Kommunikációs influenszerek a vállalat falain belül

Így állhat fel a céges ambassadorcsapat

Kommunikációs influencerek a vállalat falain belül

Ma már természetes, hogy egy vásárlás előtt elolvassuk az értékeléseket, megnézzük a véleményeket. Döntésünket nagyban befolyásolja, hogy mások mit mondtak az adott termékről, szolgáltatásról – a Forbes felmérése szerint az emberek 92%-a bízik abban az ajánlásban, amit egy ismerősétől hall. Ez hívta életre a jelenséget, amely néhány év alatt a közösségi médián keresztül a vállalatok belső kommunikációs terepeit is meghódította: az influenszert.

Hatékony influenszer csak az lehet, aki követői szemében hiteles, akinek adnak a véleményére. Márkanagyköveteként nem csak használja, hanem informatívan és hitelesen be is mutatja az adott terméket, szolgáltatást, ezzel pedig hatással van sok ember választására, döntésére.

Az influenszerek, ambassadorok a vállalati közösségeken belül is figyelmet kaptak, és már a HR-fejlesztési folyamatokban is megjelentek. Jelentős szerepük van a belső kommunikációban, az információk, újdonságok bevezetésében, és nagyban támaszkodnak rájuk a munkatársakat érintő változások fogadtatásában is. Ezt a témát boncolgattuk vendégeinkkel, Ilcsik Alexandra Zsófiával, a Swiss Post Solutions HR-asszisztensével és Szabó Ádámmal, a Praktiker HR-vezetőhelyettesével.

Célok, célok és célok

 Az elsődleges szempont a vállalati ambassadorcsapat kialakításánál mindig a cél: mi az, amit céges szinten el szeretnénk érni az influenszerprogrammal? A vállalaton kívüli terepen is komoly szerepük lehet a nagyköveteknek: bemutató, toborzási videókban szerepelhetnek, vagy állásbörzéken vesznek részt, szakértőként nyilvánulnak meg online közösségekben, cikkeket publikálnak, CSR-területeken képviselik a céget stb. A vállalaton belüli kommunikációban egy influenszercsapat nem csak a rendszer, illetve a programok szervezése, a belső kommunikáció támogatása terén segíthet, hanem a tartalomgyártásban is aktív lehet. Korábbi webináriumunkon már beszéltünk a cégen belüli kis közösségekről, működésükről, illetve arról, hogy a menedzsment és a HR milyen keretrendszerrel és eszközökkel támogathatja ezek kialakítását.

Mi a belső kommunikációnk fejlesztésére, a munkáltatói márka erősítése és a közösségépítés miatt hoztuk létre az influenszercsapatunkat – meséli Ilcsik Alexandra Zsófia, az SPS HR-asszisztense.

„A belső kommunikáció fellendítésén nagyon sokat segített, könnyebb lett elérni a kollégákat, és megtudni, mire kíváncsiak, mire kell reagálnunk. Később került fókuszba a külső kommunikáció és a CSR területe” – tette hozzá.

Szabó Ádám, a Praktiker HR-vezetőhelyettese elmondta, hogy náluk az influenszer-, vagy ahogy ők hívják TEAMfluenszercsapattal elsősorban már működő, Prakteam néven bevezetett Blue Colibri rendszerüket szerették volna népszerűsíteni a munkavállalóik körében. Mivel a Praktiker országosan húsz telephellyel van jelen a magyar piacon, jelenleg 1700 munkavállalóval, kiemelt figyelmet kap, hogy az országon belül bárhonnan bárhová, minden munkavállalónkhoz eljussanak azok az információk, amelyekre kíváncsiak.

„Az TEAMfluenszerprogrammal az is célunk volt, hogy olyan tehetségeket fedezzünk fel, akik hozzá tudnak járulni a belső kommunikációnk építéséhez.”

Kulcsfiguránk: az influenszer

Hogyan toborozzunk csapatot?

A célok után a toborzás és kiválasztás következik. Nyilvánvalóan influenszernek olyan önkénteseket kell keresnünk, akik hitelesek, komolyan veszik a feladatot, és energiát tesznek új szerepkörükbe. Lényeges, hogy a vállalati kommunikációs influenszerek sokszor nem a vezetők, hanem inkább a példaképek vagy régi motorosok, akikre hallgatnak a kollégák, a hangadók, akik az azonos szinten dolgozók közül kerülnek ki.

Nehezített pálya volt, mert a karanténidőszak alatt kezdtük el a projektet – meséli Zsófi. – Főként online toboroztunk körlevelek, plakátok formájában, akkor még nem volt belső kommunikációs alkalmazásunk, illetve hirdettünk egy coffee talkot, ahol ismertettem a témát. Ez hozta meg az áttörést, attól kezdve szép számban jöttek a motivációs levelek.

