit despre comunitățile mici din cadrul companiei, despre modul în care funcționează și că managementul și resursele umane ce fel de instrumente au la îndemână, pentru a sprijini dezvoltarea acestora.

Noi ne-am creat echipa de influenceri pentru a ne îmbunătăți comunicarea internă, pentru a consolida marca angajatorului și pentru a construi o comunitate - povestește Alexandra Zsófia Ilcsik, asistență HR de la SPS.

“A ajutat foarte mult la stimularea comunicării interne, facilitând accesul colegilor și aflând despre ce sunt interesați și la ce trebuie să reacționăm. Mai târziu, accentul a fost pus pe comunicarea externă și CSR” - a adăugat.

Ádám Szabó, director adjunct HR la Praktiker, a declarat că la ei echipa de influenceri, așa cum o numesc ei TEAMfluenceri, au ajutat să promoveze sistemul introdus de Blue Colibri numit Prakteam, printre angajații lor. Fiindcă Praktiker este prezent pe piața maghiară cu douăzeci de locații la nivel național, în prezent cu 1.700 de angajați, se acordă o atenție specială faptului că informațiile să ajungă la toți angajații noștri în toată țara.

“Cu programul TEAMfluenceri ne-am propus să descoperim talente care pot contribui la construirea comunicării noastre interne. ”

Figura noastră cheie: influencerul - cum să recrutezi o echipă?

După trasarea obiectivelor urmează recrutarea și selecția. Evident, pentru poziția de influenceri, trebuie să căutăm voluntari care să fie credibili, să ia sarcina în serios și să pună energie în noile lor roluri. Foarte important că influenceri nu sunt din rândul șefilor, ci mai degrabă angajați idoli sau vechi, care sunt ascultați de colegi, comunicatori care provin de la același nivel, ca ceilalți lucrători.

A fost o cale dificilă, deoarece am început proiectul în perioada de carantină - spune Zsófi.

Am recrutat în principal online sub formă de circulare și afișe, apoi nu am avut o aplicație de comunicare internă și am promovat o discuție lângă cafea unde am introdus subiectul.

Acest lucru a ajutat și de atunci a venit un număr mare de scrisori motivaționale.

Ádám a promovat programul cu scrisori circulare și afișe, iar fiecare magazin al lor are un angajat HR care a fost implicat în recrutare și promovare.

“Aveam avantajul că aplicația funcționa deja pentru noi înainte de construirea grupului de ambasadori. Pe aplicație am văzut că s-au uitat la anunț într-un număr mare” - spune Ádám.

Învățarea și dinamica echipei - cum se nasc ideile

Dacă avem o echipă, trebuie să o pregătim pentru sarcinile viitoare: prin instruire și workshopuri, nu numai că putem transmite noi cunoștințe, ci și să le consolidăm spiritul și angajamentul de echipă. Prin definirea obiectivelor individuale și de grup, defalcate în intervale de timp (lunare, săptămânale), putem selecta și sarcinile exacte.

La un astfel de workshop la SPS, Zsófi și membrii echipei au stabilit în comun ce se așteaptă de la liderul echipei, ce se așteaptă liderul de la echipă și ce se așteaptă colegii de echipă unul de la celălalt.

“Asta a arătat direcția. A ajutat mulți colegi să se gândească împreună până la capăt. Au adus ideile și împreună le-am selectat pe cele pe care vrem cu adevărat să le realizăm.”

Și noi am început cu un workshop - a adăugat Adam - ne-am implicat puțin colegii.

„Membrii echipei au putut afla despre aplicație, sistemul fundal, ce opțiuni sunt disponibile în cadrul aplicației, ce funcții noi vin în viitorul apropiat, le-am spus cu ce dorim să ne ajute pe noi și cum să ne împărtășim ideile. Din acestea am stabilit direcția.” Ádám a spus că dorește să implice echipa și în producția de conținut: pot face o comunitate individuală sau în perechi pe un subiect care îi interesează și va fi sarcina lor să o realizeze.

„Deocamdată ne gândim la 1-2 workshop pe lună, dar apoi vom vedea care este cererea colegiilor. Nu ne-am stabilit așteptările, dar la workshop le arătăm echipelor cifrele cu privire la frecvența de vizitare a aplicației, cum crește popularitatea, etc., în așa fel  îi motivăm și un bun feedback este cea ce îi ajută și le recunoaște munca.”

Proiecte și recompense comune de succes

Pentru un program de influenceri cu succes, obiectivele și sarcinile definite în comun trebuie să fie susținute de toate mijloacele disponibile, iar munca echipei și a individului trebuie recompensată cu feedback și recunoaștere continuă. Desigur, acest lucru nu cauzează nici o dificultate după un proiect cu adevărat de succes, care este declarat un succes comun.

A fost încântător când am organizat o strângere de fonduri pentru a începe școala.

Am făcut toate sarcinile secundare împreună cu echipa de influenceri, ne-am descurcat foarte bine - spune Zsófi. În plus pe lângă recunoașterea muncii, SPS se gândește la un bonus de sfârșit de an, dar Zsófi a subliniat că le oferă și membrilor echipei beneficii specifice.

“Îi eliberăm întotdeauna pentru activități de influencer: vom avea acum o ședință foto pentru că vrem să folosim imaginile propriilor colegi atât în ​​comunicarea externă cât și în cea internă. Cu alte cuvinte, încercăm să le oferim o experiență, să îi implicăm în decizii, în proiecte, pot deveni team-ul companiei. Am făcut și un tricou pentru membrii team-ului.”

Despre echipa de ambasadori a lui Ádám, s-a realizat un videoclip, care a fost vizualizat atât în cerc intern, cât și extern, și au primit și ei un tricou unic. „Am dorit să îi evidențiem printre angajații noștri, să le oferim recunoaștere națională în cadrul Praktiker, să îi implicăm în sugeștii și să îi încurajăm în realizarea conținutului. Vrem să extindem puțin sistemul de recompensare pe măsură ce avansăm cu programul.”

Ádám spune că este cea mai mare bucurie să văd creativitatea și entuziasmul general.

„Am primit videoclipuri din toată țara pe care și un vlogger le-ar putea invidia. Cu ajutorul aplicației s-au format comunități, și sosesc din toate părțile selfie-uri și discursuri. S-au înființat comunități la care nici măcar nu m-aș fi gândit: de exemplu un club retro. Chiar și după ani de zile, am fost șocat de cât de multă creativitate, oportunitate, entuziasm există în colegii noștri și aceștia dau constant impulsuri noi.”