Implicarea angajaților în timpul unei pandemii

Dar ne-am dat suficient timp să ne gândim cu atenție la ce s-a întâmplat de fapt în ultimul an? Cum se simt colegii noștri? Sunt încă implicați? Sunt suficient de motivați pentru a lucra în măsura posibilităților lor?

În ultimul an, mulți dintre noi am fost în modul „de stingere a incendiilor”, întrucât a trebuit să ne adaptăm dintr-o clipă în alta la circumstanțele zilnice schimbătoare. Chiar și companiile în care home office era deja o practică obișnuită înainte de pandemie, s-au confruntat cu provocări serioase. La urma urmei, home office, ca opțiune, sau beneficiu, sau ca procedură obligatorie, are un mesaj complet diferit. Deși există multe avantaje în faptul de a rămâne acasă (programul de lucru mai flexibil, mai puțin timp petrecut cu călătorii), acesta are totuși un impact semnificativ asupra implicării și motivației angajaților noștri.

Deoarece nu putem prevedea din timp când totul va reveni la normal - dacă vom lucra vreodată în același mod ca înainte de epidemie - este foarte important să abordăm bunăstarea psihologică a angajaților noștri, pentru a ne menține și îmbunătăți cultura noastră corporativă.

Să rămânem în contact când suntem departe unul de celălalt

Izolarea s-a dovedit de a avea un efect negativ asupra sentimentul de apartenență undeva, care este o nevoie de bază umană. Potrivit unui studiu recent realizat de Harvard Business Review, consolidarea sentimentului de apartenență are un efect pozitiv asupra valorilor corporative: performanța la locul de muncă mai ridicată cu 56%, rata de demisie cu 50% mai redusă, și rata scăzută a absenteismului cu 75% caracterizează firmele în care colegii se simt partea comunității. Aceasta reprezintă o economie de peste 52 de milioane de dolari pentru o companie de 10.000 de persoane.

Dar cum putem menține în viață comunitățile de la locul de muncă în timpul unei pandemie și să ajutăm lucrătorii de la distanță să nu se simtă singuri?

1. Comunicare transparentă, regulată și previzibilă

Comunicarea imediată și directă poate să nu fi fost niciodată la fel de importantă ca și astăzi. Colegii trebuie să simtă că fac încă parte dintr-o comunitate mai mare. Oferindu-le informații actualizate despre obiectivele și planurile companiei, le putem reduce temerile și sentimentele de nesiguranță. De asemenea, este o idee bună să vă gândiți la forma conținutului partajat: o discuție interactivă, videoclip sau o informație grafică, care atrage și păstrează atenția angajaților, e mai bună decât un buletin informativ general.

2. Recunoaștere și lăudare

Dacă avem posibilitatea, să asigurăm recunoașterea angajaților remarcabili în fața unui public cât mai mare posibil. Prin intermediul canalelor publice (intranet, social media, aplicație de comunicare corporativă), putem oferi colegilor posibilitatea de a-și lăuda reciproc munca și contribuția, sărbătorind astfel succesele obținute împreună. S-a demonstrat că recunoașterea publică crește motivația, iar angajații noi forțați să lucreze de la distanță pot fi implicați și în viața companiei.

3. Oportunitate de feedback, ascultând nevoile angajaților noștri

Măsurarea satisfacției angajaților este o practică obișnuită în multe companii, dar în multe locuri se întâmplă doar o dată pe an. În același timp, pentru echipele care lucrează de la distanță, este extrem de important să solicitați feedback mult mai des și să evaluați starea generală de spirit în mod regulat. Un bun exemplu în acest sens este măsurarea “ritmului cardiac”, unde putem obține o imagine imediată și reală a stării colegilor noștri în fiecare săptămână cu simpla întrebare „Cum te simți astăzi?”.

4. Forumuri și grupuri

Interacțiunile colegiale informale, cum ar fi o cafea împreună, prânzuri de grup sau o discuție personală despre o situație de viață în afara locului de muncă cu un coleg care stă lângă noi, este o parte importantă a experienței de apartenență la comunitate. Spațiul virtual oferă multe alternative la acest tip de conexiune: creați diferite grupuri tematice bazate, de exemplu, pe interes, poziție sau locație, dar putem chiar organiza o comunitate pentru angajații noștri în situații de viață similare, cum ar fi „mame care lucrează de acasă”. Oferind canalele potrivite, putem crea oportunitatea de a partaja mai multe tonuri personale, conversații, schimburi de opinii și cele mai bune practici chiar și atunci când suntem separați de kilometri.

5. Încurajați colegii să împărtășească propriile povești

Poveștile și momentele comune trăite împreună ne leagă. Organizați evenimente sau jocuri virtuale în care colegii nu sunt implicați în sarcinile obișnuite de lucru: ar putea fi o competiție de gătit, o competiție de desen pentru copii sau chiar o competiție foto pentru cele mai bune momente din home office. Dacă nu suntem siguri de ceea ce ar stimula interesul angajaților noștri, nu ezitați să le întrebați. Implementând sugestiile populare, putem lovi două păsări cu o singură piatră: nu numai că oferim un program la care colegii sunt cu adevărat fericiți să participe, dar cerându-le opiniile, îi putem face să simtă că sunt importanți pentru noi.

Cu echipa Blue Colibri, lucrăm în fiecare zi pentru a ne sprijini clienții în optimizarea proceselor lor de comunicare internă și a eforturilor de construire a comunității. Dacă vi se pare dificil să vă motivați angajații, să vă consolidați implicarea pe o bază durabilă, sau căutați noi canale pentru a implementa o formă de comunicare corporativă mai eficientă, modernă și mai ușor de utilizat, experții noștri vă vor ajuta cu plăcere. Nu ezitați să ne contactați și vom modela împreună viitorul companiei Tale!

Sunteți interesat de produsul nostru? Rezervă o demonstrație!