Ádámék is körlevelekkel, plakátokkal hirdették a programot, valamint minden áruházukban van egy HR-munkatárs, akit bevontak a toborzásba, népszerűsítésbe.

„Annyi pluszunk volt, hogy a nagyköveti csoport kiépítése előtt nálunk már működött az applikáció. Az appon láttuk, hogy szép számmal megnézték a hirdetést” – meséli Ádám.

Tanulás és csapatdinamika - ahogyan az ötletek születnek

 Ha megvan a csapatunk, fel kell készítenünk őket az előttük álló feladatokra: képzéssel, workshopokkal nemcsak új ismereteket adhatunk át, de a csapatszellemet és elköteleződésüket is erősíthetjük. Az egyéni és a csoportos, időintervallumokra lebontott (havi, heti) célok definiálásával pedig a pontos feladatokat is kijelölhetjük.

Zsófiék az SPS-nél egy ilyen workshopon közösen meghatározták, hogy mit várnak a csapat vezetőjétől, a vezető mit vár el a csapattól, illetve a csapattársak egymástól mit várnak el.

„Ez megadta az irányvonalat. A kollégáknak nagyon sokat segített, hogy végig közösen gondolkodtunk. Ők hozták be az ötleteket, és együtt választottuk ki azokat, amelyeket tényleg meg szeretnénk valósítani.”

Mi is egy workshoppal indítottunk – tette hozzá Ádám, – bevontuk kicsit a kollégákat. „A csapattagok megismerkedhettek az applikációval, a háttérrendszerrel, hogy milyen lehetőségek vannak az appon belül, milyen új funkciók jönnek a közeljövőben, elmondtuk, miben várjuk a segítségüket, és hogy osszák meg az ötleteiket. Ezekből meghatároztuk az irányt.” Ádám elmondta, hogy szeretnék a tartalomgyártásba is bevonni a csapatot: egyénileg vagy párban csinálhatnak közösséget olyan témában, ami őket érdekli, és annak az üzemeltetése lesz az ő feladatuk.

„Egyelőre havi 1-2 workshopban gondolkodunk, de majd kiforrja magát, hogy mire van igény a kollégák oldaláról. Nem támasztottunk elvárásokat, de a workshopokon mutatunk a csapatnak számadatokat arról, hogy milyen gyakran látogatják az appot, mennyire növekszik a népszerűség stb., ezzel motiváljuk is őket, és jó visszajelzés, ami segíti és elismeri a munkájukat.”

Eredményes közös projektek és jutalmak

 Egy sikeres influenszerprogramhoz a közösen definiált célokat és feladatokat minden rendelkezésre álló eszközzel támogatni kell, valamint folyamatos visszajelzésekkel, elismerésekkel jutalmazni a csapat és az egyén munkáját. Ez persze nem is okoz nehézséget egy igazán eredményes és közös sikerként elkönyvelt projekt után.

Szívmelengető volt, amikor gyűjtést szerveztünk az iskolakezdésre. Mindent részfeladatot együtt csináltunk az influenszercsapattal, nagyon jól sikerült – meséli Zsófi. Az elismerések mellett az SPS-nél év végi bónuszban gondolkodnak, de Zsófi kiemelte, hogy a csapattagoknak sajátságos előnyöket is biztosítanak. „Mindig szabaddá tesszük őket az influenszertevékenységekre: most lesz nálunk egy fotózás, mert szeretnénk a külső és belső kommunikációban is olyan képeket használni, amin a saját kollégáink vannak. Vagyis élményt is próbálunk adni nekik, bevonjuk őket döntésekbe, a projekt-előkészítésekbe, kicsit bennfentessé válhatnak a cégben, de készítettünk saját pólót is a team tagjainak.”

Ádámék nagykövetcsapatáról külön videót készítettek, amit eleinte belső, de később külső körben is szeretnének megmutatni, illetve ők is kaptak egyedi pólót. „Szeretnénk kiemelni őket a munkatársak közül, a Praktiker keretein belül országos ismertséget nyújtani számukra, bevonjuk őket az ötletelésekbe, bátorítjuk őket a tartalomgyártásra is. A jutalmazási rendszert szeretnénk kicsit kiszélesíteni majd, ahogy haladunk előre a programmal.”

Ádám azt mondja a legnagyobb öröm látni az átfogó kreativitást és lelkesedést.

„Az ország különböző pontjairól olyan videók érkeztek, amit egy vlogger is megirigyelhetne. Közösségek alakultak az appon belül, jönnek a szelfik, a beköszönők. És olyan közösségeket találtak ki, amire én nem is gondoltam volna: retró klub például. Még így évek után is megdöbbent, hogy a munkatársainkban mennyi kreativitás, kiaknázható lehetőség, mennyi lelkesedés van, és folyamatosan adják az újabb impulzusokat.”